Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Inne (https://forum.cdrinfo.pl/f36/)
-   -   Dlaczego nie warto kupić PlayStation Vita (https://forum.cdrinfo.pl/f36/dlaczego-nie-warto-kupic-playstation-vita-90204/)

arcade 18.01.2012 21:39

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1196940)
Czyli dokładnie to o czym pisze - forkowany Android nie ma dostępu do Marketu.
Trzeba zrobić swój market i zadbać by coś w nim było (czyli czekać aż developerzy zechcą przekompilować programy na nową platformę).
W obecnej sytuacji (iPhone, Android, BB, Windows Phone, Bada) zrobienie kolejnej egzotycznej platformy dla smartfonów, która nie wnosi nic nowego to samobójstwo.

Dlatego mimo otwarcia kodu Google jak zwykle moze spać spokojnie, bo uwiązało wszystkich do swoich usług w sposób, że nawet nie zauważyli.

Uwiązani jesteśmy do "Google" bardziej niz wam się zdaje ,mieszkamy w europie i jesteśmy skazani na google obojętnie czy na androidzie,windows,linux to google dyktuje co ma się wyswietlać a co nie .

A własnie 24 stycznia zapadnie decyzja w USA o cenzurowaniu internetu i będziemy się mieli tak jak chinczyki ,za nas będą decydować co masz czytać a co nie.
Dlatego dziś nie działa Wikipedia EN
-->http://en.wikipedia.org/
a google.com jest na czarno.

Niestety serwery posredniczące dla europy tez naleza do google a google do USA.
Poza tym juz od dawna kraje Europy ograniczają dostęp do internetu tak jak i nie którzy prowiderzy usług internetowych,jak i samo google napisem"zabierz mnie stąd strona uznana jako niebezpieczna". :fiu:

sobrus 17.01.2012 09:37

Czyli dokładnie to o czym pisze - forkowany Android nie ma dostępu do Marketu.
Trzeba zrobić swój market i zadbać by coś w nim było (czyli czekać aż developerzy zechcą przekompilować programy na nową platformę).
W obecnej sytuacji (iPhone, Android, BB, Windows Phone, Bada) zrobienie kolejnej egzotycznej platformy dla smartfonów, która nie wnosi nic nowego to samobójstwo.

Dlatego mimo otwarcia kodu Google jak zwykle moze spać spokojnie, bo uwiązało wszystkich do swoich usług w sposób, że nawet nie zauważyli.

M@X 17.01.2012 09:24

A Kindle Fire? Z tego co czytalem sprzedaja go ponizej kosztow produkcji po to, by zarabiac na tresciach - podobno nie ma Google Marketu, jest za to sklep Amazonu :-)!

sobrus 17.01.2012 08:19

Ale tak czy inaczej korzystamy z serwerów google oraz telefonu z androidem od google.
To że sie zmieniła aplikacja wiele nie zmienia.

Ciekawe co by było, gdyby jakaś firma wprowadziła smartfon na androidzie nie związany z google.
Czy miałby dostęp do serwerów które wymagają konta gmail? Czy certyfikaty zabezpieczeń by sie zgadzały?

Póki co takiego telefonu nie ma, co pozwala przypuszczać że nie tak łatwo jest zrobić telefon na Androidzie bez pomocy google, tzn przypuszczalnie trzebaby całą infrastrukture budować od nowa - co sie nikomu nie opłaca.

arcade 17.01.2012 01:05

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1196916)
Wyprowadz mnie z bledu. Wladowanie Marketu bez zgody Google to lamanie licencji, a gdy na tym samym sprzecie zrobi to uzytkownik koncowy - juz nie?

Tak ,ty jak zwykle się uprzesz tej jednej ikonce i więcej swiata po za nią nie widzisz .
Zresztą jak producent nie daje Google Market ,to daje inną aplikacje o podobnych mozliwośćiach - App Brain czy SlideME lub inne.:>

Who is the King

Lektura->http://android.appstorm.net/general/...g-of-the-hill/

M@X 16.01.2012 19:11

Wyprowadz mnie z bledu. Wladowanie Marketu bez zgody Google to lamanie licencji, a gdy na tym samym sprzecie zrobi to uzytkownik koncowy - juz nie?

arcade 16.01.2012 16:46

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1196867)
No tak ale dostęp do usługi Market, Google Maps itd nie jest juz raczej GNU.
Więc bez stosownej umowy z google producenci mogą go sobie wsadzić ;)
Chyba nikt nie sądzi że google go robi charytatywnie.

