![]() |
Acer aspire one d270 windows 7 starter kopia systemu
Cześć
Temat: notebook Acer Aspire One D270 z Windows 7 starter - jak zrobić: 1. kopię systemu ??? 2. podzielić dysk na partycje (standardowo jest jedna :-( )??? Niestety jestem zacofany, znam się nieco tylko na komputerach stacjonarnych z napędami CD/DVD. W notebbook'u tego brak i nie mam jak zrobić powyższych rzeczy. Pomóżcie proszę. pzdr tomek |
Ad1. Jeśli Windows 7 Starter nie ma systemowego narzędzia do wykonywania kopii (nie chce mi się sprawdzać) to polecam Clonezilla. Bootujesz z USB i robisz obraz na drugim USB (pendrive'y, telefony itp.).
Ad2. Jeśli ma to być na żywym organizmie to wchodzisz w managera dysków, wybierasz partycję C:\ którą zmniejszasz, a potem z nieprzydzielonego miejsca robisz nową. Ale zrób sobie przed tym kopię ważnych danych. Prawdopodobnie masz trzy partycje. Dwie systemowe Windowsa 7 (jedna ukryta) i jedna ukryta z recovery producenta laptopa. |
Na razie wielkie dzięki. Jak będę w domu to sprawdzę czy działa :-)
|
I jeszcze jedno:
Jeśli zmniejszysz partycję z której wcześniej robiłeś obraz to już go potem na nią nie przywrócisz. Po za tym ja i chyba nie tylko ja mam awersję do preinstalowanych systemów, dlatego polecam sczytać klucz i certyfikat, zainstalować na nowo, po swojemu, wszczepić te dane i cieszyć się czystym systemem (oczywiście uprzednio pościągaj potrzebne sterowniki ;]). - - - A jak teraz patrzę to Starter to taka trochę popierdółka: http://windows.microsoft.com/pl-pl/w...mpare?T1=tab15 Z najważniejszych wad które by mnie doskwierały to brak wersji 64bit, brak wsparcia dla SMB, brak Aero (co by ładnie wyglądał ;p) i brak zdalnego pulpitu. Ale kopię systemową ma, więc polecam używać. |
Wiesz, niektóre z tych wad da się... :niepow:
:mruga: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:39. |