Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   wypalanie audio - najwyzsza jakosc plyt (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wypalanie-audio-najwyzsza-jakosc-plyt-9002/)

Plaski 23.07.2002 22:09

Szczerze mówiąc nie miałem do czynienia z Exact Audio Copy ale
skoro tak jest to zrzuć płytę EAC-em i spróbuj za pomocą
CD Vergleich porównać oryginał ze zrzutem i zobaczysz czy jest to
samo jeżeli tak to OK, jeżeli nie to możesz spróbować moim sposobem.

maareczek 23.07.2002 12:08

Re: Jakość

Cytat:

Plaski napisa***322;(a)
Najlepszym sposobem na sprawdzenie jakości nagranej płyty jest
ściągnięcie sobie programu CD Vergleich oraz CD Bremse
ze strony www.cd-bremse.de
Za pomocą Bremse możesz wychamować czytnik do pownej prędkości
np x4 lub x8 może x12 i zrobić przy tej prędkości zrzut audio,
potem porównać za pomocą CD Vergleich jakość obrazu płyty
z oryginałem, gdy CD V.pokaże że nie ma różnic wtedy kopia nagrana
z nie większą prędkością niż zrzut będzie identyczna z oryginałem,
w momencie pokazania różnic należy obniżyć prędkość odczytu np.
zaczynając od x12 do x8 i po kolejnym zrobieniu zrzutu porównać
- aż do skutku (efekt murowany). Metoda ta dotyczy kopi najwyższej jakości
Oraz b.istotne nie jest ważne dla nagrywarki czy jest to płyta
"for audio" czy "for data" to jest istotne dla stacjonarnych
nagrywarek ale istotne jest to że standart płyt Audio CD
przewiduje dla nich pojemność płyty 650 MB nie 700 lub więcej
(wiąże się to z szerokością ścieżki). Pozdrawiam !
Kopia audio tylko 1 z oryginału - tylko do własnego użytku ;)

no tak ale przeciez nagrywary np TEAC bardzo dobrze zrzucaja sciezki audio jak sie dobierze jeszcze odpowiedzni program np EAC ktory umozliwa idealne wrecz zrzucenie audio nawet prz duzych predkosciach bo ma w sobie wiele funkcji jezeli chodzi stawianie na jakosc zrzutu, mozna w nim tak poustawiac ze w razie bledow odczytu zczytyuje ilestam razy dany sektor dopuki go poprawnie bnie zrzuci. wtedy nie ma wiekszego znaczenia predkosc zrzutu ???

Plaski 23.07.2002 11:22

Jakość

Najlepszym sposobem na sprawdzenie jakości nagranej płyty jest
ściągnięcie sobie programu CD Vergleich oraz CD Bremse
ze strony www.cd-bremse.de
Za pomocą Bremse możesz wychamować czytnik do pownej prędkości
np x4 lub x8 może x12 i zrobić przy tej prędkości zrzut audio,
potem porównać za pomocą CD Vergleich jakość obrazu płyty
z oryginałem, gdy CD V.pokaże że nie ma różnic wtedy kopia nagrana
z nie większą prędkością niż zrzut będzie identyczna z oryginałem,
w momencie pokazania różnic należy obniżyć prędkość odczytu np.
zaczynając od x12 do x8 i po kolejnym zrobieniu zrzutu porównać
- aż do skutku (efekt murowany). Metoda ta dotyczy kopi najwyższej jakości
Oraz b.istotne nie jest ważne dla nagrywarki czy jest to płyta
"for audio" czy "for data" to jest istotne dla stacjonarnych
nagrywarek ale istotne jest to że standart płyt Audio CD
przewiduje dla nich pojemność płyty 650 MB nie 700 lub więcej
(wiąże się to z szerokością ścieżki). Pozdrawiam !
Kopia audio tylko 1 z oryginału - tylko do własnego użytku ;)

cz 21.07.2002 13:29

SuperAzo albo MetalAzo Verbatimy
reszta odpada...

chociaz jesli wypalasz z mp3 (TO NIE CD AUDIO! sa o wiele gorsze) to i tak na zadnej z plytek nie bedzie slychac roznicy

ThanatoS 21.07.2002 12:29

Ja używam Samsungi Silver i nie ma z tym problemu. Jakoś jest bardzo dobra, a co do programu to używam Easy CD-DA Extractor. Jeszcze jest ważny bitrate jak zrzucamy na mp3.

blebleble 21.07.2002 12:09

Widze ze koledzy uzywaja verbatimow - sa jeszcze gdzies dostepne metal azo ? U mnie we wszystkich sklepach tylko super azo , a te juz nie sa takie dobre do audio.

