Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Problem z ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f104/problem-esr-90230/)

Shark1412 25.12.2011 15:14

Problem z ESR

Ilość załączników: 1
Witam.
Niedawno kupiłem FreeMcboot 1.8. Nagrałem 2 razy na płycie Verbatim DVD-R spatchowany obraz Medal of Honor: Vanguard. Nie wiem teraz jak uruchomić tą grę. Po włączeniu ESR pojawia się logo (dodane w załączniku) a następnie czarny ekran. Próbowałem wkładać płytę przed i po uruchomieniu ESR ale nic to nie daje.

SMBA 25.12.2011 16:11

Cytat:

"Pojawia się logo ESR/wybieram opcję LaunchAPP i dalej mam czarny ekran."
ESR czeka na weryfikację nośnika przez napęd. Jeśli ten go nie zweryfikuje będzie tak czekać do końca wszechświata. ;) Przyczyną jest słaby laser w konsoli, słaba jakość wypalenia i/lub płyty. Możliwe też, że gra nie została spatchowana.
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...R/strona12.php

BTW - widzę jak ty wraz z kolegą (?) odbijasz się w ekranie :D

Shark1412 25.12.2011 16:57

Dzięki za szybką odpowiedź.
Wszyskie artykuły na tej stronie już dawno przeczytałem kilka razy, ale dalej nie moge rozwiązać tego problemu. Problem w tym, że po tych napisach powinno uruchomić się menu. U mnie nic się nie włącza.

Zdjęcie wzięte z neta :)

SMBA 25.12.2011 17:05

Sam robiłeś kopię gry? Z internetu trafiają się lipne RIPy, które nie chcą ruszyć.
Spróbuj uruchomić płytę z użyciem ESR GUI, jak nie pomoże to spróbuj skopiować oryginalną, nieporysowaną grę na PS2, spatchować, wypalić i uruchomić - jeśli i ona nie pójdzie to znaczy że laser ci zdycha.

Ewentualnie może spróbuj OPL zamiast wypalać płytki?

Shark1412 25.12.2011 17:29

Ilość załączników: 1
Kopia jest zrobiona przeze mnie. Jak działa dokładnie ESR? Przejrzałem filmiki na YT i tam włącza się menu (załącznik). Jeżeli tak jest to chyba powinno się uruchamiać bez płyty.

Możesz rozwinąć skrót OPL?

SMBA 25.12.2011 17:41

ESR to dla mnie po części czarna magia - w każdym razie jedyne nieoryginalne płyty jakie przepuszcza PS2 bez odpowiedniego chipu to DVD-Video i Audio CD. ESR Patcher dodaje sektor DVD-Video do obrazu płyty, a sam ESR pozwala uruchomić grę, a nie "film" z sektora DVD-Video dodanego do płyty. (Brzmi prosto, ale z tego co się orientuję to tak nie jest - ponoć diabelnie ciężko było napisać ESR).

Dobrze skonfigurowany FMCB i ESR powinien działać tak, że po włożeniu płyty do napędu ESR powinien się włączyć sam, bez klikania niczego.

To co dałeś na screenie powyżej to ESR GUI - wersja z graficznym interfejsem, to nie jest konieczne do uruchomienia płyty, ale czasem się przydaje. Jeśli dobrze pamiętam to można dzięki tej wersji wybrać jakieś tam opcje ;)

OPL - Open PS2 Loader, pozwala na uruchomienie gier z dysku twardego konsoli (PS2 Fat), przez sieć SMB (udostępnia się wtedy pliki z komputera), lub pamięci podłączonej przez USB (pendrive/dysk USB).

Berion 25.12.2011 19:25

Cytat:

Napisany przez Shark1412 (Post 1194510)
Jak działa dokładnie ESR?

Tego to się akurat nie dowiesz. ;)

Cytat:

Przejrzałem filmiki na YT i tam włącza się menu (załącznik). Jeżeli tak jest to chyba powinno się uruchamiać bez płyty.
To jest wersja GUI. To co zamieściłeś w pierwszym poście to któraś z wersji CLI.

Czy się samo będzie włączać zależy od tego co masz wpięte w ESR Path w CNFie FMCB. Ale skoro pojawia się logo ESR z wersji CLI to taką też masz tam wpisaną.

Odpowiedź na Twój problem zacytował SMBA.

SMBA 25.12.2011 19:42

Cytat:

Tego to się akurat nie dowiesz. ;)
No chyba, że zacznie się uczyć programowania, pozna dogłębnie architekturę i SDK PS2, potem pozna assemblera w 100%, dezasemblacje kod ESR, spędzi duuużo czasu na jego analizę i gotowe ;D

...ale równie łatwo może złożyć Maybaha w garażu :D

Shark1412 25.12.2011 21:43

Pytając się jak działa ESR chodziło mi o to co powinno się po tym logu pojawić, kiedy powinienem włożyć płytę itp. :)

"Pojawia się logo ESR/wybieram opcję LaunchAPP i dalej mam czarny ekran."
Więc wersja którą posiadam po tych napisach odrazu ładuje gre bez żadnych opcji? Właśnie o to mi chodziło, myślałem że powinno się jeszcze coś pojawić i jest to problem z programem. :D Jutro zgram obraz innej gry (Def Jam FFNY), może ta akurat nie jest kompatybilna z ESR.

Berion 26.12.2011 15:04

Powinno zniknąć i wyświetlać ferie barw po których uruchamia się gra (albo i nie, te kolory mają swoje znaczenie, jeśli zatrzyma się na jakimś to wiadomo wtedy dlaczego). Jest wersja "no debug", ale z tego co wiem to ffg jej "jeszcze" nie upublicznił.

Niekompatybilność objawia się zawieszeniem gry, zawieszeniem przed włączeniem gry (zatrzyma się na którymś kolorze), problemami z dźwiękiem itd. Ty jej jeszcze nie uruchomiłeś i ESR cały czas czeka na płytę... Co sugeruje jednoznacznie problem z jej weryfikacją przez napęd. A skoro napęd nie może zweryfikować płyty to znaczy, że jest ot problem jakości płyty/de facto wypalenia/nagrywarki itd. Wałkowane trylion razy na forum. :P

PS: kiedy włożysz płytę nie ma znaczenia. Jeśli e ESR Path jako parametr ustawiona jej poprawna ścieżka do ESR to wtedy po włożeniu płyty FMCB sam uruchomi ESR, w między czasie mechacon będzie walczyć z płytą. Jeśli ręcznie uruchamiasz ESR to też lepiej wcześniej włożyć bo mniej czekania. Jeśli włożysz płytę po uruchomieniu ESR to po prostu będzie czekać na płytę. Także to bez znaczenia.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:26.