![]() |
Jak wyizolowac bad sectory ?
Jak w temacie. Dysk mi sie sypie a ze gwarancji nie ma to chce go jeszcze jakos uratowac bo pojemny jest Seagate 1TB i pomyslalem ze moze da sie jakos istniejace bad sectory przeniesc lub jakos wyizolowac by w przyszlosci nie byly uzywane i nic na nie dysk nie zapisywal i moze problemy znikna.... Ktos pomoze jak takiego czegos dokonac ?
|
A to nie jest robione automatycznie?
Jeżeli nie przez SMART to powinno być przez system plików. Stary dobry FAT miał taką możliwość, bady były blokowane i pojemność dysku/dyskietki odpowiednio się zmiejszała. Z tego co wiem NTFS również posiada takie coś i tworzy specjalny ukryty plik $BadClus Spróbuj więc "chkdsk /R" A najlepiej wykonaj PEŁNE (tzn nie szybkie) formatowanie dysku, a potem dodatkowo chkdsk /R na wszelki wypadek. |
No wlasnie cos kiedys czytalem ze nowe dyski same niby tak robia moze wlasnie przez SMART ale nie jestem pewny. Czyli ze jak usune wszystkie partycje i zrobie na nowo i sformatuje to powinno juz byc bez badow ? Czy moze jakies specjalne formatowanie albo zerowanie dysku czy cus?
|
Pełne formatowanie, szybkie naturalnie nie ma kiedy badów sprawdzić.
Wydaje mi się że bady pojawiają się gdy dysk nie ma już możliwości dłużej ukrywać awarii używając sektorów zapasowych. |
Cytat:
|
Najprościej jest stworzyć na obszarach objętych badami partycje a następnie je ukryć. :czytaj:
|
No tak, z tym że traci się wtedy sporo miejsca. Bady w systemie plików zablokują pare MB a reszta dysku będzie OK.
Zapewne do czasu :> Partycja to bezpieczniejsze rozwiazanie ale opłacalne tylko jeżeli układ badów jest sprzyjający. |
Cytat:
A dysk i tak długo już nie pociągnie :nie: Jak to zrobić ??? http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...69663c27cef8e3 |
Wyizolowanie bad sectorów to nie problem, wystarczy oznaczyć ich położenie a następnie stworzyć partycje precyzyjnie w tych miejscach. Gorzej, że skoro pojawiły się obecne, to zapewne pojawią się i następne.
|
No chyba bede musial go przygotowac i moze na gieldzie ktos go lyknie... :/
|
Cytat:
Ale w sumie to jest... takie polskie :wow: |
Ktos moze bedzie potrzebowal elektronike ;P
|
Oj nie wierzysz we Froga. Na pewno w opisie aukcji poda odczyt S.M.A.R.T i napisze, że bady wydzielił do osobnej partycji. ;)
edit: no tak, teraz to i ja przestałem ;] |
Ee panowie nie skreslajcie mnie ;) Ja tego dysku jeszcze nie skreslam bo w sumie to tylko moje podejrzenia ze sa bady bo nie mialem jeszcze czasu zeby 1TB zrobic pelne skanowanie .Ale podejrzewam ze sa bo kilka plikow ktore mam na dysku nie moge z nimi nic ruszyc. Ani ich skopiowac ani usunac itp. Pisze ze blad odczytu... Narazie zrzucam wszystko na zewnetrzne dyski i jak bedzie czysty zrobie skanownie powierzchni HDD Tunem i wkleje zeby nie bylo ;P
|
imho - nie baweic sie tylko kupic nowy HDD
na chwile, poki sianko sie zbiera, a do konca miesiaca niedaleko - full format niestety HDD to rzecz zuzywalna :( kiedy my sie qrna Frog wrescie w realu spotkamy? zlotow unikasz jak ognia :P |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:24. |