Sebastian997 20.07.2002 15:52

Cytat:

maareczek napisa***322;(a)

w 100% sie z toba zgadzam, ja mysle tylko o EAC do zrzucania :)

Ja tez uzywam EAC ale nie kazdy od razu sobie z tym poradzi.

maareczek 20.07.2002 14:25

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)

To że nie warto oszczędzać na płytkach do nagrań AUDIO jest faktem. Wszystko się zgadza. Ale nie zapomnij, że do dobrego zgrania CD (z oryginalnej płyty) potrzebny jest również dobry ripper (program do zgrywania ścieżek z oryginalnej płytki na dysk twardy). Ten etap jest niesamowicie ważny dla końcowej jakości wypalonej płytki. Ja polecam ci osobiście "Exact Audio Copy" albo ewentualnie "EasyCD Extractor".
Jeśli źle zrzucisz materiał z oryginału na dysk twardy to nawet na najlepszej i najdroższej płytce będzie słychać trzaski, albo dynamika będzie nie taka jak trzeba itp. itd. etc.

w 100% sie z toba zgadzam, ja mysle tylko o EAC do zrzucania :)

Sebastian997 20.07.2002 13:03

Cytat:

No wlanie akurat chodzi mi o to ze plyty oryginalne sa drogie i dla mniej zamoznych "audiofili" lepiej kupic jest dobra plytke CDR i nagrac na niej oryginal jezeli ma sie dostep do plytek oryginalnych bez kupowania,jedynie jest mozliwowsc pozyczenia ;)

To że nie warto oszczędzać na płytkach do nagrań AUDIO jest faktem. Wszystko się zgadza. Ale nie zapomnij, że do dobrego zgrania CD (z oryginalnej płyty) potrzebny jest również dobry ripper (program do zgrywania ścieżek z oryginalnej płytki na dysk twardy). Ten etap jest niesamowicie ważny dla końcowej jakości wypalonej płytki. Ja polecam ci osobiście "Exact Audio Copy" albo ewentualnie "EasyCD Extractor".
Jeśli źle zrzucisz materiał z oryginału na dysk twardy to nawet na najlepszej i najdroższej płytce będzie słychać trzaski, albo dynamika będzie nie taka jak trzeba itp. itd. etc.

Yahol 20.07.2002 10:38

Warszawa, supermarket Carrefour! W necie-nie wiem.

maareczek 20.07.2002 10:19

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Esperanza Black, a z drogich- HiSpace CARBON CD 16x(high tech UV protecton) Info na str:
http://www.hi-space.com po ok.5 do 7 zl/szt:P

a propo HiSpace CARBON - gdzie je mozna kupic? masz jakeis namiary na sklepy internetowe z tymi plytkami? bo w sklepie ich nie widzialem /przynajmnije w moim miescie i okolicach, Mielec, Rzeszow/ dzieki za info.

maareczek 20.07.2002 10:01

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Nagrywarki mam OK (teac24x i ricoh 9060 pomijajac slynne juz MSE ricoha). Espery to te z zielonym paskiem 700MB 4-24x, gdzies sprzed pol roku, teraz nie wiem bo juz wiecej ich nie kupilem i pale muze wylacznie na verbatimach. Do filmow i tanich gier nadaja sie jak najbardziej. Co do ceny plyt, to jednak ma znaczenie gdyz zakladamy tutaj ze juz kupiles ten oryginal za 60zl i robisz sobie wlasnie kopie zapasowa (tylko jedna;) ) wszystko inne to piractwo hehehe:-D . Dlatego troche niefortunne jest porownanie 5zl do 60. Udanych wypalan i milego sluchania :).

No wlanie akurat chodzi mi o to ze plyty oryginalne sa drogie i dla mniej zamoznych "audiofili" lepiej kupic jest dobra plytke CDR i nagrac na niej oryginal jezeli ma sie dostep do plytek oryginalnych bez kupowania,jedynie jest mozliwowsc pozyczenia ;)

grzeniu 20.07.2002 09:55

Nagrywarki mam OK (teac24x i ricoh 9060 pomijajac slynne juz MSE ricoha). Espery to te z zielonym paskiem 700MB 4-24x, gdzies sprzed pol roku, teraz nie wiem bo juz wiecej ich nie kupilem i pale muze wylacznie na verbatimach. Do filmow i tanich gier nadaja sie jak najbardziej. Co do ceny plyt, to jednak ma znaczenie gdyz zakladamy tutaj ze juz kupiles ten oryginal za 60zl i robisz sobie wlasnie kopie zapasowa (tylko jedna;) ) wszystko inne to piractwo hehehe:-D . Dlatego troche niefortunne jest porownanie 5zl do 60. Udanych wypalan i milego sluchania :).

