![]() |
Ciekawe miejsca z Apple Maps
Ilość załączników: 3
Alternatywa do tematu - "Ciekawe miejsca z Google Maps".
Załącznik 60437 Załącznik 60438 Załącznik 60439 |
cud, ze tam pokazuja cos poza campusem w cupertino...
polglowkom (sekcie apple) nic wiecej nie potrzeba by sie spuszczac nad tym produktem przez 3 lata... |
Temat powinien raczej brzmieć
"Błedy w Apple Maps". :> Już myślałem że założyłeś jakis normalny temat o Apple, ale widzę że to jeszcze jedno miejsce żeby się z niego ponabijać. @demek Pokaż kto się nim zachwyca, bo nie zauważyłem. |
Jet to dość proste: są zachwyceni ci co się nie nabijają. I Hiszpańska Inkwizycja, ale nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji.
|
Cytat:
|
Zenada...
No ale "wydzwieku" tematu moglem sie spodziewac widzac jego autora... |
Żenadą to można nazywać takie mapy najbardziej amejzing ;)
|
Cytat:
Cytat:
|
Nie, myślałem że będzie o ciekawych miejscach :>
A cudów się nie spodziewałem, że nagle Apple zaprezentuje coś lepszego niż Google, które tworzy mapy od 8 lat, a jego samochody mapujące były już nawet pod moim domem i podsłuchiwały WiFi sąsiada. |
Jest kilka dobrych fragmentów, że wygląda bardzo dobrze i to z obrazu 2D ...
|
Apple Maps są najlepsze w tym, w czym nie powinny
Cytat:
|
To wcale nie jest takie proste jak się większości wydaje. Trudno zrobić mapy 3D nie robiąc z każdego mostu, budynku etc. obiektów trójwymiarowych i osobnych tekstur. Wydaje mi się, że w przypadku tych map, mamy cache'owane wycinki terenu (czyli de facto tekstury), naciągane na 3D, które jakieś magiczne algorytmy albo ludzie ustalają na ich podstawie. Nie wiem jak to wytłumaczyć.
|
To nie tylko nie jest proste ale nawet nie jest obecnie możliwe. Aby odwzorować wszytko ładnie w 3D trzeba od groma danych i ludzi którzy będą modelować obiekty.
Moge sobie wyobrazić od biedy modelowanie dużych miast, ale stodoły w jakiejś zabitej dechami dziurze już nie bardzo. Mi to wygląda jakby na mapę wysokości naciągnąć teksturę. Taki powiedzmy bump mapping. Jak bumpmapa nie pokryje się ze zdjęciem to mamy faliste ulice :D Oczywiście ciężko wymagać, aby teraz testerzy przejrzeli każdy metr kwadratowy świata szukając gdzie sie nie pokryło, bo mapa wysokości i zdjęcie są np z innego okresu, albo nie były wystarczająco dokładne. Więc efekt jest czasem marny. Ale duże miasta wyglądają bardzo fajnie :spoko: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:46. |