![]() |
Dell Optiplex 780 zablokowany bios!!!
Witam.
Posiadam kompa Dell Optiplex 780, bios ver - A03. Ustawilem haslo administratora w biosie i zapomnialem k***a. Chce postawic nowy system, bo stary mi padl i nie chce sie odpalic ale niestety nie moge w biosie ustawic na bootowanie z cd lub innego nosnika, bez podania hasla administratora ( ustawione jest na bootowanie wylacznie z hdd ). :help: Szukalem w necie rozwiazania tego problemu, ale nie jest tak prosto jak sie wydaje. Probowalem z bateryjka na plycie glownej, ale nic to nie daje, czytalem ze trzeba pobawic sie zworka ( PSWD ) i pozamieniac ja na pinach na 5 sekund, ale nie moge jej zlokalizowc, przydala by sie jakas mapka z lokalizacja, ale nie moge znalesc w necie. Najlepszym sposobem byloby zdobycie masterkey, jezeli ktos umie ten kod wygenerowac to bede wdzieczny, service tag: HKWDP4J Czy znacie jakies inne sposoby aby postawic system, ktory mozna tylko bootowac z hdd? Pozdrawiam. |
Podczas startu kompa wciśnij F12 tam masz szybkie bootowanie z różnych opcji.
Pozdrawiam |
Probowalem tej opcji, nie dziala :( pyta o haslo
|
wyjęcie baterii powinno załatwić sprawę... wyjmij ją na dłuższy czas (pół godziny)
|
Nie jest to takie proste Panowie, mialem wyjeta baterie przez 2 dni, nie nie dalo!
|
Tylko wyjęcie/zwarcie zworki/zworek pozwoli na reset hasła. Musisz dokładnie przyjrzeć się płycie. Spróbuj się dowiedzieć, jaką płytę główną ma komputer. Może gdzieś na płycie jest to napisane.
|
|
Cytat:
|
Cytat:
tak sobie mysle czy jest mozliwosc, podpiac moj hdd do innego kompa, wgrac na niego plik bootujacy oraz instalke win7, podpiac ponownie do swojego kompa?, moze przy odrobinie szczescia po wlaczeniu kompa odpali mi instalke z hdd i bede mogl postawic nowy system :) zna ktos moze jakis sposob jak wgrac na hdd plik bootujacy i instalke win7?? |
miałem taki problem z dell'em i zadzwoniłem do serwisu.przełączono mnie do działu technicznego i na maila został mi wygenerowany kod na podstawie nr jaki im podałem z biosu....
chyba że w ogóle nie możesz wejść do biosu to piszesz w mailu nr z obudowy komputera... generowanie kodu trwało 2 godz i mogłem sobie zmienić hasło. powodzenia |
dzieki za porady, juz sobie poradzilem. Wyjalem baterie, a potem zaczalem wyciagac po kolei zworki i po ok 10 sek wkladac ponownie, bios zresetowany :)
Temat Zamkniety |
Gratulacje. Miałeś szczęście, że wystarczy tylko wyjąć zworkę. W niektórych płytach trzeba zewrzeć inne piny :)
|
Ja od siebie dodam tylko, że uniwersalne hasło do biosa Delli można wygenerować za pomocą Service Tag-a (naklejka na logic lowerze ewentualnie widoczny w biosie - nawet zablokowanym). Service Tag jest unikalny dla każdej jednostki (dla każdej mobo).
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:49. |