![]() |
spowodowałem zwarcie zintegrowanej karty dzwiekowej
karta ATI RV710/730/740 - High Definition Audio Controller PCI
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-G31M-ES2L v1 system vista komunikat "brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio" przyczyna: kartę mam podpięta do wieży wyjściem AUX wieża ma też radio i kabelek antenowy więc wsadziłem ten kabelek antenowy do wtyczki anteny zbiorczej i nastąpiło zwarcie jedno małe łup wszystko na pozór działa ale głosu nie ma. Czy jest na to jakiś sposób? Czy raczej zintegrowana dźwiękowa się spaliła i koniec i teraz tak, jak usuwam mu sterownik w menedżerze urządzeń to po restarcie on sam się instaluje a na stronie producenta nie potrafię znaleźć sterownika :/ |
Sprawdź tą kartę na słuchawkach, jeśli brak głosu to raczej naprawa o ile jest opłacalna? Na przyszłość dla wszelkiej maści kablówek i tym podobnych zalecam stosowanie izolatora galwanicznego http://www.dipol.com.pl/izolator_gal...nal_R48605.htm.
|
no niestety uszkodziłem nie tylko zintegrowaną ale i cały system AUX w wieży też nie działa i chyba nawet przeszło na komputer bo coś świruje kraszuje się wyłącza itp :/
dzieki Ricki za rade pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:24. |