![]() |
NEC AD-7260S - bledy przy ok 20% zapisu
Ilość załączników: 1
Mam maly problem z nagrywarka NEC/Optiarc AD-7260S - ostatnio podczas wypalania niektorych plyt, po dojsciu do ok 20% procesu - nagrywanie zwalnia (predkosc ustawiana na x8 lub x6, plyty Verbatim DVD+R) tak, ze nagrywarki w ogole nie slychac, w podsumowaniu pokazuje, ze nagrywalo z duzo mniejsza predkoscia. Przy sprawdzaniu w Nero Disc Speed pojawia sie duzo bledow wlasnie w okolicach 20%, reszta powierzchni plyty jest ok.
O dziwo, niektore plyty wypala dobrze, inne wlasnie w ten sposob - i ZAWSZE bledy sa tylko w okolicach 20%. Ponizej przykladowy zrzut z Nero Disc Speed, tutaj ocena jakosci na 37, bywalo tez 50 i ponizej 25. Gdy plyte wypali dobrze - jakosc nie schodzi ponizej 90. Co z tym zrobic? Nagrywarka pada? Az tak duzo plyt nie wypalila, ma moze z pol roku... Nie sadze, zeby na gware przyjeli - w koncu wypala i plyty dzialaja. Tylko nie wiadomo jak dlugo, czy przez te bledy kiedys nie odmowi skopiowania... PS. to, jakie dane wypalam moze miec z tym cos wspolnego? Zauwazylem, ze czesciej dzieje sie tak, gdy wypalam duzo mniejszych (jakies klipy, zdjecia). |
Możesz zaktualizować firmware do najnowszego (o ile nie masz nowego) i trzymać się sprawdzonych płytek.
Dziś z płytkami jest loteria, nawet verbatimy możesz trafić badziewne. Bywa, że cała partia płytek ma takie same felery. Na gwarancję zawsze możesz oddać, jeśli nie dojdziesz z nią do ładu. Przy takim wypaleniu zawsze możesz powiedzieć, że stacjonarki nie czytają tych płyt, co zresztą jest całkiem możliwe. Przed akcją gwarancyjną podłącz ją jeszcze do innego kompa. |
Cytat:
Do innego kompa bedzie ciezko podlaczyc, ale mam jeszcze druga, ktora wrocila wymieniona z gwarancji (mam pecha do nagrywarek :) ) - jesli dalej tak bedzie, to ja podepne i jesli bedzie ok, to wiadomo ze zawinil ten Nec. To ja moze zapytam w ten sposob... Co konkretnie oznaczaja te bledy? Ze po prostu niektore slabsze czytniki takiej plyty nie odczytaja, czy np. ze zywotnosc takiej plyty sie skroci i przyjmijmy za rok nie ruszy jej juz nic? |
Zrób test takiej płytki na innej nagrywarce, skoro masz.
Taka płytka teoretycznie jest nie do odczytu, powinna zacinać się w miejscu tej czerwonej szpili na każdym czytniku. Błędy PIF (te na czerwono) oznaczają błędy nośnika, nie do skorygowania przez napęd. Ich powinno nie być w ogóle, a przynajmniej w okolicy zera. Błędów PI też jest za dużo, ale te czytnik skoryguje przy odczycie. Na temat testów i interpretacji wyników jest chyba cały artykuł na stronie głównej. Rozejrzyj się, to znajdziesz. Jeśli testy na innej nagrywarce - miarodajne pod względem wyników są na liteonach - potwierdzą ten obraz, to płytki nadają się do kosza. Jeśli teraz jeszcze coś je czyta, to z czasem będzie tylko dużo gorzej. Widzisz, mówisz że cały czas płytki z jednego sklepu...może czas spróbować kupić w innym? Pokombinuj z różnymi, bo tu możliwości jest kilka. |
Cytat:
|
No i mam dziwny problem... Mianowicie w koncu wyciagnalem ta nagrywarke (zaczela robic bledy juz w innych miejscach), podpinam Samsunga S223C, ktory wrocil kiedys z gwarancji, wypalam pierwsza plyte, chce sprawdzic jakosc... A w Nero DiscSpeed ta opcja zniknela. Mam tylko Benchmark, Utworz Dysk, Info o dysku, Scandisc. To w DiscSpeed portable.
Z zainstalowanego Nero moge wziac CD-DVD Speed, potem test jakosci... ale przycisk start jest nieaktywny, wiec nie moge rozpoczac testu. I jak teraz sprawdzic jakosc wypalonej plyty? //edit: sprawdzilem tez Opti Drive Control, w zakladce disc quality, po wcisnieciu start wyskakuje, ze naped nie obsluguje tej funkcji... A obslugiwal kiedys :) To moze byc kwestia firmware'u? Z serwisu wrocil z firmware SB07, przed wyslaniem na gwarancje byl max SB06 i test jakosci dzialal. |
Było o tym na forum - trzeba grzebać w rejestrze.
|
Zmienilem w rejestrze, usunalem Samsung i SSST z listy blokowanych urzadzen i zakladka jakosc dysku sie pojawila w DiscSpeed, ale gdy probuje wystartowac, znow info ze naped nie obsluguje tej funkcji...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57. |