![]() |
Jaki monitor (do 400zł)
Witam ;D
Proszę o zaproponowanie jakiś monitorów do ok 400zł (ale można trochę przekroczyć tę cenę - nie będę skąpić 30zł jeśli będzie widoczna różnica). Wymagania: -Panoramiczny 16:9, -Rozdzielczość 1600x900 (lub większa), -Odświeżanie w natywnej rozdzielczości minimum 70Hz (siedziałem i na 60Hz i na 75Hz - niby na LCD w przeciwieństwie do CRT nie widać migania, ale 60Hz w dalszym ciągu męczy oczy) -DVI/HDMI, żadne VGA! -"Najlepszy w swoim zakresie cenowym" ;] Głównie siedzę w necie oraz oglądam filmy (720p) więc nie potrzeba mi 4ms reakcji. ;) |
Nie pomogę - za mały budżet na coś sensownego.
Nawet Samsung S22A300N (449,-) nie spełnia Twoich wymagań. 500-600 ,- jak już. |
A co powiesz o BenQ G2020HD?
"Odchylenie pionowe [Hz]: 76 " Ale nie jestem pewien czy to jest dla natywnej rozdzielczości... |
Cytat:
|
Nie mam pojęcia, ja zawsze patrzę tylko po samsungach, lg, eizo i iiyama.
Jak ktoś ma jakiegoś benq to pewnie się wypowie. Szkoda oczu za taką cenę. Już gdzieś pisałem, że monitor wymieniamy co drugi, co trzeci komp, więc 10 lat jak nic. |
Meczenie oczu to efekt głównie za dużego kontrastu i/lub za dużej jasności w stosunku do aktualnego oświetlenia otoczenia.
|
Wiem że nie ma migotania. ;)
Cytat:
No dobrze. Skoro wykluczyliśmy już odświeżanie to jaki będzie najlepszy monitor: -1600x900 -DVI/HDMI -Do 450zł (górna-górna cena) Ceneo daje takie wyniki: http://www.ceneo.pl/Monitory_LCD;011...732-069569.htm A takie Skąpiec: http://www.skapiec.pl/site/cat/12/fi..._0_0-450/oceny |
Cytat:
Ja wymieniam kompa co 3 lata... więc monitor wymieniam co 6, co 10 lat, więc 1500,- mi nie żal. Są osoby, które kupują droższe. |
Monitory LCD są przystosowane do 60Hz i więcej nie ma sensu ustawiać.
Mało tego większe częstotliwości są zazwyczaj dostępne w niższe niż natywna rozdzielczości. Ponadto większa częstotliwość odświeżania może zwiększyć efekt smużenia. Głównym problemem w tej cenie będzie DVI. |
Ok, dobra - kierując się waszymi radami podbiłem stawkę i ostatecznie kupiłem LG LED IPS235V.
|
Gratuluje bardzo dobry panel za te pieniądze. Mam dwa tanie IPSy od LG i naprawde dają rade, a obraz jest fantastyczny.
Wiadomo nie są to profesjonalne urządzenia i nie są to "pełne" IPSy - ale za te pieniądze jak najbardziej :spoko: LG umie robić panele :taktak: |
Całkiem dobry wybór za tą kw. :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:26. |