Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Zarządzanie dyskami/partycje z poziomu windowsa (https://forum.cdrinfo.pl/f101/zarzadzanie-dyskami-partycje-poziomu-windowsa-91229/)

CIAPEK 23.08.2012 15:34

Zarządzanie dyskami/partycje z poziomu windowsa

Witam!

Chciałem uzyskać pewną odpowiedź przed tym jak zacznę poważnie usuwać, przenosić i łączyć partycję.

Przyszedł czas na systemowy dysk SSD więc czas polikwidować podział na partycję na starym dysku. Mam zamiar nie utracić danych.
Powiedzcie mi jakie ruchy sprawią, że stracę danę, a jakie nie?

Przykład:

DYSK 1 ma 500 GB i dzieli się na:
-partycja 1: 100 GB
-partycja 2: 400 GB

Usuwając 1 partycję czyli jak pamiętam polecenie "usuń wolumin" w zarządzaniu dyskami dostajemy 100 GB do dołączenia do partycji 2 czyli rozszerzeniu woluminu.

I... usunięcie woluminu powoduje skasowanie danych na danej partycji, a dołączenie czyli rozszerzenie woluminu albo prościej mówiąc likwidacja wszystkich partycji i pozostawienie jednej. Czy tylko usunięcie partycji powoduje usunięcie danych z dysku? Wszelkie innne dołączanie, poszerzanie nie usunie mi danych z reszty partycji?

Pozdrawiam!

sobrus 23.08.2012 18:03

Przede wszystkim użyj czegoś bardziej zaawansowanego niż Windows.
http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-P...ows,12861.html

Wywal partycje systemową, a potem rozszerz pozostałą na cały dysk.
O ile dane będą na tej pozostałej nic im się nie powinno stać.

Ale to niebezpieczna operacja i backup wskazany.

andy 23.08.2012 20:10

Acronis Disk Director robi to pięknie, niestety jest płatny.

sobrus 23.08.2012 21:33

Easeus też robi to pięknie i jest darmowy :spoko:

Berion 23.08.2012 23:51

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1219768)
Wywal partycje systemową, a potem rozszerz pozostałą na cały dysk. O ile dane będą na tej pozostałej nic im się nie powinno stać.

Jeszcze upraszczając:

Możesz użyć i managera dysków, usuń partycję C, będzie jako nieprzydzielone miejsce. Rozszerz potem drugą partycję o sektory z usuniętej pierwszej.

Teoretycznie nic nie powinno się stać, ale backup wskazany. Jak zawsze kiedy manipulujemy tablicami.

Matefusz 24.08.2012 09:20

A ja na Twoim miejscu przekopiowałbym cały dysk 500GB i go sformatował :) Skoro planujesz migrację to warto byłoby zrobić porządek na tym dysku. Poza tym polecam artykuł

CIAPEK 24.08.2012 09:24

no to wszystko teoretycznie jasne :) chociaż tak na prawdę Berion dał odpowiedź, że "teoretycznie" z resztą danych nie powinno się nic stać.
backup oczywiscie porobiony najwazniejszych dokumentow, zdjec itp. czyli to co bylo na C.
Sprobuje windowsowo, a w ostateczności Easeus'a.

Już się nie mogę doczekać instalki systemu na SSD. Jestem ciekaw tych plotek nie plotek że winda odpali się w 10 sek.
Samsung dał mi Norton Ghosta 15 full. Nigdy nie korzystałem z takichg programów. Były dla mnie zbędne, ale jak już dali to się zainteresuje ;)

dzięki za pomoc

sobrus 24.08.2012 09:27

To zależy. Mi się system odpalał w 6 sekund, ale jak wszystko poinstalowałem, dodałem sprawdzanie dysków, logowanie do sieci, montowanie dysków sieciowych itd - to się wydłużyło do prawie 20, a wiekszość czasu dysk śpi. Ale komputer ma działać, a nie bić rekordy w czasie odpalania systemu - więc się tym nie przejmuje :)
Jeszcze sprawdze systemd, ale póki co mi się nie chciało :P

Nawet jak się nie odpali w 6 sekund, to na pewno będzie lepiej działać :spoko:

Matefusz 24.08.2012 09:28

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1219801)
Już się nie mogę doczekać instalki systemu na SSD. Jestem ciekaw tych plotek nie plotek że winda odpali się w 10 sek.

Na początku będzie Ci się tak uruchamiać. Ale później z czasem zapchasz rejestr i nieco dłużej będzie się ładować.

Najważniejsze jest to, że nie będziesz musiał czekać aż się odmuli przy starcie. Jak się pokaże pulpit to system od razu gotowy do pracy :)

CIAPEK 24.08.2012 09:30

no i to jest piękne :D I tak jak piszesz Sobrus odpalanie kompa to nie wyścig ;)
Wczoraj włożyłem go w bude. Bios wykrywa, windows widzi, ale nie inicjowałem go nawet bo po co ;) W weekend "format C:" ;)
eot ;)

Berion 24.08.2012 10:57

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1219801)
no to wszystko teoretycznie jasne :) chociaż tak na prawdę Berion dał odpowiedź, że "teoretycznie" z resztą danych nie powinno się nic stać.
backup oczywiscie porobiony najwazniejszych dokumentow, zdjec itp. czyli to co bylo na C.

Resztą, czyli to co jest na tej drugiej partycji. To co jest na C idzie pod młotek tą metodą, ponieważ usuwasz tą partycję z tablicy i przyłączasz te sektory do nowej partycji (wszystkie będą oznaczone jako czyste). ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:28.