maareczek 20.07.2002 09:41

Re: Re: Re: Re: wypalanie audio - najwyzsza jakosc plyt

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)

Tak a propos sprzetu - to, ze dysponujesz dobrym i drogim sprzetem wcale nie znaczy ze bedzie czytal wszystkie plytki. Jakis czas temu byly tu posty, ze wlasnie sprzet marantz'a mial klopoty z odczytem cdr, byc moze dotyczylo to innego modelu niz twoj, jak ci sie chce to poszukaj w archiwum. Co do plytek, to jak ci radza wyzej uzywaj do muzy verbatima lub ewent TDK. Ja nagrywam na verbach i na kazdym sprzecie jest OK, nic sie nie dzieje po czasie, kiedys probowalem tez na tych "audio" i tez bylo OK wiec stwierdzilem ze szkoda kasy. Ostatnio dalem 1,9zl za verbatim data live plus w slimie. Jesli masz sluch audiofilski (hehe;) ) to radzilbym ci samemu troche potestowac na roznych plytkach i na swoim sprzecie, ale powiem z gory ze tych plyt w cenie ok 1zl nie bierz w ogole pod uwage. Moje nagrania na esperanzach czy akossach poki sa swieze to jest oki, ale np po 2 tygodniach juz pojawiaja sie dziwne rzeczy, np trzaski ktorych wczesniej nie bylo. Moze nie jestem audiofilem, ale tego typu rzeczy sa dla mnie nie do przyjecia, dlatego uwazam ze na cenie plytek do muzyki nie warto oszczedzac. :)

zgadzam sie ze niektore modele nie czytaja wszstkich plytek ale akurat w cd6000 ma mozliwosc czytania plytek CDR i CDRW co jest rekomendowane przez producenta. po prsotu niedosc ze ma dobry mechanizm to jeszcze przystosowany do takich plytek. a propo jakosci plytek na jakich esperanzach nagrywales ze mowisz ze zaczynaja sie trzaski po jakims czasie? a moze to wina nagrywarki bo moze zle akurat nagrywa na tych plytkach. Na plytkach do nagrywania audio ta ja nie mam zamiaru oszczedzac czym jest 5zl wydane na dobrej jakosci plytke w porownaniu z oryginalem za 50-60zl. pozdrawiam

grzeniu 20.07.2002 09:32

Re: Re: Re: wypalanie audio - najwyzsza jakosc plyt

Cytat:

A propo czytania, nie chodzi mi o czy jakies tam mini wieze czy jamniki z CD beda czytaly te plyty, uzywam dobrego sprzetu do sluchania ktory czyta wszystkie plytki /marantz cd6000 + MF E1/ wiec szczerze mowiac nie obchodzi mnie czy komus bedzie czytac jakas mini wieza bo plytki bede robil dla siebie i pod dobry sprzet:) Zgrywac material to ja mam zamiar z oryginalnych plyt a nie nagrywac MP3 z internetu wiec roznice w jakosci sa do wychwycenia przeze mnie i na tym sprzecie.

pozdrawiam

Tak a propos sprzetu - to, ze dysponujesz dobrym i drogim sprzetem wcale nie znaczy ze bedzie czytal wszystkie plytki. Jakis czas temu byly tu posty, ze wlasnie sprzet marantz'a mial klopoty z odczytem cdr, byc moze dotyczylo to innego modelu niz twoj, jak ci sie chce to poszukaj w archiwum. Co do plytek, to jak ci radza wyzej uzywaj do muzy verbatima lub ewent TDK. Ja nagrywam na verbach i na kazdym sprzecie jest OK, nic sie nie dzieje po czasie, kiedys probowalem tez na tych "audio" i tez bylo OK wiec stwierdzilem ze szkoda kasy. Ostatnio dalem 1,9zl za verbatim data live plus w slimie. Jesli masz sluch audiofilski (hehe;) ) to radzilbym ci samemu troche potestowac na roznych plytkach i na swoim sprzecie, ale powiem z gory ze tych plyt w cenie ok 1zl nie bierz w ogole pod uwage. Moje nagrania na esperanzach czy akossach poki sa swieze to jest oki, ale np po 2 tygodniach juz pojawiaja sie dziwne rzeczy, np trzaski ktorych wczesniej nie bylo. Moze nie jestem audiofilem, ale tego typu rzeczy sa dla mnie nie do przyjecia, dlatego uwazam ze na cenie plytek do muzyki nie warto oszczedzac. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:58.