Nie wiem też jak z certyfikatami aplikacji, bo przecież google takie ma.
Być może jedyne co by się dało zrobić bez google to system kompatybilny, ale wszystkie aplikacje trzebaby przekompilować...

No tak ale te usługi można na każdy Android sobie do instalować lub korzystać z Markieto-podobnych.
:spoko:

sobrus 16.01.2012 08:40

No tak ale dostęp do usługi Market, Google Maps itd nie jest juz raczej GNU.
Więc bez stosownej umowy z google producenci mogą go sobie wsadzić ;)
Chyba nikt nie sądzi że google go robi charytatywnie.

Nie wiem też jak z certyfikatami aplikacji, bo przecież google takie ma.
Być moze jedyne co by sie dało zrobić bez google to system kompatybilny, ale wszystkie aplikacje trzebaby przekompilować...

SMBA 16.01.2012 02:55

Cytat:

Ja tez uważam, że Xperia telefony na andku są przyszłością chociaż ostatnio słyszałem że andek został chyba sprzedany htc i samsungowi i że zabronione będzie używania go na innych platwormach, ale nie wiem to tylko plotka.
LOL? What? Android jest na licencji GNU, nikt nie może zakazać używania go na jakiś platformach. Można co najwyżej zabronić używać NAZWY Android ;)

demek 15.01.2012 22:44

przebrnalem przez caly temat

coz, kolejny strzal w stope sony sobie zrobilo. ale nie ma sie co dziwic skoro ksiegowi rzadza sprzetem....moze nie dzialac, milion frajerow i tak sie znajdzie i cos tam zarobimy.

a gdyby wyszli bardziej do klienta zarobili by wiecej...ale coz, lepiej nie ryzykowac bo mnie moze zwolnia...

na dzien dobry przez niewymienialna baterie stracili ogrom klientow, po dwoch latach mam kupic nowa konsole jak padnie?

sama inna wtyczke mozna przebolec o ile kosztuje normalnie pieniadze a nie 15$ za 50cm kabla

jak jestem z pl moge kupic gry z jp? jak nie to kolejny strzal w stope bo zarobia mniej

Desden 15.01.2012 20:37

Ja tez uważam, że Xperia telefony na andku są przyszłością chociaż ostatnio słyszałem że andek został chyba sprzedany htc i samsungowi i że zabronione będzie używania go na innych platwormach, ale nie wiem to tylko plotka. Więc odnośnie Vity i nawet Xperie playa uważam ze Sony przesadza, wypuszcza tyle tych gadżetów do gier mobilnych, tylko po co? Ludzie będą kupować po 4 konsole zeby grac na kazdym osobno? litosci...

Ja tam uwazam zeby byl jeden multiuniwersalny sprzęt, a taki tylko w dobrym telefonie widze.

szczuru 10.01.2012 21:57

Cytat:

Napisany przez Berion
Zastanawiam się nad DSi i jakimś flashlinkerem.

Zamiast i polecam Lite'a ;)

sobrus 10.01.2012 17:17

Berion to oczywiste że produkt Sony nie jest adresowany dla osób nazwijmy to ubogich.
Firma jest zainteresowana jedynie tymi, którzy są w stanie wydać pieniądze w zamian za topowy produkt i grafikę na poziomie konsol stacjonarnych.
Gry też podejrzewam będą kosztować minimum 100-150zł za sztukę i trzeba mieć tego świadomość gdy się PSVita kupuje.

Berion 10.01.2012 15:04

Xperia to telefon, na którym próżno szukać konsolowych gier (nie licząc emulacji PSXa). Także to nie to samo.

M@X 10.01.2012 13:21

Teraz jest kolejny - Xperia Play ;-).

Fkatem jest ze PSP/PSV nie ma konkurencji, bo 3DS to masowa tania konsola nastawiona na podejsice do grania, a nie na grafike i hardware, tak samo zreszta jak Wii. Ciekawy jestem kiedy dostaniemy do rak mobilnego XBOXa ;-)...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:08.