Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC AD-7260S - bledy przy ok 20% zapisu (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-ad-7260s-bledy-przy-ok-20-zapisu-90361/)

TheMe 19.01.2012 21:39

NEC AD-7260S - bledy przy ok 20% zapisu

Ilość załączników: 1
Mam maly problem z nagrywarka NEC/Optiarc AD-7260S - ostatnio podczas wypalania niektorych plyt, po dojsciu do ok 20% procesu - nagrywanie zwalnia (predkosc ustawiana na x8 lub x6, plyty Verbatim DVD+R) tak, ze nagrywarki w ogole nie slychac, w podsumowaniu pokazuje, ze nagrywalo z duzo mniejsza predkoscia. Przy sprawdzaniu w Nero Disc Speed pojawia sie duzo bledow wlasnie w okolicach 20%, reszta powierzchni plyty jest ok.

O dziwo, niektore plyty wypala dobrze, inne wlasnie w ten sposob - i ZAWSZE bledy sa tylko w okolicach 20%. Ponizej przykladowy zrzut z Nero Disc Speed, tutaj ocena jakosci na 37, bywalo tez 50 i ponizej 25. Gdy plyte wypali dobrze - jakosc nie schodzi ponizej 90.

Co z tym zrobic? Nagrywarka pada? Az tak duzo plyt nie wypalila, ma moze z pol roku... Nie sadze, zeby na gware przyjeli - w koncu wypala i plyty dzialaja. Tylko nie wiadomo jak dlugo, czy przez te bledy kiedys nie odmowi skopiowania...

PS. to, jakie dane wypalam moze miec z tym cos wspolnego? Zauwazylem, ze czesciej dzieje sie tak, gdy wypalam duzo mniejszych (jakies klipy, zdjecia).

grzeniu 19.01.2012 21:54

Możesz zaktualizować firmware do najnowszego (o ile nie masz nowego) i trzymać się sprawdzonych płytek.
Dziś z płytkami jest loteria, nawet verbatimy możesz trafić badziewne. Bywa, że cała partia płytek ma takie same felery.

Na gwarancję zawsze możesz oddać, jeśli nie dojdziesz z nią do ładu. Przy takim wypaleniu zawsze możesz powiedzieć, że stacjonarki nie czytają tych płyt, co zresztą jest całkiem możliwe. Przed akcją gwarancyjną podłącz ją jeszcze do innego kompa.

TheMe 19.01.2012 22:04

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1197163)
Możesz zaktualizować firmware do najnowszego (o ile nie masz nowego) i trzymać się sprawdzonych płytek.
Dziś z płytkami jest loteria, nawet verbatimy możesz trafić badziewne. Bywa, że cała partia płytek ma takie same felery.

Na gwarancję zawsze możesz oddać, jeśli nie dojdziesz z nią do ładu. Przy takim wypaleniu zawsze możesz powiedzieć, że stacjonarki nie czytają tych płyt, co zresztą jest całkiem możliwe. Przed akcją gwarancyjną podłącz ją jeszcze do innego kompa.

Firmware 1.03 byl od poczatku, nowszego wg strony producenta nie ma. Plyty mam zawsze z tego samego sklepu, te same, poprzednia szpula 50 sztuk - na jednej z ostatnich ten blad (wiec raczej nie nosniki ogolnie, bo na 50 plyt byloby chyba wiecej), ostatnio kupiona szpula 25 sztuk, srednio 1 na 3 wychodzi z takimi bledami.

Do innego kompa bedzie ciezko podlaczyc, ale mam jeszcze druga, ktora wrocila wymieniona z gwarancji (mam pecha do nagrywarek :) ) - jesli dalej tak bedzie, to ja podepne i jesli bedzie ok, to wiadomo ze zawinil ten Nec.

To ja moze zapytam w ten sposob... Co konkretnie oznaczaja te bledy? Ze po prostu niektore slabsze czytniki takiej plyty nie odczytaja, czy np. ze zywotnosc takiej plyty sie skroci i przyjmijmy za rok nie ruszy jej juz nic?

grzeniu 19.01.2012 22:19

Zrób test takiej płytki na innej nagrywarce, skoro masz.

