Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Nie działający menager plików FMCB (https://forum.cdrinfo.pl/f106/nie-dzialajacy-menager-plikow-fmcb-90959/)

Kriss07 15.06.2012 18:31

Nie działający menager plików FMCB

Witam!

Posiadam konsolę PS2 Slim SCPH-77004 z kartą pamięci z FMCB.
Wszystko działało dobrze, ale jakiś czas temu przestał działać mi menager plików. Otóż, gdy go chce włączyć, pojawia się czarny ekran i tyle... Próbowałem skonfigurować tak, żeby odpaliło uLE z pendrive, lecz gdy podlinkuje ścieżkę na mass:/, i chce uruchomić uLE, konsola restartuje się. Nie mam możliwości uruchomienia go z płyty, gdyż właśnie czekam na taśmę od lasera. Czy istnieje jakaś możliwość, żeby inaczej odpalić menagera?
Czy oryginalna ścieżka do niego : mc?:/BOOT/BOOT.ELF jest prawidłowa, czy może w tym tkwi problem?
Z wersją FMCB jest problem, w menu głównym piszę [ww.UJASI.pl]], a gdy wejdę w konfigurator to piszę 1.8 test 22.

Proszę o możliwie szybką odpowiedź :)
Z góry dzięki :)

Berion 16.06.2012 01:21

Bardzo dziwne. Uruchom uLE jako "mass:/RESCUE.ELF" i wrzuć tam też LAUNCHELF.CNF z domyślnymi ustawieniami.

Ścieżka do programu nie ma znaczenia dla FMCB.

Cytat:

Napisany przez Kriss07 (Post 1212524)
Z wersją FMCB jest problem, w menu głównym piszę [ww.UJASI.pl]], a gdy wejdę w konfigurator to piszę 1.8 test 22.

Po co kupowałeś? Wiesz, że to niezgodne z treścią licencji? Wiesz, że autorzy, m.in ja, nie życzą sobie sprzedaży kart z FMCB za koszt wyższy niż karta+przesyłka? :P

Pod nazwą "konfigurator" masz program FMCB Configurator, który jest w wersji takiej a nie innej. To nie ma nic wspólnego z FMCB, który masz pewnie w wersji 1.8b.

Zamiast "[ww.UJASI.pl]" możesz sobie wpisać np. "Ziuta", "FMCB v1.8b" albo nie wpisywać nic żeby nie szpecić sobie wyglądu OSDh. :P

Kriss07 17.06.2012 14:18

Twój sposób nie działa.. od razu po pokazaniu się logo Free McBoot był czarny ekran i tyle. Dopiero jak podmieniłem jako RESCUE.elf plik FMCB zaczęło działać. Ale problem z Menagerem się nie rozwiązał. Można jakoś przeinstalować całego FMCB bez uLE i płyt?

Cytat:

Po co kupowałeś? Wiesz, że to niezgodne z treścią licencji? Wiesz, że autorzy, m.in ja, nie życzą sobie sprzedaży kart z FMCB za koszt wyższy niż karta+przesyłka?
Nie kupowałem, dostałem. Było to rok temu i nie bardzo się tym interesowałem i nie wiedziałem że narusza to licencje. Do tej pory byłem święcie przekonany że to jest legalne.

Berion 17.06.2012 15:27

Gdybyś zrobił sam (a w zasadzie Twój darczyńca) to wtedy byłby legalny. Po opisie w menu stwierdzam, że to z "alledrogo". ;)

- - -

Można, jako RESCUE.ELF wrzucasz instalator FMCB, z jego poziomu formatujesz kartę i nie wyłączając/resetując konsoli instalujesz. Przeczytaj tutorial. Z tym, że zamiast FMCB 1.8b użyj Unofficial FMCB, który wgrywa pliki dla FMCB 1.8c/1.9 (karta wtedy będzie działać na każdej PS2 z każdego regionu, nie ma wersji 1.8c/1.9 po stronie PS2, który miał wyglądać tak, ale Jimmi się najwyraźniej wystraszył Sony, a z Neme nie mam kontaktu od lat. ;]).

Ale zanim to zrobisz, lepiej ściągnij sobie najnowszą wersję uLE. Twoja jest najwyraźniej uszkodzona, skompresowana rnc albo antyczna, ewentualnie jako RESCUE.ELF nie podajesz pliku wykonywalnego tylko archiwum/obraz/etc...

Kriss07 17.06.2012 19:44

A mogę jakoś skopiować save'y z gier? nie ukrywam że trochę mi na nich zależy..

