Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   PS One - kopiowanie gier - błędne sektory (https://forum.cdrinfo.pl/f104/ps-one-kopiowanie-gier-bledne-sektory-90018/)

rzyletka 21.11.2011 17:40

PS One - kopiowanie gier - błędne sektory

Witam,
mam następujący problem:
mąż kupił ostatnio kilka oryginalnych gier na PS One (m.in. Tekken2, Tekken3, Medal of Honor, Tommorow Never Dies, Tomb Rider III, Army Men i jakieś inne ;) ).
Problem polega na tym, że są to już używane płyty i trochę porysowane, jak i czym mogę zrobić kopię zapasową tych gier? Niektóre już się tną, a przy kopiowaniu ciągle wywala błędne sektory (Nero 9, CloneCD, i z 5 innych).
Nie wiem jak do tego podejść :sciana:
Proszę o pomoc
Nagrywarka to: Slimtype DVD A DS8A2S 6A11 (laptopowa ;) ), z tego co zauważyłam, że jest zgodna ze wszystkimi programami, ma te DAO, czy coś - Clone CD testował.
I jedno pytanie na koniec, czy jest istotne na jakiej płycie robi się kopię?
Mam Sony i Emtec.
Pozdrawiam i będę wdzięczna za pomoc, bo jestem kompletnie zielona w tych sprawach konsolowych :help:

M@X 21.11.2011 18:03

Nie wiem czy dalej tak jest, ale w czasach jak ja robilem backupy na PSX to polecano plyty czarne od spodu :-)!

rzyletka 21.11.2011 18:08

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1190551)
Nie wiem czy dalej tak jest, ale w czasach jak ja robilem backupy na PSX to polecano plyty czarne od spodu :-)!

Dzięki, za info (jutro zakupię takie cuda), ale czy nie było problemu z kopiowaniem?
Głównie to mnie nurtuje, bo każdy program widzi błędne sektory (ostatni test Alcohol 120%), żadnej płyty nie chce mi skopiować, a tylko dwie są tak naprawdę solidnie przerysowane, reszta w miarę ok, tzn. porysowane, ale na komputerze (Vista i XP) widać normalnie zawartość płyty.

DejaVu 21.11.2011 18:09

Program Alcohol 120% profil PlayStation- płytki Verbatim

M@X 21.11.2011 18:41

Ale jak nie naprawi tych sektorow, DejVu, to gra sie w koncu zetnie na wczytywaniu "porysowanego pliku"...

rzyletka 21.11.2011 18:48

OK, dzięki za podpowiedzi. Będę próbować, dam znać jak poszło.
Pozdrawiam

DejaVu 21.11.2011 18:58

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1190564)
Ale jak nie naprawi tych sektorow, DejVu, to gra sie w koncu zetnie na wczytywaniu "porysowanego pliku"...

Więc niby jak ma te sektory naprawić :> mnie ciekawi jak @rzyletka to kopiuje? czy wybiera jakiś profil-czy ot tak sobie ;) No i czy konsola czyta ''kopie zapasowe'' :D

Berion 21.11.2011 19:27

Żyletka nie czytała tutoriali na CDRinfo.pl, a sama się nie domyśli aby wyłączyć naprawianie leap secktorów (bez obrazy, po prostu trzeba trochę wiedzieć o PSXie). Jeśli gry są na tyle porysowane że napęd faktycznie nie może sobie poradzić z korekcją to można zastąpić uszkodzone sektory w locie, pustymi (najlepiej zerami), ale oferuje to niewiele programów.

Sony i Emtec nie produkują tylko jednego rodzaju płyt. Ehh... Przede wszystkim płyty muszą być okrągłe (serio, zero ironii, są różne kształty które bardzo źle wpływają na pracę napędu), CD-R (a więc żadne CD-RW, ani nie daj Boże DVD czy BD, ale o to Ciebie nie podejrzewam ;]) i jakieś porządnej jakości. Kiedyś polecałem Verbatim Crystal Double Azo z Mitsubishi Chemical Company (obecnie Mitsubishi Kegaki Media coś tam coś tam) lub Verbatim Pastel (z Tayio Yuden). Najlepiej z ftalocyjaniną, taką zielonkawo-niebieską. Czy takie są jeszcze produkowane to niestety nie wiem. Nie pytaj się tylko o to sprzedawcy w sklepie bo pomyśli, że przybyłaś z sąsiedniej galaktyki - zapytaj tylko o CD-R Verbatim Advanced Azo (na pudełku musi być napisane skąd są, czyli z jakiej fabryki, to się tyczy każdych płyt i niech Cię Matka Boska broni kupować od CMC Magnetics ;)).

PSX/PSOne musi mieć wlutowany modchip (czyli w tym przypadku konkretny mikrokontroler z odpowiednim fw), aby konsola pozwoliła na odczyt PSXCD z CD-R. Inaczej pokaże środkowy palec na czerwonym ekranie. Niestety nie da się skopiować kompletnie 1:1 gry na PSX, jest to fizycznie niemożliwe. Stąd patchowanie firmware konsoli, aby nie sprawdzała pewnych rzeczy. Są jeszcze wynalazki pod port parallel, ale tym masz PSOne, czyli SCPH-102x/103 a te jego nie mają. Można też hotswapować ale to śmierć dla trzpienia po jakimś czasie.

rzyletka 21.11.2011 19:28

Konsola czyta, bo już wcześniej Destruction Derby 2 ktoś kopiował nam, i działała jedna i druga.
Ja kopiuje zależy od programu np. na Clone CD, jest opcja Game CD, czytałam po forach, że taką trzeba wziąć, a w innych: "Kopiuj" lub "Zrób kopię zapasową".
@Berion domyśliłam się i wyłączałam naprawianie, ale wtedy program dostaje świra.
Co do płyt, to super, że napisałeś, bo już chciałam takie fajne kwadratowe kupić.
A tak serio: płyty CD-R, Sony Supremas, Emtec, to Emtec oprócz CD-R jest tylko pojemność.

Berion 21.11.2011 19:42

Emtec nigdy nie robił dobrych płyt, więc to pewnie jakiś śmietnik. Od nagrywarki, którą posiadasz też bym wiele nie oczekiwał, więc... tak czy siak napęd konsoli będziesz męczyć.

Przeczytaj tutorial o kopiowaniu gier na PSXa. Nie ma tam CloneCD, ponieważ nie lubię tego programu i nie chciało mi się go opisywać. ;] Nie zmienia to jednak faktu, że można nim wykonywać poprawne kopie gier na PSX. Na pewno zaznacz opcje odczytu danych subkanałowych zarówno data jak i audio, jedna, zamknięta sesja, RAW-DAO96. Nie wiem co tam jeszcze było. Minęło z 10 lat. ;]

>> http://forum.cdrinfo.pl/f30/linki-do...glownej-57360/
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PSXkopiowanie/

rzyletka 21.11.2011 20:47

Konsola to dokładnie Sony PlayStation SCPH-7502.

Nagrywarka, wiem, nie to że stara, ale też nic szczególnego, do tej pory mi wystarczała.
Dla kilku płyt nie ma sensu wymieniać w ponad dwuletnim lapku.

Na razie kopiuje mi bez błędów :], zobaczymy jak będzie dalej. Po zabiegu napiszę co i jak.
Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.

Berion 21.11.2011 20:53

I tak nie miałabyś na co wymieniać. ;)

szczuru 21.11.2011 22:41

A nikt nie wpadł na to, że skoro posiadasz oryginalne płyty to możesz legalnie ściągnać obraz z sieci i go nagrać?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:29.