Taka płytka teoretycznie jest nie do odczytu, powinna zacinać się w miejscu tej czerwonej szpili na każdym czytniku. Błędy PIF (te na czerwono) oznaczają błędy nośnika, nie do skorygowania przez napęd. Ich powinno nie być w ogóle, a przynajmniej w okolicy zera.
Błędów PI też jest za dużo, ale te czytnik skoryguje przy odczycie.
Na temat testów i interpretacji wyników jest chyba cały artykuł na stronie głównej. Rozejrzyj się, to znajdziesz.

Jeśli testy na innej nagrywarce - miarodajne pod względem wyników są na liteonach - potwierdzą ten obraz, to płytki nadają się do kosza. Jeśli teraz jeszcze coś je czyta, to z czasem będzie tylko dużo gorzej.

Widzisz, mówisz że cały czas płytki z jednego sklepu...może czas spróbować kupić w innym? Pokombinuj z różnymi, bo tu możliwości jest kilka.

TheMe 19.01.2012 22:27

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1197165)
Zrób test takiej płytki na innej nagrywarce, skoro masz.

Taka płytka teoretycznie jest nie do odczytu, powinna zacinać się w miejscu tej czerwonej szpili na każdym czytniku. Błędy PIF (te na czerwono) oznaczają błędy nośnika, nie do skorygowania przez napęd. Ich powinno nie być w ogóle, a przynajmniej w okolicy zera.
Błędów PI też jest za dużo, ale te czytnik skoryguje przy odczycie.
Na temat testów i interpretacji wyników jest chyba cały artykuł na stronie głównej. Rozejrzyj się, to znajdziesz.

Jeśli testy na innej nagrywarce - miarodajne pod względem wyników są na liteonach - potwierdzą ten obraz, to płytki nadają się do kosza. Jeśli teraz jeszcze coś je czyta, to z czasem będzie tylko dużo gorzej.

Widzisz, mówisz że cały czas płytki z jednego sklepu...może czas spróbować kupić w innym? Pokombinuj z różnymi, bo tu możliwości jest kilka.

Te plyty kopiuje na dysk w calosci (ta ze screena tez). No nic, pokombinuje jeszcze jak bede mial wiecej czasu, podlacze druga nagrywarke (Samsung S223C) i zobacze, chociaz pachnie mi kolejna gwarancja... Tylko dziwne, ze bledy zawsze w tym samym miejscu.

TheMe 19.02.2012 12:54

No i mam dziwny problem... Mianowicie w koncu wyciagnalem ta nagrywarke (zaczela robic bledy juz w innych miejscach), podpinam Samsunga S223C, ktory wrocil kiedys z gwarancji, wypalam pierwsza plyte, chce sprawdzic jakosc... A w Nero DiscSpeed ta opcja zniknela. Mam tylko Benchmark, Utworz Dysk, Info o dysku, Scandisc. To w DiscSpeed portable.

Z zainstalowanego Nero moge wziac CD-DVD Speed, potem test jakosci... ale przycisk start jest nieaktywny, wiec nie moge rozpoczac testu. I jak teraz sprawdzic jakosc wypalonej plyty?

//edit: sprawdzilem tez Opti Drive Control, w zakladce disc quality, po wcisnieciu start wyskakuje, ze naped nie obsluguje tej funkcji... A obslugiwal kiedys :) To moze byc kwestia firmware'u? Z serwisu wrocil z firmware SB07, przed wyslaniem na gwarancje byl max SB06 i test jakosci dzialal.

joujoujou 19.02.2012 13:40

Było o tym na forum - trzeba grzebać w rejestrze.

TheMe 19.02.2012 13:51

Zmienilem w rejestrze, usunalem Samsung i SSST z listy blokowanych urzadzen i zakladka jakosc dysku sie pojawila w DiscSpeed, ale gdy probuje wystartowac, znow info ze naped nie obsluguje tej funkcji...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57.