![]() |
Cytat:
Cytat:
|
To dziwne, że mam większość gier w formacie *.bin/*.cue oraz *.img/*.ccd w mode1 i działają bez błędnie ??? chciałem się tylko upewnić, bo naprawdę mnie zaskoczyłeś tym, że gry na psx i ps2 muszą mieć mode2 :), a działają mi na mode1.
|
Nie dziwne tylko taka jest specyfikacja techniczna dla deweloperów. Na pewno na PSX żadna gra się nie uruchomi w Mode 1, a tym bardziej taka która używa sub kanałów i/lub leap sektorów. Z grami na CD dla PS2 nie miałem wiele do czynienia, jedynie Quake III i 3T (PS2CD-ROM ;]).
PS2DVD to oczywiście Mode 1, nawet żadna komercyjna nagrywarka nie potrafi wypalić DVD w Mode 2 i chyba nawet nie ma zabezpieczeń oryginalnych płyt (filmy, PC itd.) które by tego używały (ale mogę się mylić, nigdy mnie to nie interesowało). Także w opisach też trzymam się specyfikacji bo wiem, że to będzie zawsze działało, na wszystkim i na konsoli docelowej i na nowszej konsoli ze wsteczna kompatybilnością (PS3, PS4, PS5, PS6 itd.). Na pewno nie musisz trzymać się kurczowo systemu plików, zarówno PSX i PS2 interesuje tylko ISO9660, reszta nie i może być, może nie być, może też być kompilacja hybrydowa (w ELF-Packu zrobiłem ISO9660+Joliet+UDFv1.2 (ISO wiadomo, Joliet dla zachowania pełnych nazw itd, a UDF dla ESR)). Oczywiście rozmawiamy o konsolach, a nie ich emulacji. |
Hmm to dziwne co mówisz ;) bo większość gier na psx mam na cd w mode 1 i działają bez problemu, natomiast na ps2 mam też w mode1 i działają. Miałem przed chwilą grę w formacie mode 2 i nawet na OPL nie chciała iść nie wspomnę o multum kombinacji zbudowania obrazu w mode 1 z takiej gry ;) gdyż nie chciała się uruchomić ani na OPL, ani na ESR ;) czarny obraz tylko był a co dziwne tylko na emulatorze PCSX2 w takim formacie gra działała. Więc skoro twierdzisz, że gry na cd dla psx i ps2 muszą być w mode 2 uważam, że lekko się pomyliłeś :P
|
Wszystkie gry na CD dla PSX i PS2 muszą być w Mode 2. I nie, nie może się zdarzyć Mode 1 bo tego specyfikacja nie przewiduje.
Osobną kwestią jest jak się zachowa w przypadku Mode 1 i co wymusza modchip na napędzie. Wydaje mi się, że wcale się nie uruchomią. |
dzięki za info :) a czy mogą się zdarzyć gry na CD, że mają typ danych MODE2/FORM1/2352 zamiast MODE1/2048 ???
|
|
System plików gier PS2
Chciałbym się dowiedzieć jaki mają system plików gier na PS2 na CD bo gry na DVD mają ISO+UDF natomiast nie wiem jak mają gry na CD. Czy mają taki sam system plików jak gry na DVD czy tylko ISO ??? :).
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:58. |