Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Odzyskiwanie danych (https://forum.cdrinfo.pl/f109/)
-   -   Zgubiony pendrive - odzyskanie pliku (https://forum.cdrinfo.pl/f109/zgubiony-pendrive-odzyskanie-pliku-90948/)

Acolith 12.06.2012 09:18

Zgubiony pendrive - odzyskanie pliku

Witam, mam nadzieję że nie dubluję żadnego podobnego tematu.
Mam następujące pytanie: na zgubionym pendrive (i tylko tam) miałem zapisany plik excelowski, czy jest możliwość odzyskania go ?
Excel go "widzi" w ostatnich używanych, ale nie ma go w plikach temp, da się jakoś odzyskać go tą drogą?
Czy istnieją programy którymi dałoby się go przywrócić? (nie wiem czy to ma znaczenie ale napisze że mam windows 7)

Dzięki z góry za odpowiedzi

Berion 12.06.2012 11:13

O ile nie został nadpisany to oczywiście, że tak.

Na drugi raz, jeśli masz ważne, prywatne dane na pendraku, który nosisz przy sobie, szyfruj partycje lub nagrywaj do szyfrowanego kontenera. Polecam True Crypt. Jak mniemam to zgubiłeś ten pendrive i boisz się, że ktoś odzyska z niego ów plik, tak?

loki7777 12.06.2012 14:22

Nie, on chce odzyskac ten plik nie majac juz penka. Jakos z hdd na ktrym byl ten plik otworzony.

Acolith 12.06.2012 18:40

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1212069)
O ile nie został nadpisany to oczywiście, że tak.

No właśnie jak?

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1212093)
Nie, on chce odzyskac ten plik nie majac juz penka. Jakos z hdd na ktrym byl ten plik otworzony.

zgadza się, odtwarzałem go w excelu i to jest jedyny ślad jaki mi po nim pozostał
i nie dbam o to czy ktoś go odtworzy czy nie

M@X 13.06.2012 00:18

JesliExcel pokazuje Ci go w odzyskanych plikach to co za problem wybrac Plik / Zapisz jako?

sobrus 13.06.2012 07:46

Excel pokazuje go na liście ostatnio użytych dokumentów, co nic nie da.
Wszystko zależy od tego czy i gdzie Excel zapisuje pliki tymczasowe i czy ich nie kasuje.
Niestety nie używam tego programu więc nie wiem.
Jeżeli nie zapisuje to NIC nie da się zrobić, po prostu trzeba robić BACKUPY.

@Acolith
Poszukaj w katalogu tymczasowym plików XLS albo czegoś podobnego. Sprawdz też programem skanujacym usunięte pliki czy coś takiego na dysku jest.
Ale jeżeli ten katalog jest na dysku systemowym to przede wszystkim nie uruchamiaj z niego systemu, bo skasowane pliki zostaną nadpisane.

loki7777 13.06.2012 11:23

Excel otwiera te pliki - a raczej tworzy kopie(ukryte) na ktorych dziala do czasu zapisania zmian - w miejscu otworzenia pliku czyli w C:\excel.xls po otwarciu pojawi sie ukryty plik ale juz nie pamietam dokladnie nazwy ale cos z temp. Wiec moim zdaniem "odzyskanie" takiego pliku jest praktycznie nimozliwe.

mirekk122 24.08.2012 14:33

miałem kiedyś podobną sytuację i próbowałem przywrócić pliki xls i nic z tego jedynie co to udało się przywrócić zdjęcia jpg. Przywrócony xls nie otwierał się. jakim programem najlepiej przywarć dane pliki typu doc , pdf xls ?

laptokowiec 27.08.2012 15:59

edytorem hex

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:59.