![]() |
Zarządzanie dyskami/partycje z poziomu windowsa
Witam!
Chciałem uzyskać pewną odpowiedź przed tym jak zacznę poważnie usuwać, przenosić i łączyć partycję. Przyszedł czas na systemowy dysk SSD więc czas polikwidować podział na partycję na starym dysku. Mam zamiar nie utracić danych. Powiedzcie mi jakie ruchy sprawią, że stracę danę, a jakie nie? Przykład: DYSK 1 ma 500 GB i dzieli się na: -partycja 1: 100 GB -partycja 2: 400 GB Usuwając 1 partycję czyli jak pamiętam polecenie "usuń wolumin" w zarządzaniu dyskami dostajemy 100 GB do dołączenia do partycji 2 czyli rozszerzeniu woluminu. I... usunięcie woluminu powoduje skasowanie danych na danej partycji, a dołączenie czyli rozszerzenie woluminu albo prościej mówiąc likwidacja wszystkich partycji i pozostawienie jednej. Czy tylko usunięcie partycji powoduje usunięcie danych z dysku? Wszelkie innne dołączanie, poszerzanie nie usunie mi danych z reszty partycji? Pozdrawiam! |
Przede wszystkim użyj czegoś bardziej zaawansowanego niż Windows.
http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-P...ows,12861.html Wywal partycje systemową, a potem rozszerz pozostałą na cały dysk. O ile dane będą na tej pozostałej nic im się nie powinno stać. Ale to niebezpieczna operacja i backup wskazany. |
Acronis Disk Director robi to pięknie, niestety jest płatny.
|
Easeus też robi to pięknie i jest darmowy :spoko:
|
Cytat:
Możesz użyć i managera dysków, usuń partycję C, będzie jako nieprzydzielone miejsce. Rozszerz potem drugą partycję o sektory z usuniętej pierwszej. Teoretycznie nic nie powinno się stać, ale backup wskazany. Jak zawsze kiedy manipulujemy tablicami. |
A ja na Twoim miejscu przekopiowałbym cały dysk 500GB i go sformatował :) Skoro planujesz migrację to warto byłoby zrobić porządek na tym dysku. Poza tym polecam artykuł
|
no to wszystko teoretycznie jasne :) chociaż tak na prawdę Berion dał odpowiedź, że "teoretycznie" z resztą danych nie powinno się nic stać.
backup oczywiscie porobiony najwazniejszych dokumentow, zdjec itp. czyli to co bylo na C. Sprobuje windowsowo, a w ostateczności Easeus'a. Już się nie mogę doczekać instalki systemu na SSD. Jestem ciekaw tych plotek nie plotek że winda odpali się w 10 sek. Samsung dał mi Norton Ghosta 15 full. Nigdy nie korzystałem z takichg programów. Były dla mnie zbędne, ale jak już dali to się zainteresuje ;) dzięki za pomoc |
To zależy. Mi się system odpalał w 6 sekund, ale jak wszystko poinstalowałem, dodałem sprawdzanie dysków, logowanie do sieci, montowanie dysków sieciowych itd - to się wydłużyło do prawie 20, a wiekszość czasu dysk śpi. Ale komputer ma działać, a nie bić rekordy w czasie odpalania systemu - więc się tym nie przejmuje :)
Jeszcze sprawdze systemd, ale póki co mi się nie chciało :P Nawet jak się nie odpali w 6 sekund, to na pewno będzie lepiej działać :spoko: |
Cytat:
Najważniejsze jest to, że nie będziesz musiał czekać aż się odmuli przy starcie. Jak się pokaże pulpit to system od razu gotowy do pracy :) |
no i to jest piękne :D I tak jak piszesz Sobrus odpalanie kompa to nie wyścig ;)
Wczoraj włożyłem go w bude. Bios wykrywa, windows widzi, ale nie inicjowałem go nawet bo po co ;) W weekend "format C:" ;) eot ;) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:28. |