![]() |
Wisława Szymborska nie żyje...
Cytat:
rmf24 ['] |
No właśnie...od niecałej półgodziny słucham w radiu.
Wielki żal i wielka szkoda. ['] |
Wielka szkoda. :smutny:
['] |
Bardzo smutna informacja :(
Przy tej śmierci nie mam najmniejszego zamiaru nic więcej czytać. Nie chcę widzieć ani jednego newsa odkrywającego sekrety życia Pani Wisławy, ani nic podobnego. A już teraz zdążyłem przeczytać w jednym miejscu, że umarła spokojnie we śnie, a w drugim, że po długiej i ciężkiej chorobie (niby jedno drugiego nie wyklucza, ale to drugie wskazuje raczej na cierpienie, a więc już mamy jakieś tam granie na uczuciach i szukanie sensacyjek). Tyle, co mi teraz trzeba wiedzieć, już wiem. A jak zechcę coś poczytać, to poczytam - jej wiersze. Niech spoczywa w pokoju... |
lubię strasznie jej zbereźne limeryki:
Pewien baca w kurnej chacie z owieczką żył w konkubinacie. Ta beczy: "Ja to nawet lubię, ale czy myśli pan o ślubie? Bo jeśli nie, poskarżę tacie". Jawnogrzesznica z wioski Kłaj w swoim zawodzie była "naj". Ale to zależało, czy jej się chciało, czy nie chciało - taki już miała obyczaj. i słynne lepieje: Lepiej mieć horyzont wąski, niż zamawiać tu zakąski. Lepszy piorun na Nosalu, niż pulpety w tym lokalu. Lepsza w domu świekra z zezem, niż tu jajko z majonezem. Lepsza ciotka striptizerka, niż podane tu żeberka. |
To miło,że czytacie poezje.... Ja zakończyłem na szkole średniej. Jestem romantyczny ale nie wierszolubny.
Poeci odchodzą koty pozostają o poetach mówią o kotach nie pamiętają Trudno być kotem.... ['] |
Straszne smutne jest to, że umarła Pani Wisława, pamiętam, że miałam jej wiersz na maturze!
|
Moja ulubiona poetka...[*]
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:32. |