Cytat:

Gdybyś zrobił sam (a w zasadzie Twój darczyńca) to wtedy byłby legalny. Po opisie w menu stwierdzam, że to z "alledrogo".
Tak, kupili mi to na allegro. Skoro było w sprzedaży to myślałem że jest wszystko legalnie.

Berion 17.06.2012 19:58

---->

Cytat:

Ale zanim to zrobisz, lepiej ściągnij sobie najnowszą wersję uLE. Twoja jest najwyraźniej uszkodzona, skompresowana rnc albo antyczna, ewentualnie jako RESCUE.ELF nie podajesz pliku wykonywalnego tylko archiwum/obraz/etc...

Kriss07 17.06.2012 20:07

No tak, ale już 2 albo 3 wersje próbowałem i jest to samo. Może coś się posypało w FMCB i nie może odpalić uLE?

Berion 17.06.2012 20:13

Nie może nie odpalić uLE. Nie wiem skąd bierzesz te wersje, ale powinieneś z oficjalnej strony projektu (z forum). Najlepiej niczym niekompresowany.

Być może masz jakiś hack FMCB i jest zwyczajnie zj*y. Trudno powiedzieć co tam sprzedają.

A jakie programy Ci się w ogóle uruchamiają?

Kriss07 17.06.2012 20:30

Pobieram tu z tej strony unofficial LunchELF 4.40 i próbowałem też innych. Odpala mi się SMS, HDLoader, ESR, Browser i emulator NES'a. Tylko uLE nie chce.

Berion 17.06.2012 20:35

Opisz co dokładnie robisz od momentu wejścia do naszego downloadu. ;)

Kriss07 17.06.2012 21:02

Po rozpakowaniu i skopiowaniu uLE na telefon podłączam go do PS2. Odpalam konfigurator i wchodze do menu gdzie się dodaje pozycje do menu (coś z OSDSYS). Wpisuję nazwę i wybieram mass:/folder z uLE/ i próbowałem BOOT.ELF i uncompressed BOOT.ELF. i LAUNCHELF.CNF dawałem na 2 pozycję. Próbowałem nazwy Boot.elf i uncompressed boot.elf na RESCUE.elf i dalej to samo.

Teraz odpaliłem plik FREEMCB.CNF z instalatora FMCB z linku, którego mi podałeś(load CNF from mass) i odpala się FMCB taki, jak oryginalnie, czyli z uLE, FMCB Configurator, zamiast UJASI jest freeMcBoot 1.8 itp. ale dalej nie działa uLE...

PS
Dzięki za zainteresowanie się moim problemem :)

Berion 17.06.2012 22:04

Wydaje mi się, że nie rozumiesz o co chodzi z RESCUE.ELF.

Nazwę pliku wykonywalnego uLE z np. "BOOT.ELF" zmieniasz na "RESCUE.ELF" i wrzucasz sobie samopas na pendraka (FAT32 na MBR). "LAUNCHELF.CNF" też wrzucasz w to samo miejsce (aby nie wczytywał go z "mc0:/SYS-CONF/" jeśli tam jest - w ten sposób eliminujemy jedną niewiadomą z równania ;)). Wielkość liter ma znaczenie.

Wyłączasz konsolę, wkładasz kartę pamięci i pendrive'a, włączasz. FMCB o ile ma wgrane moduły do obsługi USB, poszuka "mass:/RESCUE.ELF" i go uruchomi. Oczywiście zamiast pendrive'a może być i telefon - jeśli odpali się standardowe OSDh (czyli to "menu FMCB") to znaczy, że albo telefon za wolno rozmawia z konsolą albo jest niekompatybilny albo nie masz wgranych "mc0:/SYS-CONF/USBD.IRX" i "mc0:/SYS-CONF/USBHFSD.IRX".

Kriss07 17.06.2012 22:15

Udało się uLE odpalić :). Save'y właśnie się kopiują. Takim samym, sposobem mam odpalić instalator FMCB? Ile około się będzie instalował?

Dobra, mogę odpalić instalację przez uLE. Czyli teraz mam sformatować kartę i zainstalować, tak? Przy instalacji mam dać Install czy Multi Install?

Berion 17.06.2012 22:33

Save'y kopiuj do kontenera *.psu.

Nie ma sensu. Lepiej wyrzuć z karty LAUNCHELF.CNF. ;)

Instalacja trwa chwilę. 5min może. I czy na pewno przemyślałeś tą decyzję? ;)

Kriss07 17.06.2012 22:46

Save'y do czego? ;d

No wolę zainstalować od nowa i żeby wszystko działało, a nie żebym znów się z czymś męczyć musiał. Chyba że masz jakiś lepszy pomysł? Ja tu jestem żółtodziobem :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:34.