Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Propozycje, sugestie, błędy forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/)
-   -   Forum hacznięte... (https://forum.cdrinfo.pl/f10/forum-haczniete-90397/)

Bartez 02.02.2012 16:53

Ano jakoś pecha mamy akurat w tym serwerze. Już chyba wszystkie WD RE wymieniliśmy, a były na pewno 4, a nie wiem, czy nie 5 nawet. Jakaś pechowa seria.

grzeniu 02.02.2012 16:30

Coś często padają te dyski... :sciana:

Bartez 02.02.2012 16:16

Nie ma to żadnego związku z atakiem. Padł dysk, na którym była baza forum (stąd database error w ciągu ostatnich 2 dni). Przed godziną został wymieniony (stąd serwer przez godzinę był offline).

M@X 02.02.2012 16:00

Przez 2 ostatnie dni czesto, glownie w godzinach porannych, mam "Database Error" gdy chce wejsc w temat, choc nowe posty moge wyswietlic.

Dodatkowo jakas godzine temu forum nie bylo w ogole on-line.

Ma to jakis zwiazek z niedawnym atakiem?

chris996 31.01.2012 23:31

Apropos hackowania widzieliście to (7 post usera INTER-COM):

http://www.webhostingtalk.pl/topic/3...40#entry294940

Jak pokazał przykład grand-host.pl nie da się zabezpieczyć hosta, serwera w 100%.
Teraz już jest ok, ale nie ma pewności, że znowu nie uderzą.

Berion 30.01.2012 23:25

Używam skomplikowanych, ale wg. schematu który sobie opracowałem. ;]

andy 30.01.2012 12:47

Nawet 20 losowych fraz o długości ~16 znaków jest trudno zapamiętać.
No chyba, że używasz prostych haseł...

Berion 30.01.2012 12:07

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1198353)
@Berion życzę powodzenia w zapamiętaniu ~200 haseł z czego zdecydowana większość ma długość powyżej 16 znaków.

Jak 200 to tak, trudno spamiętać.

Ja mam góra 20 do zapamiętania. :P

Patrix 29.01.2012 21:48

znowu hacznięte ? :D znowu maila dostałem...

andy 29.01.2012 21:25

@Berion życzę powodzenia w zapamiętaniu ~200 haseł z czego zdecydowana większość ma długość powyżej 16 znaków.

Berion 29.01.2012 21:06

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1198249)
KeePass, KeePass, KeePass! :)

dev/brain0/ :P

Taxi Driver 29.01.2012 06:09

Cytat:

Napisany przez Chomick (Post 1198253)
Sorry Panowie ale to "szyfrowanie hasel" chyba nie za bardzo Wam wyszlo!

Mam smieciowe gmailowe konto do zakladania na forach (bo gl. przychodzi spam i co jakis czas sie ktos wlamuje do nich i wykrada hasla - nie jestescie pierwsi, ostatnio sie sypnal Filmweb)

Loguje sie na Gmaila wczoraj a tu pop-up /wiadomosc od Google na czerwono ze ktos sie logowal z takiego IP z zupelnie innej lokacji (tuz po calym "ataku") i zebym natychmiast zmienil haslo.

Zeszlo mi z godzine pozmieniac hasla na wszystkich innych forach i kontach (jest tego troche - teraz widze sens jednego loginu np. facebook) takze plis nie mydlcie ludziom oczu bo jakby byly zaszyfrowane to nikt by hasel nie mogl wykorzystac.

Fakt - najlepiej miec rozne haslo do roznych stron i miec to gdzies zapisane pod mega trudnym haslem /uzywac password managera; Mea Culpa - madry czlowiek po szkodzie, choc na szczesnie nic sie nie stalo. Niemniej podejrzewam ze jest cala masa ludzi uzywajac tego samego hasla to np. ebaya czy paypala i tu juz sie moga nie ciekawe rzeczy wyrzadzic...

Tak gwoli ostrzezenia dla forumowiczow......nie logowalem sie na tym forum od lat :sciana:

:glaszcze:

andy 29.01.2012 00:01

Cytat:

Napisany przez chomick

Mam smieciowe gmailowe konto do zakladania na forach (bo gl. przychodzi spam i co jakis czas sie ktos wlamuje do nich i wykrada hasla - nie jestescie pierwsi, ostatnio sie sypnal Filmweb)

Loguje sie na Gmaila wczoraj a tu pop-up /wiadomosc od Google na czerwono ze ktos sie logowal z takiego IP z zupelnie innej lokacji (tuz po calym "ataku") i zebym natychmiast zmienil haslo.

Nawet najbardziej wymyślne hashowanie haseł nie zabezpieczy bazy w 100% bo jeżeli atakujący pozna skrót+sól to będzie mógł sobie przepuścić np. to przez słownik, (z rockme wyciekło ok 30mln? haseł i mając taką bazę można wychwycić większość słabych haseł).

Cytat:

Zeszlo mi z godzine pozmieniac hasla na wszystkich innych forach i kontach (jest tego troche - teraz widze sens jednego loginu np. facebook) takze plis nie mydlcie ludziom oczu bo jakby byly zaszyfrowane to nikt by hasel nie mogl wykorzystac.

Fakt - najlepiej miec rozne haslo do roznych stron i miec to gdzies zapisane pod mega trudnym haslem /uzywac password managera; Mea Culpa - madry czlowiek po szkodzie, choc na szczesnie nic sie nie stalo. Niemniej podejrzewam ze jest cala masa ludzi uzywajac tego samego hasla to np. ebaya czy paypala i tu juz sie moga nie ciekawe rzeczy wyrzadzic...

Tak gwoli ostrzezenia dla forumowiczow......nie logowalem sie na tym forum od lat :sciana:
Cóż, to tak jak w przypadku kopii zapasowych. Ludzie zazwyczaj po wielkiej awarii zaczynają je robić...

Ta podmiana ma jednak i pozytywne skutki. Ludzie zrozumieją co to znaczy bezpieczne hasło, oraz to żeby nie używać jednego do wszystkich serwisów.

I na koniec jeden z moich ulubionych cytatów:

"Hasła są jak majtki. Zmieniaj je często, nie zostawiaj na widoku i nie pożyczaj obcym." -Internet

gallus 28.01.2012 23:50

Bartez, forumowicze mają nadzieję, że przy ekranie swojego laptopa nie masz przyklejonej karteczki z loginem i hasłem(?), a jeżeli masz to chociaż nie wybierasz się na jakąś konferencję prasową... :fiu:

Chomick 28.01.2012 23:50

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:05.