Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   XP widzi tylko jeden rdzeń (https://forum.cdrinfo.pl/f113/xp-widzi-tylko-jeden-rdzen-90063/)

SEBAW 01.12.2011 18:33

Jeżeli po formacie wszystko zadziałało, to jednak system miał gdzieś "blokadę".

PS. Warto włączyć przy starcie systemie XP, Vista (nie wszystkie wersje) uruchomienie systemu ze wszystkimi rdzeniami. Msconfig > boot.ini > opcje zaawansowane > Numeproc (ustawić ilość rdzeni aktywnych przy starcie systemu, np. na max).

demek 29.11.2011 10:12

@sebaw
moze nie do konca bledne. w systemie moze cos bylo nie halo :)

SEBAW 28.11.2011 23:02

@Patrix - u mnie takich sterów nie było.

@demek - czyli błędne informacje znalazłem w sieci.

W takim razie nie wiem, gdzie leży błąd.

demek 28.11.2011 21:05

Cytat:

Napisany przez SEBAW (Post 1191432)
Nie wiem, bo jestem po formacie.
Ale... przeglądając inne fora natknąłem się na pewne info., tzn. podczas instalacji systemu ładowane są sterowniki dla procka, który siedzi aktualnie w mobo (chodzi o rdzenie). Czyli jak mamy jednordzeniowca, to ładowane są sterowniki dla jednordzeniowców. Po zmianie procesora na większą ilością rdzeni, w menedżerze urządzeń wyświetla się tyle procków, ile jest rdzeni (tak jak u mnie), jednak w menedżerze zadań będzie widniał jeden rdzeń (tak jak u mnie), lub tyle, ile miał poprzedni procek. Powodem tego jest brak przeinstalowania pliku hal.dll przez system. Więc po formacie plik zostaje zainstalowany odpowiednio do procka i dlatego system obsługuje w pełni procesor. Niektórzy piszą, że warto zaznaczyć opcję "Wykryj warstwę HAL" w msconfig.
Problem dotyczy systemu XP oraz niekiedy Visty.
Na końcu muszę dodać, że powyższe informacje wygrzebałem w necie.

nie jest to prawda. ja zmienilem z 1 na 2 i probleu nie bylo po w xp home. i to nie raz bo pracowalem na serwisie koputerow....

Patrix 28.11.2011 20:46

Ilość załączników: 1
A to nie to przypadkiem ? Mam dwurdzeniowca.

Załącznik 58643

Fajna data, u mnie systemy długowieczne są k***a

SEBAW 28.11.2011 18:37

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1191346)
@Sebaw wgranie ponownie sterowników do mobo nie rozwiązałoby problemu?

Nie wiem, bo jestem po formacie.
Ale... przeglądając inne fora natknąłem się na pewne info., tzn. podczas instalacji systemu ładowane są sterowniki dla procka, który siedzi aktualnie w mobo (chodzi o rdzenie). Czyli jak mamy jednordzeniowca, to ładowane są sterowniki dla jednordzeniowców. Po zmianie procesora na większą ilością rdzeni, w menedżerze urządzeń wyświetla się tyle procków, ile jest rdzeni (tak jak u mnie), jednak w menedżerze zadań będzie widniał jeden rdzeń (tak jak u mnie), lub tyle, ile miał poprzedni procek. Powodem tego jest brak przeinstalowania pliku hal.dll przez system. Więc po formacie plik zostaje zainstalowany odpowiednio do procka i dlatego system obsługuje w pełni procesor. Niektórzy piszą, że warto zaznaczyć opcję "Wykryj warstwę HAL" w msconfig.
Problem dotyczy systemu XP oraz niekiedy Visty.
Na końcu muszę dodać, że powyższe informacje wygrzebałem w necie.

demek 27.11.2011 23:02

hmmm
w teorii stery do mobo (w zasadzie chipsetu) powinny tylko dodac nowe instrukcje cpu jesli takowe posiada, ale mozna bylo sprobowac :)

andy 27.11.2011 22:35

Wiem, ze powinno. Po prostu w tym przypadku można było spróbować przeładować sterowniki do mobo.

demek 27.11.2011 21:58

generalnie powinno zadzialac bez robienia czegokolwiek, sam windows powinien swoje zrobic

andy 27.11.2011 21:04

@Sebaw wgranie ponownie sterowników do mobo nie rozwiązałoby problemu?

jesi 27.11.2011 18:41

Cytat:

Napisany przez SEBAW (Post 1191331)
Format i do przodu. :)

Nie od dziś wiadomo, że stary dobry format pomaga na wszystko :)

SEBAW 27.11.2011 18:30

Problem rozwiązany. Format i do przodu. :)

W necie natknąłem się na małą wskazówkę, tzn. że przy wymianie procesora na nowy (z większą ilością rdzeni/wątków) należy ponownie zainstalować system.

demek 27.11.2011 14:16

- rdzen moze byc uwalony
- w biosie nie ma opcji wylaczenia jednego rdzenia?

wlacz jakas live dystrybucje linuksa i zobacz co tam sie dzieje

SEBAW 27.11.2011 13:59

XP widzi tylko jeden rdzeń

Ilość załączników: 1
Zakupiłem procesor 2-rdzeniowy, ale system XP SP3 widzi tylko jeden rdzeń. Również inne programy mają podobną wizję. Co trzeba zrobić, aby system widział kolejny rdzeń?
Bios zaktualizowany. W specyfikacji płyty głównej widnieje obsługa tego procesora. W boot.ini > numproc widać tylko "1". Resztę info. w poniższej fotce.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...8&d=1322395083

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:12.