![]() |
kilka rad dotyczacych przerobki ps2
Witam, wpadłem na pomysł przeróbki ps2. Poczytałem sobie trochę na ten temat i zauważyłem wiele nieznajomych pojęć. Chciałbym żebyście dzielili mi kilka rad dotyczących przerobienie konsoli. Ponieważ jestem na profilu elektronicznym mam zamiar sam przylutowac chipa. Czytałem temat z 2010 w którym polecony były 2 modbo 7xx rozumiem że jakiś 760 i ripper coś tam coś tam. Powiedzcie mi proszę co muszę wiedzieć przed przerabianiem? Czy wyszły jakieś nowe chipy? Czy modbo 760 kosztujący 26 zł z przesyłka jest oryginałem?
|
Trudno powiedzieć, nie interesuję się rynkiem modchipów, szczególnie do PS2 które obecnie są niemal zbędne. Modbo760 to już jest podróbka, Matrix Infinity. ;) Z tych budżetowych ludzie je sobie chwalą.
Rady dotyczące lutowania są chyba zbędne skoro jesteś na profilu elektronicznym? ;] Także ja tylko radzę uważać na taśmy przy składaniu aby ich nie połamać, nie przycisnąć i nie przewiercić śrubką. |
Z lutowaniem poradzę sobie bez problem jeżeli znajdę schemat. Co to są jakieś v9 v10 v13 jeszcze jakiś model 9004 gdzie sprawdzić co to za model? Jakie są różnice między 9004 a innymi?
|
"V" tudzież "SCPH" to oznaczenia modelowe - po nich dopasujesz schemat. Więcej info tu:
http://www.ps2cover.com/pages/PS2-Mo...l-Numbers.html //Edit Ostatnia cyfra w numerze SCPH cię nie interesuje, więc jeśli będziesz szukał schematu po tym numerze to nie zwracaj na nią uwagi (ostatnia cyfra to oznaczenie regionu, na jaki jest przeznaczona konsola). |
Nie interesują go SPCH-xxxxx tylko model płyty głownej bo co będzie jak trafi na te zielone (refurbished czy jak to tam)? ;)
|
Szczerze powiem że nie bardzo rozumiem o czym mówicie :D ale mam nadzieje że w końcu się dowiem. Czy modchip jest uniwersalny i będzie pasował do każdego modelu? Muszę wiedzieć coś jeszcze przed kupnem i montażem?
|
@mietekrolnik, chip *POWINIEN* pasować do każdej mobo ale problem może być ze znalezieniem schematu pod konkretną pł. główną. Więc najlepiej przed kupnem rozejrzeć się za schematem.
|
Ok. Czy po przylutowaniu modchipu i złożeniu konsoli trzeba coś na niej instalować bądź grzebać w ustawieniach? Czy po włączeniu od razu będzie widać różnice? Np, jakaś inna skórka czy cuś?
|
Sory że post pod postem ale nie mogłem edytować poprzedniego. Model mojej konsoli to SCPH-77004 czyli europa slimka V15/V16. Jak mam znaleźć schemat?
|
Proszę:
http://sksapps.com/diagrams/ps2/modbo.htm Po rozłożeniu sprawdź jaką masz mobo i wybierz odpowiedni schemat :) |
Ok, dzięki. Tam jak jest napisany model płyty gł. View jest tylko 2 razy czy to znaczy że reszta pasuje do jednego schematu?
|
Cytat:
|
Kupię teraz bodbo i przerobienie konsole. Jaki format powinna mieć gra którą chce nagrać na płytę?
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:13. |