Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   dysk WD30EZRX i Advanced Format (https://forum.cdrinfo.pl/f101/dysk-wd30ezrx-advanced-format-90828/)

KC42 11.05.2012 10:40

dysk WD30EZRX i Advanced Format

Od wczoraj posiadam dysk WD30EZRX mam windows 7 który wspiera Advanced Format wszędzie pisze jakie to wspaniałe ale jak go sformatować nie znalazłem takiej informacji, narzędzie dyskowe w windowsie nie ma opcji formatowania Advanced Format na stronie wd pisze że nie trzeba żadnego innego oprogramowania niż zawarte w windows 7, zworka łącząca styk 7 i 8 też nic nie daje, może ktoś ma taki dysk i wie jak to zrobić.

Berion 13.05.2012 02:41

Przy formatowaniu wybierasz klastry po 4KB.

No chyba, że ja czegoś tutaj nie rozumiem. A w zasadzie to nie rozumiem czemu jest: advanced. ;]

sobrus 14.05.2012 07:41

Tu nie chodzi o rozmiar klastra, bo ten sobie można wybrać dowolny -ale o rozmiar sektora. W normalnych dyskach ma on 512 bajtów, w advanced format 4096 - tyle co typowy klaster czy strona pamieci. Czym to formatować - nie wiem. :D
Pewnie align partycji musi być 4kB, ale czy coś jeszcze - to nie wiem.

Berion 14.05.2012 13:33

Z tego co czytałem to w tym całym Advanced Format chodzi właśnie o to aby wielkość klastra była wielkością sektora i w nowych HDD jest to 4KB.

Programowo przecież nie zmienisz wielkości sektora. Decyduje o tym fw dysku.

BTW: Są HDD i z 1KB sektorami.

KC42 14.05.2012 16:06

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1209425)
Z tego co czytałem to w tym całym Advanced Format chodzi właśnie o to aby wielkość klastra była wielkością sektora i w nowych HDD jest to 4KB.

Programowo przecież nie zmienisz wielkości sektora. Decyduje o tym fw dysku.

BTW: Są HDD i z 1KB sektorami.

Czyli wystarczy go sformatować systemowym zarządzaniem dyskami i będzie to sformatowane na AF.

Berion 14.05.2012 19:28

Jeśli dysk ten ma sektory po 4KB i wybierzesz przy formatowaniu klastry po 4KB to po mojemu tak będzie.

Ale jak można przeczytać tutaj jest to kwestia wyłącznie wielkości sektora. Nie znam żadnego narzędzia, które umożliwiałoby zmianę z 512 na 4K.

KC42 14.05.2012 21:22

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1209477)
Jeśli dysk ten ma sektory po 4KB i wybierzesz przy formatowaniu klastry po 4KB to po mojemu tak będzie.

Ale jak można przeczytać tutaj jest to kwestia wyłącznie wielkości sektora. Nie znam żadnego narzędzia, które umożliwiałoby zmianę z 512 na 4K.

w pomocy na stronie producenta piszą że należy formatować na domyślnym ustawieniach ale zrobiłem testy napełniania dysku dużymi plikami i nie ma różnicy na dysku z sektorami 512 włazi tyle samo danych co z 4K a miało być 11 procent więcej albo czegoś nie rozumiem.

sobrus 14.05.2012 22:29

Poprawnie sformatowany dysk z advanced format jest troche szybszy. I tyle.
Miejsca więcej przez to nie ma.
To 11% odnosi się do powierzchni talerza, producent może zrobić 11% mniejszy fizycznie dysk o tej samej pojemności.

xander21 27.10.2012 18:38

Ja mam dysk z AF. Sprawa jest prosta. W win7 podczas instalacji samo formatuje dysk jak tworzysz partycje. Jeśli chcesz samemu to polecam gparted. Z tym AF chodzi o to by wyrównać 1wszą partycje na dysku. A gparted to robi. Inne pewnie tez. Bez wyrównania ci system tez pójdzie na dysku ale dużo gorzej. Będzie ci się zacinac system

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:27.