![]() |
dobre forum wirusowe? malo miejsca na c
Hej znacie jakieś aktualne dobre forum gdzie dostane poradę jak usunąć wirusa sprawdzą logi hijack itp
coś mi zapchało dysk c cc cliner nie pomógł, coś zjadło 4giga w jedną noc jest to vindows vista. avast nic nie wykrył ad-adware wykrył to trojan.win32.generic.pak!cobra co już usunąłem ale nic nie pomogło Do zarażenia doszło najprawdopodobniej przez nośnik usb. żona na swoim laptopie ma podobny problem od dawna a wczoraj zgrywała coś swoim penem z mojego kompa, myślicie że coś mogło przeleź tą drogą? |
Wejdz na dobreprogramy, tam ci sprawdza logi i podadza rozwiazanie -chyba maja osobny dzial do tego.
http://forum.dobreprogramy.pl/bezpie...552104c721302f |
właśnie tam jestem dzieki używają OTL wiec już skanuje:P
|
Przejrzyj tempy...
|
Jak się ma włączony autorun to mogło... Zależy od "wirusa, co on konkretnie robi. Kiedyś pamiętam było parę syfów, które zaczęły dopisywać śmiecie w strumieniach NTFS, ale to chyba już od Visty jest załatane.
http://www.fixitpc.pl/ |
Przecież to wcale nie musi być wirus. Wirus który zapycha dysk to d.e.b.i.l nie wirus. Takie programy zazwyczaj są małe i dobrze się ukrywają, a nie kopią sobie grób ubijając system na którym pasożytują.
Managerem plików można sprawdzć które katalogi zajmują najwięjcej miejsca na dysku. Do sprawdzenia przede wszystkim katalog TEMP, swap i plik hibernacji. Żaden program nie wykryje wirusa którego nie ma :) |
Ja polecam forum: http://forum.safegroup.pl/
Poza tym pójdę w prywatę: zainstaluj 30 dniowego Emsisofta z mojego linka w podpisie, zaktualizuj go i przeleć nim system. Ma dwa silniki skanujące: antywirusowy Ikarus i własny. Możesz jeszcze zainstalować Malwarebytes Anti-Malware i nim przejechać po systemie. Sobrus dobrze radzi o Menedżerze zadań - dodaj tam tylko kolumnę Zapisy We/Wy czy coś takiego i sprawdź, który proces Ci gmera po dysku. |
odzyskałem 3giga programem odkurzacz , tj on myśli ze odzyskał 3,25 a windows pokazuje ze mam 2,20 wolnego
gdzie jest ten wasz menadżer plików? klikne sobie w tego linka co mi dałeś Kris dzieki odkurzacz i usunięcie pliku Hiberfile.sys poprzez wiersz polecen komenda powercfg -h off załatwiło sprawę |
Menedżera zadań masz klikając np.
- prawym na pasek zadań i "Menedżer zadań", - Ctrl+Alt+Del - opcja "Uruchom Menedżera zadań", - Start -> Uruchom wpisujesz: taskmgr i klepiesz Enter. |
@szukajek
Plik z hibernacji będzie mieć rozmiar RAMu, ostatnio jak przeskoczyłem z 4GB na 8GB to odczułem tą różnicę (8GB + ~10GB z pliku wymiany, który domyślnie ustawiony jest procentowo). manager plików: explorer.exe manager zadań: taskmgr.exe |
Dzięki za temat!
Dzięki Wam spojrzałem ile mam zajętego dysku, ze zdziwieniem dostrzegłem, że Moje Dokumenty = 201 GB, poszukałem i znalazłem plik logs.txt, będący w istocie wolumenem TC zawierającym zapomnianą videografię wokalistki eTelecine, która to niedługo odwiedzi nasz piękny Kraj Nadwiślański, aby wziąć udział w festiwalu Unsound, wspomaganym finansowo przez Ministra Kultury :spoko: |
k***a
|
Uważaj na trojany :szczerb:
|
Uważaj na telecine.
|
i na 3:2 pulldown :szczerb:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:43. |