Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Jak wyizolowac bad sectory ? (https://forum.cdrinfo.pl/f101/jak-wyizolowac-bad-sectory-90645/)

frog 21.03.2012 07:05

Jak wyizolowac bad sectory ?

Jak w temacie. Dysk mi sie sypie a ze gwarancji nie ma to chce go jeszcze jakos uratowac bo pojemny jest Seagate 1TB i pomyslalem ze moze da sie jakos istniejace bad sectory przeniesc lub jakos wyizolowac by w przyszlosci nie byly uzywane i nic na nie dysk nie zapisywal i moze problemy znikna.... Ktos pomoze jak takiego czegos dokonac ?

sobrus 21.03.2012 07:51

A to nie jest robione automatycznie?
Jeżeli nie przez SMART to powinno być przez system plików.

Stary dobry FAT miał taką możliwość, bady były blokowane i pojemność dysku/dyskietki odpowiednio się zmiejszała.
Z tego co wiem NTFS również posiada takie coś i tworzy specjalny ukryty plik $BadClus

Spróbuj więc "chkdsk /R"

A najlepiej wykonaj PEŁNE (tzn nie szybkie) formatowanie dysku, a potem dodatkowo chkdsk /R na wszelki wypadek.

frog 21.03.2012 07:57

No wlasnie cos kiedys czytalem ze nowe dyski same niby tak robia moze wlasnie przez SMART ale nie jestem pewny. Czyli ze jak usune wszystkie partycje i zrobie na nowo i sformatuje to powinno juz byc bez badow ? Czy moze jakies specjalne formatowanie albo zerowanie dysku czy cus?

sobrus 21.03.2012 07:58

Pełne formatowanie, szybkie naturalnie nie ma kiedy badów sprawdzić.

Wydaje mi się że bady pojawiają się gdy dysk nie ma już możliwości dłużej ukrywać awarii używając sektorów zapasowych.

Prezesik 21.03.2012 09:41

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1203984)
Wydaje mi się że bady pojawiają się gdy dysk nie ma już możliwości dłużej ukrywać awarii używając sektorów zapasowych.

Dokładnie tak :taktak:

esem 21.03.2012 10:26

Najprościej jest stworzyć na obszarach objętych badami partycje a następnie je ukryć. :czytaj:

sobrus 21.03.2012 10:27

No tak, z tym że traci się wtedy sporo miejsca. Bady w systemie plików zablokują pare MB a reszta dysku będzie OK.
Zapewne do czasu :>
Partycja to bezpieczniejsze rozwiazanie ale opłacalne tylko jeżeli układ badów jest sprzyjający.

esem 21.03.2012 10:31

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1204024)
No tak, z tym że traci się wtedy sporo miejsca...

Lepsze to niż bady :> A partycji możesz stworzyć sporo :D
A dysk i tak długo już nie pociągnie :nie:
Jak to zrobić ??? http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...69663c27cef8e3

Jarson 21.03.2012 15:31

Wyizolowanie bad sectorów to nie problem, wystarczy oznaczyć ich położenie a następnie stworzyć partycje precyzyjnie w tych miejscach. Gorzej, że skoro pojawiły się obecne, to zapewne pojawią się i następne.

frog 21.03.2012 15:58

No chyba bede musial go przygotowac i moze na gieldzie ktos go lyknie... :/

esem 21.03.2012 16:58

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1204047)
No chyba bede musial go przygotowac i moze na gieldzie ktos go lyknie... :/

Nie jest to postawa godna pochwały :nie:
Ale w sumie to jest... takie polskie :wow:

frog 21.03.2012 18:17

Ktos moze bedzie potrzebowal elektronike ;P

Berion 21.03.2012 18:21

Oj nie wierzysz we Froga. Na pewno w opisie aukcji poda odczyt S.M.A.R.T i napisze, że bady wydzielił do osobnej partycji. ;)

edit:
no tak, teraz to i ja przestałem ;]

frog 21.03.2012 18:30

Ee panowie nie skreslajcie mnie ;) Ja tego dysku jeszcze nie skreslam bo w sumie to tylko moje podejrzenia ze sa bady bo nie mialem jeszcze czasu zeby 1TB zrobic pelne skanowanie .Ale podejrzewam ze sa bo kilka plikow ktore mam na dysku nie moge z nimi nic ruszyc. Ani ich skopiowac ani usunac itp. Pisze ze blad odczytu... Narazie zrzucam wszystko na zewnetrzne dyski i jak bedzie czysty zrobie skanownie powierzchni HDD Tunem i wkleje zeby nie bylo ;P

nimal 21.03.2012 19:26

imho - nie baweic sie tylko kupic nowy HDD
na chwile, poki sianko sie zbiera, a do konca miesiaca niedaleko - full format
niestety HDD to rzecz zuzywalna :(

kiedy my sie qrna Frog wrescie w realu spotkamy? zlotow unikasz jak ognia :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:24.