Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Inne (https://forum.cdrinfo.pl/f36/)
-   -   Słownik (https://forum.cdrinfo.pl/f36/slownik-91085/)

Berion 18.07.2012 18:19

Słownik

Nie rozumiesz jakichś pojęć? Pytaj, ten temat jest dla Ciebie. Jeszcze raz podkreślę *pojęć*, a więc zadawane pytania nie powinny odbiegać poza wyjaśnienie znaczenia danego słowa.

ethar 18.07.2012 19:07

Konsola retail - konsola zwykła dostępna w sprzedaży.
Konsola debugowana - konsola mająca inny firmware, dla developerów.
1.Więc czym się różni DEX od CEX? Rozumiem że to są wykonanie kopie w języku (odpowiednio dla retailowych, i debugowych) Jak to wygląda przy odpalaniu, dlaczego ludzie się jarają CEX'em to DEX'em - jakie to sprawia możliwości.

Dual boot - możliwość odpalenia na konsoli dwóch firmware'ów np CFW (Custom Firmware - zmodyfikowany przez graczy/zapaleńców) oraz FW/OFW (Official Firmware - ten wydawany przez sony - uważany przez większość nieoświeconych ludzi, jako ten jeden właściwy, a Ci którzy mają CFW są dla nich heretykami)

2. Kiedyś Dual boot był teoretycznie możliwy, jak to się ma w dzisiejszych czasach? Czy dalej CFW jest tylko i możliwe do zainstalowania na konsoli z FW 3.55 ?

Wyjaśniłem pojęcia tak jak ja rozumiem ;) Bo nie przepadam za ludźmi, którzy czekają na gotowe (równie dobrze mógłbym co 3 słowo kopiować i czekać na odpowiedź) - Pytania są raczej zadane w formie FAQ (wg mnie bezproblemowo można je wrzucić do FAQ rev3)
Jeśli chodzi o moje pytania zapewne znalazłbym odpowiedź gdzieś w stosach tego forum, ale mają parę zalet - z takiego tematu będzie można łatwo zrobić FAQ - oczywiście staram się zadawać rzetelne pytania. Przykro mi chyba nie dostosowałem się do końca do zasad tego tematu (chociaż słowa wyjaśniłem) :D

Berion 18.07.2012 21:30

To właśnie miał być słownik, a ja się zaczynam obawiać śmietnika gdzie każdy będzie zadawał serie złożonych pytań. Pytałeś co to jest DEX i CEX, odpowiedź powinna się ograniczać do wyjaśnienia tych dwóch pojęć. ;)

- - -

Różnice są sprzętowe (np. "jakiś tam duperel" dzięki któremu można wyłączyć HDCP). Nie da się w stu procentach zrobić z retaila debuga, ale wiele rzeczy będzie działać tak samo.

Zacytuję wstęp z tutorialu, który zacząłem:

Cytat:

Napisany przez Berion
Po dwóch latach od pojawienia się pierwszych dongle'i, a niedługo potem Custom Firmware, doczekaliśmy się wreszcie dnia kiedy możliwe stało się zamienienie zwykłej retailowej konsoli w stację debug. Dzięki temu na konsolę retail (CEX) można wgrać oprogramowanie dla konsol debugowych (DEX).

Jakie są tego korzyści i wady w stosuntu do CFW takich jak Rogero czy Rebug?

Przede wszystkim można bez problemu wgrać najnowszy (aktualnie 4.11) firmware, grać w najnowsze gry i nadal cieszyć się możliwością uruchamiania homebrew, a co za tym idzie móc wykonywać i przywracać kopie save'ów (myślę tutaj głównie o tych z blokadą kopiowania), danych aktywacyjnych i trophy. Tak jak na CFW Rebug, tak oczywiście i na OFW DEX można wyłączyć sprawdzanie identyfikatorów użytkownika save'ów, zmienić dysk twardy bez konieczności używania System Backup Utility, blokować/odblokowywać trofea i wiele, wiele innych ciekawych funkcji które oferują konsole deweloperskie. Ponadto, tak jak na konsoli z flagą QA, można w dowolnym momencie wrócić na niższy firmware (maksymalnie na najniższą wersję z jaką konsola wyjechała z fabryki).

Wady oczywiście też są i to bardzo poważne. Brak wsparcia dla peek & poke (ponieważ jest to goły DEX OFW i nie możemy go edytować z takich samych powodów jak nowe CEX OFW, czyli brak kluczy), co przekłada się m.in na braku możliwości zapisywania danych na NAND/NOR, braku dostępu do Sony Entertainment Network (dawniej PlayStation Network) i uruchamiania kopii zapasowych za pomocą Backup Managerów. Na chwilę obecną nie można wrócić na CEX OFW/CFW, a więc jest to podróż tylko w jedną stronę.

Powiedzmy sobie szczerze, dla piratów DEX jest niemal całkowicie bezużyteczny i jeśli ktoś chciałby wykonać konwersję swojej konsoli tylko po to aby uruchamiać pościągane z sieci gry może już przestać czytać. ;) W obecnej formie z takiej konsoli cieszyć się będą jedynie deweloperzy homebrew i gracze którzy kupują gry i chcą mieć kontrolę nad swoimi danymi, na dodatek Ci którym nie zależy na potyczkach online czy kupowaniu e-fanów.

ethar 18.07.2012 22:10

Pytanie numer 3 - Co to HDCP ?

Berion 18.07.2012 22:37

W dzisiejszych czasach chyba nic specjalnie dokuczliwego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/HDCP

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:11.