![]() |
Problem z CD-Romem
Cze
Mama taki mały ale irytujący problemik z CD-Romem LG x52 a mianowicie jak chcę odczytać dane na płycie to CD-Rom zaczyna głosno pracować cały czas pali się dioda dysku twardego i dioda CD-ROMu słychać i jak by się starał coś tak odczytać ale nastepuje albo restart explorer.exe albo zwis CD-ROM jest podłaczony jako slave jako master jest nagrywarka. Nie wiem czy to może byc może jago uszkodzenie tj. CD-romu ? |
No jezeli ci cd-rom muli to musi byc jego wina, sprawdz jeszcze u kogos znajomego czy jest to samo, jak tak to do reklamacji :)
|
odp
:o
Cze Potraktowałem CD-ROM taka płytką czyszczącą i trochę się poprawiło i tak myślę że jest on zanieczyszczony i jednak trzeba go dać do serwisu Powodzonka |
Mogłeś napisać ile on juz ma . Miałem podobny problem z swoim LG-kiem 40x tyle ze po 3 latach (!!!) czyszczenie pomogło na chwile z czasem zaczął głupieć tak ze jak był wpięty na taśmie to komp zwisy zaliczał jeden po drugim . Myślałem że płyta ale przytargałem nowy cd też LG ale 52x i zagadał bez problemu. Wniosek porosty teraz cdromy maja krótką żywotność ze względu na prędkość obrotową ( zreszta gdziekolwiek się pytałem o powód tekiego zachowania - i w serwisach usłyszeli ze ma juz 3 lata nawet nie pytali sie o firme tylko słyszałem jedno zdanie "I się jeszcze kręcił ?".
i na koniec sentencja mojego autorstwa. " Komputer jest jak samochód - finansowa studnia bez dna ;( " |
Odp
Cze Trochę mnie przestraszyłeś mam go ok. 2 - 2,5 roku |
To i tak bardzo długo go masz. Rozglądaj sie za nowym. Chcesz się dłuzej pocieszyć CD-ROMem to TEAC. Ale raczej bym myślał o DVD (na Twoim miejscu: Pioneer. 8)
|
Mój cd romik był 40x i pożył 3 latka ( i na allegro poszedł do jakiego majsterkowicza za 25 zł !!! )
twój to 52x - może nadszedł już jego czas ;)) ( w tle słychać marsz żałobny ). Na rka |
Odp
Cze Czyli naprawiać nie warto i najlepiej kupic nowy CD. Kurcze komputer żre kasę jak zaporożec bęzynę. Powodzon1a |
Nawet się nie zastanawiaj! Próba ratowania Twojego CD-ROMa to jest tylko strata czasu, zdrowia i pieniędzy.
Opisywałem gdzieś swoje perypetie z naprawą CD - skończyło się dla mnie dobrze: mój 3 letni BTC poszedł w ramach reklamacji za 40,-zł. Naprawiacz się poddał na 5 egzemplarzu. 8) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:30. |