Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywaniem płyt CD-R (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywaniem-plyt-cd-r-89809/)

czaro80 17.10.2011 18:19

Problem z nagrywaniem płyt CD-R

Witam , mam problemy od około dwóch tygodni z nagrywaniem płytek tzn . wypalaniem ich programem Nero - zawsze używam tego programu , ale jak wspomniałem od kilku tygodni jest problem . Wcześniej jak wypalałem a potem sobie słuchałem na zwykłym odtwarzaczu w wieży zawsze było dobrze , żadnych "trzasków " "szumów " czy jak ostatnio gdy wypaliłem płytke to po 1 min odtwarzacz CD w wieży jak słuchałem płyta się "zacieła " czy " wyłączyła " i koniec .... Może ktoś mi doradzi jak wypalać dobrze te płytki . Poprzednio używałem Sony .
Oraz mam pytanie za 100pkt . czy jest możliwość aby sprawdzić z jaką prędkością nagrywałem te płytki co chodzą idealnie ? jeszcze gdy je robiłem kilka tygodni temu ? bo już się pogubiłem ..... proszę o poradę . Pozdrawiam

sobrus 18.10.2011 13:56

Najprawdopodobniej albo
- nagrywarka się skończyła
- kupiłeś słabe płytki

SEBAW 18.10.2011 20:09

Z Twojej wypowiedzi wynika, że na płytach SONY wszystko było w porządku, a teraz jaki marki płyty używasz?
Podaj również model nagrywarki, prędkość nagrywania.

czaro80 18.10.2011 21:03

Nagrywarka to : TSST corp CD/DVD SH - S182 D .
Niedawno kupiłem znów płyty Sony tych których używałem ale na 10 - 2 pięknie się zgrywają , kupiłem płytki Omega - na 10 szt też 2-3 fajnie brzmią , ale nie było nigdy trzeszczenia albo że płyta odczytała jeden albo pół utworu i odtwarzacz w mojej wieży Technics nie czyta tych płyt , a te co sobie dla siebie wypaliłem dwa tygodnie temu chodzą idealnie żadnego trzeszczenia itp.... a jeśli chodzi o nagrywarke to ma 3 lata i nie dużo wypalałem na niej płytek , no właśnie prędkość chciałem dojść do tego w jakiej prędkości je nagrywałem które pięknie chodzą .... teraz próbuje na 16 albo na 24 albo troszke wiecej ... nadal nie wiem gdzie tkwi przyczyna ? Dziś kupiłem Panasonic CD-R ... ale szkoda mi psuć i znów wyrzucać ich do kosza .... no nie było trzasków ... żebym mógł sprawdzić może jest jakiś program który pokaże mi jaką prędkością nagrywałem wcześniej ?????

M@X 18.10.2011 21:08

Naduzywanie wielokropkow winno byc karalne... O.o

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 18.10.2011 21:49

Może nagrywarka wyzionęła ducha ... TSST... miałem raz i więcej nie zamierzam...
Trzy lata problemów, dobrze że obie zdechły...

czaro80 18.10.2011 22:24

Mam jeszcze nagrywarkę LG może nią zastąpić obecną ?
Czy jest gdzieś w Nero lub jakiś program co mi sprawdzi płyty co na nich nie ma tzw.trzasków ? zacięć ? a może przeczyścić napęd w kompie i w odtwarzaczu CD Technicsa ? zakupilem płytkę do czyszczenia napędów

grzeniu 18.10.2011 22:35

Przeczyścić owszem możesz, ale nie płytką czyszczącą! Tylko zepsujesz albo pogorszysz sprawę.
Najpierw nagraj na drugiej nagrywarce, skoro masz i jest sprawna.
Płytki nagrane możesz sprawdzić np w "nero cd-dvd speed", powinieneś go mieć razem z całym pakietem nerona.

czaro80 18.10.2011 23:27

grzeniu , ale możesz mi to bardziej że tak nazwe przybliżyć ? ponieważ jestem w tych sprawach kompletnie zielony , posiadam oryginalny Nero ale gdzie to w tym Nero jest ??? jakbyś mógł opisać mi krok po kroku proszę o zrozumienie , i czy to sprawdzenie pokaże mi jakiej szybkości użyłem na płytkach w których nie ma trzasków ? proszę pomóż

grzeniu 19.10.2011 08:32

Żaden program nie pokaże ci z jaką prędkością była nagrana płytka. Co się tak z tym uparłeś?
Ogólnie możesz przyjąć, że nagrywanie z prędkością połowy możliwości nagrywarki daje optymalne efekty, czyli gdzieś rzędu 16x-24x-32x. Tak nagrywasz, więc nie tu szukaj przyczyn. Jeśli nagrywasz płytki w trybie DAO (disc at once) i zamykasz płytkę, to musi być dobrze.

