![]() |
Niestety nawalił napęd, wymieniłem, wszystko gra. Temat do zamknięcia
|
Jezeli w innym kompie beda podobne objawy, a czyszczenie nic nie dalo, to niestety, ale jedynym sensownym rozwiazaniem bedzie zakup nowej nagrywarki (bo jak sie domyslam, nagran eplyty daja sie odczyatc winnych napedach?).
|
Nagrane są filmy w formacie DVD video lub VR.
Napęd sie rozpędza i zatrzymuje, /nie znajduję ścieżki ?/ Przy próbie "Otwórz" otrzymuję komunikat "włóż dysk" " w stacji nie ma dysku" Spróbuje podpiąc napęd pod inny komputer, ale w domu mam tylko ten laptop |
Zapytam dla pelnego zobrazowania sytuacji:
1. jakie dane sa na tych plytach (DVD Video?)? 2. Czym sie objawia brak odczytu: a. nagrywarka probuje odczytac plyte i slychac jak glowica pare razy szuka sciezki i na tym koniec? b. nagrywarka probuje odczytac plyte i sluchac, że plyta sie rozpedza, ale nie widac danych? Tak czy owak, podpialbym ta nagrywarke do inne |
Tak. Nowe płyty nagrane dziś przez nagrywarkę stacjonarną też nie czyta.
|
Czyli masz plyty nagrane przez LG, ktore kiedys nagrywarka odczytywala, a teraz tych samych plyt nie odczytuje?
|
[QUOTE=Misiek4=QUOTE]
Ta informacja nic mi nie daje. Napęd czyta wszystkie płyty nagrywane na laptopie, jak również płyty czyste. Nie widzi tylko płyt DVD+RW i DVD-RW nagranych na nagrywarce stacjonarnej LG Wcześniej wszystko było O.K. Napęd wyczyszczony, zaktualizowany firmware. Przywracanie systemu też nic nie daje. |
|
DS8A3S HA28 nie czyta( nie widzi) płyt DVD-RW
Napęd Slim DS8A3S HA28 nie widzi płyt DVD-RW i płyt DVD+RW nagranych na stacjonarnej nagrywarce (LG), zarówno w formacie VR jak i Video.
Wxześniej czytał. Nie pomogło przywrócenie systemu do wcześniejszej wersji, gdy płyty były czytane, jak i wgranie nowego biosu Czy ktoś ma jakiś pomysł ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:19. |