![]() |
Przesunięcie obszaru danych dla większego transferu
Witam
Jak powszechnie wiadomo prędkość odczytu/zapisu wzrasta wraz z pozycją na płycie cd/dvd. Czy istnieje sposób aby wymusić zapis np od połowy płyty by dane odczytywane były z większą prędkością? Jeśli był już taki temat to po proszę o linka Pozdrawiam |
Układając pliki zacznij od LBA 600000 (dla DVD, ponieważ ma ~1200000 sektorów. Dla CD nie pamiętam). Potrzebujesz oczywiście programu, który pozwala na manipulację LBA.
Znam tylko Sony PlayStation CD/DVD Generator, ale używanie go jest nielegalne bez wykupienia stosownej deweloperskiej licencji, wymaga też ForceASPI i obsługuje zaledwie kilka antycznych napędów (ale można nagrywać do obrazów). Dla CD jest darmowy PS2 CDGen, możliwe że UMD Gen też to potrafi. Być może mkisofs. Z "normalnych programów" nie znam żadnego. |
Tak myślałem że sprawa mimo ze wydaje się prosta wcale tak prosta nie jest. Może ktoś zna inne nowsze i sprawdzone programy ?
|
Napisz do czego tego potrzebujesz bo może wcale nie jest Tobie to do szczęścia potrzebne. To nie są jakieś gigantyczne różnice w czasach dostępu. Ale jak się bardzo upierasz to mogę czegoś poszukać.
Jest jeszcze inne rozwiązanie, mniej eleganckie ale efekt będzie taki sam. Możesz wrzucić na początkowe sektory jakiś dummy (jakikolwiek plik) tak aby zajmował np. połowę płyty (jak nie chcesz go oglądać na oczy to możesz dać atrybut ukryty i/lub systemowy i przy nagrywaniu wybrać aby program nagrywający je zachowywał), a potem resztę, czyli dane które mają być odczytywane z prędkością tachionów. ;) |
Też prawda...
Posiadam 2 płyty z pewnym autorskim oprogramowaniem. Oprogramowanie aby rozpocząć pracę wpierw musi się zainstalować na każdym komputerze(po restarcie automatycznie się usuwa) jako że oprogramowanie będzie używane w serwisie komputerowym będzie liczył się czas ten instalacji.. Jedna płyta zajmuje 200mb druga 500. Oby dwie przegrałem z cd na dvd no i już wzrósł zarówno czas dostępu jak i prędkość odczytu(sprawdzone za pomocą nero disc speed) Stwierdziłem że gdybym dane umieścił na "dalszym" obszarze płyty to szybkość zgrania się oprogramowania wzrośnie. Chodź wiadomo że to nie są duże pliki więc pytanie czy oby na pewno wzrośnie? |
A jak by to zrobić tak
Stworzyć pusty plik ~3,5GB Nagrać go w pierwszej sesji Dograć w drugiej Twoje oprogramowanie i zamknąć DVD? PS W sumie to od czego zależy kolejność ułożenia danych na DVD? |
Ten większy program jest boot-owalny więc multisesyjność raczej odpada.
|
No a jak dasz z tym pierwszym plikiem bootsector, a resztę dograsz w drugiej...(?)
:Edit: Cytat:
|
Gallus, co Ty tworzysz? ;) Po co multi-sesja jak ja już dałem gotowe rozwiązanie? ;] Efekt będzie identyczny, z tym że w Twoim rozwiązaniu może się okazać, że płyta nie będzie do odczytu w każdym napędzie.
Kolejność zależy od fantazji dewelopera. Na przykład ImgBurn nagrywa w kolejności dodawania plików do listy (co można sobie sprawdzić np. w ISO Buster, który ładnie listuje pliki, ich LBA i tablice), ale już taki Nero Burning Rom (ostatnia moja wersja to 6.x.x.x więc może jest już inaczej) nagrywa zgodnie z porządkiem alfabetycznym (po nazwach plików), przy czym można było ustawić sobie dla tych plików priorytety. Także wszystko zależy od softu. - - - @aksel Jeśli nie chcesz żadnych widocznych dummy (bo będą widoczne jak w systemie odznaczy się ukrywanie systemowych i/lub ukrytych plików) to można jeszcze:
Sztuka dla sztuki. :P |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57. |