![]() |
Komputer nie uruchamia się
Witam!
Niedawno kupiłem sobie nowy procesor (Intel Pentium Dual Core E5700) i płytę główną (ASRock P5B-DE), podłączyłem wszystko jak należy, ale przy próbie uruchomienia komputera totalnie nic się nie dzieje, zero reakcji. Kiedy wyciągnę kabel zasilający procesor, przy próbie rozruchu wiatraki włączają się lecz nic poza tym się nie dzieje. Zasilacz sprawny (sprawdzałem na innej płycie głównej). Co może być przyczyną? |
Być może głupie pytanie, ale czy podłączyłeś całe zasilanie? Czyli do płyty + dodatkowo procesor?
|
Tak, wszystko jest podłączone. |
jaki to zasilacz (producent, który model)? nowy? stary? ile ma lat? kondensatory w nim nie spuchnięte?
|
A co z ramem, może się gryzą...
|
Na nic nie piszczy?
Chłodzenie prawidłowo założone? Wyczyść pamieć CMOS przed uruchomieniem. |
@sobrus
Płyta wcale nie startuje, chłodzenie założone dobrze spróbuję wyczyścić pamięć CMOS |
Już wiem co jej dolega, jest zwarcie na kondensatorach i dlatego po podłączeniu zasilania od procka wiatrak tylko lekko drgnie. Mam pytanie które kondensatory są odpowiedzialne za ten objaw?
|
A skąd wiesz że jest zwarcie na kondensatorach jeżeli nie wiesz które to kondensatory ?
|
W serwisie komputerowym mi powiedział że zwarcie musi być na nich, mój błąd że nie dałem mu żeby sprawdził które to. Można jakąś je zlokalizować?
|
Cytat:
sprawdzał ?? chyba nie skoro tylko "powiedział" fajny serwis macie tam kolego :wow: telepatyczny, ręce które leczą ... BTW - płyta nowa w sensie nófka nieśmigana ? kondziory całe, czytaj nie napuchły ? jeśli na gwarancji to odnieś do sklepu niech robią |
Telepatyczny mówisz...
A nie mówił, że ma płyty główne w promocji? :mruga: |
i jak wyszło ??
czyżby czyżyk ?? |
Namówił go na makbuka pro. ||
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:32. |