![]() |
Jak sprawdzić sprawność płyt PS2 ?
Cześć,mam pytanie.
Jestem w posiadaniu Playstation 2 i gier na tą konsole (ok.20-30 tytułów) i coś się z nim w październiku zaczęło dziać.Jednego dnia sprawdziłem wszystkie płyty i tylko jedna działała.Nie wiem czy to wina lasera/innej części czy gier. Czy gdybym uruchomił te gry na pcsx2 (nie wiem jak z kompatyblinością, ale pewnie nie za ciekawie) - to emulator potrafił by ocenić sprawność płyty ? BTW Nie znam nikogo w okolicy kto ma konsole Sony i nie mogę sprawdzić na prawdziwym sprzęcie. |
A na podstawie czego chcesz oceniać "sprawność płyty" (cokolwiek to oznacza)? ;)
Możesz sobie zrobić obraz gry i w ten sposób sprawdzić czy wszystkie dane z sektorów odczytywane są prawidłowo - ale tylko dla tego napędu na którym sprawdzasz, czyli np. nie wiadomo czy napęd w PS2 nie będzie mieć jakiś problemów. Także nie da się. |
A czy jest jakiś program do sprawdzania danych z sektorów ?
|
Każdy program, który umożliwia wykonywanie obrazów z płyt. ;) Najlepiej, aby pozwalał na wyłączenie wymuszania ponownej próby odczytania sektora przez napęd i przez siebie.
|
To i ja się zapytam :D oddałem dla bratanka ps.2 i gry , a dla drugiego bratanka inne gry min.MGS 3 no i teraz na gg on mi gada że by pograł ale mu ta gra się przycina na plejce poradziłem aby zrobił obraz i zobaczył na emulatorze(u mnie działa) obraz zrobił bez problemu ale na emu źle jemu działa(słabszy PC) no i się pytam czy gra jest już zjechana czy może laser? inne gry działają. No i przy okazji zapytam o sens przerobienia ps.2 czy warto? i co się robi-jakiś chip czy coś innego-nigdy nie miałem przerobionej konsoli to się nie znam. :ysz:
|
Emulator (w tej roli jak rozumiem PCSX2 lub któryś jego branch) nie jest dobrym środowiskiem do testów, zbyt wiele różnych konfiguracji i zbyt słaba jest ta emulacja.
Jeśli na swoim PC odczytał tą grę bez problemów to znaczy, że ma ją 1:1, najwyraźniej nagrał na jakimś badziewiu jakimś badziewiem. - - - To zależy do czego Ci potrzebne "przerobienie" (nie używaj tego sformułowania. Do konsoli lutuje się modchip lub ją exploituje - na pewno nie przerabia...). Poczytaj sobie PS2 FAQ. :P |
MGS3 jest oryginalny tylko gnojek widocznie ją już zjechał - u mnie działała . a też dużo grałem .Jemu się tnie na ps.2 ma tą dużą , ja miałem slim ale oddałem dla drugiego bratanka .Na emulatorze słabo też działa (słaby komp) u mnie jest lepiej :D
co lepsze ten chip czy exploit? |
To zależy do czego. ;] Nie odpowiedziałeś na pytanie po co Ci.
|
Do kopii gier ma się rozumieć k***a gnojki nie umieją szanować gier , to by jechali na kopiach , to tak jak ja robię na PC jak da radę to gram z obrazu lub cukierka no i gry wyglądają jak nowe.
|
Nie jest to wcale takie oczywiste. I jakich kopii? PS2, PSX? Emulacja? Jak PSX to lepszy modchip, jak PS2 to spokojnie wystarczy exploit, w tej roli FMCB.
|
ps.2-dobra poczytam o tym FMCB zobaczę z czym to się je :P
|
A czytaj, na zdrowie, daleko nie masz przecież. ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:23. |