![]() |
Problem z OPTIARC SLIM BC-5500S
Witam
Mam problem z tą nagrywarką w laptopie.Podczas nagrywania płytki DVD DL pojawił się błąd i po wszystkim napęd ma jakieś dziwne objawy typu ze zaraz po włożeniu pytki CD lub DVD jest zawsze taki charakterystyczny dźwięk jakby silniczek ruszał tyle ze on się tak powtarza kółko:( jakby sie zawiesił.Npęd jest normalnie widziany w systemie ,w menadżerze i w moim komputerze .Nie wiem o co chodzi w każdym bądź razie nawet po restarcie komputera od razu gdy ładuje się bios i włożę płytkę jest to samo. Czy ktoś z was sie orientuje co to może być ? Jakiś czujnik czy coś innego? |
Jezeli pojawily sie dziwne dzwieki, ktorych do tej pory nie bylo, to nie obejdzie sie bez zagladniecia do wnetrza napedu. Jezeli laptop jest na gwarancji -> nalezaloby to zglosic do odpowiedniego serwisu. Jesli nie jest, mozna poprosic kogos obeznanego w temacie, aby rozkrecil naped i sprawdzil, czy wszystko (pod katem mechanicznym) jest w porzadku.
|
Podejrzewam, że padł laser i napęd szuka ścieżki na płytce.
Stąd te charakterystyczne stuki napędu. Możesz rozebrać, obejrzeć i ewentualnie wyczyścić mechanizmy, przetrzeć optykę....ale najprawdopodobniej napęd do wymiany. Rozbiórka oczywiście, jeśli lapek już po gwarancji. |
Rowniez obstawiam padake... ale nie chcialem glosno tego mowic ;)
|
laptop juz po gwarancji wiec teraz wyjmę napęd i zobaczę jeszcze w środku ale też myślę ze laser padł.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:33. |