Nero CD-DVD speed masz: start>programy>nero>nero toolkit>nero CD-DVD speed (tam jest przy nero 6). Tam go szukaj.
Po uruchomieniu programu wkładasz płytkę do napędu i zapuszczasz 'scandisc'.

W twoim przypadku najprawdopodobniej kończy się nagrywarka, bo płytki już zmieniałeś. Czy inne odtwarzacze też mają z nimi problemy?

sobrus 19.10.2011 08:39

Opowieści o "optymalnej" prędkości nagrywania to przesądy.
Prawda jest taka, że z jaką byś nie wypalał efekt jest zazwyczaj bardzo podobny.

Zdecydowanie najważniejsza podczas procesu wypalania płyt jest nagrywarka.
Dobra wypali nieźle nawet gorsze płyty, słaba nie wypali nawet dobrej.

W przypadku starszych odtwarzaczy CD lub konsol ze słabym laserem czasem wymagana jest użycie płyt o lepszym odbiciu światła, są oznaczone jako płyty do Audio i odpowiednio droższe.
Ale z tego co piszesz Twój odtwarzacz takich nie wymaga.

grzeniu 19.10.2011 08:46

Sobrus - ale tu już dzielimy włos na czworo. Dobra nagrywarka na przyzwoitych płytkach nagra dobrze na każdej prędkości. Ewentualne różnice w jakości na pewno nie będą do wychwycenia uchem, a płytki muszą bez łaski chodzić w każdym sprawnym odtwarzaczu.

czaro80 19.10.2011 13:23

Tak nagrywam w DAO , zrobiłem test dla porównania dwóch płyt - jedna co się zacina po pierwszym utworze , a druga co wypaliłem dwa tygodnie temu i pięknie odtwarza się w odtwarzaczu bez żadnych problemów .
Otworzyłem Nero , toolkit- Nero CD-DVD Speed i zrobiłem scandisc .
Pierwsza płytka Omega ( ta co się zacina ) -
Test powierzchni :
Dobre = 99,6%
Uszkodzone = 0,4%
Zły = 0%
Ścieżki na 10 nagranych połowa ma jakość 50 a połowa 100.

Teraz dobra płyta Sony

Test powierzchni -
Dobre = 100%
Uszkodzone =0 %
Zły = 0%
Jakość wszystkich ścieżek 100

Może to wina płyt?
Dlaczego chciałem sprawdzić prędkość z jaką nagrywałem wcześniej i było dobrze ? ponieważ myślę że ta prędkość była najlepsza w moim przypadku
i mej wypalarki . No ale jak nie ma takiej mozliwości .

sobrus 19.10.2011 13:44

Wszystko na to wskazuje :taktak:

Sony to jedne z lepszych płyt do tego celu, zaś Omega - szkoda gadać.

Nagrywarki TSST są wybredne jeżeli chodzi o jakość płyt.
Jeżeli chcesz nagrywać na takich Omegach, to zaopatrz się w starego Plextora PX-760A ,Pioneera x12/x15 , Benq DW1640, LG 4163B.
Ale takich nagrywarek już nie kupisz nowych w sklepie.

Pyty CD-Audio mają bardzo uproszczoną korekcję błędów i nie ma czasu na powtórne czytanie danych.
Dlatego jakość nagrania ma kluczowe znaczenie, inaczej będą trzaski, szumy lub przeskoki.

mgit 19.10.2011 13:50

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1186263)
Naduzywanie wielokropkow winno byc karalne... O.o

Wiadomość wysłana z ***63743; iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Nieużywanie polskich znaków też powinno być karane :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:38.