![]() |
WinContig "Nie ma wystarczająco dużo wolnych ciągłych klastrów aby w pełni zdefragme"
Z racji tego iż jest to mój pierwszy post pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Mam problem z programem WinContig (v 1.10 jak i 1.05). Otóż przy próbie zdefragmentowania pojedynczego pliku (4,34GB jak i 2,91GB) wyskakuje mi błąd: "Nie ma wystarczająco dużo wolnych ciągłych klastrów aby w pełni zdefragmentować plik." . Z początku myślałem iż jest to spowodowane zbyt małą ilością wolnego miejsca na dysku lecz po zwolnieniu kilkunastu giga problem wciąż występuje. Próbowałem nawet zdefragmentować cały dysk programem WinContig jak i systemowym defragmentatorem lecz ciągle stoję w miejscu. System operacyjny: Windows 7 64bit ultimate wolne miejsce na dysku: 30,5 GB Pozdrawiam : ) |
Jak masz tyle wolnego to wątpliwe abyś nie miał tyle miejsca na dysku gdzie nie ma żadnych kawałów innych plików. Co dziwniejsze, jak piszesz, windowsowy defragmentator też się poddaje.
A ile ten plik ma i dlaczego zależy Ci na jego defragmentacji? |
I czy ten plik to nie jest np systemowy swap (pagefile)?
|
jeden plik waży 4,34GB i jest to instalka Windowsa 7 (.iso) a drugi 2,91 - instalka Visty (.iso). Muszę je zdefragmentować ponieważ tworzę bootowalnego pendrive z menu wg przepisu z strony cdrinfo.pl (nie mogę dodać linku - za mało postów :) ) i mam właśnie problem z pofragmentowanymi obrazami iso.
|
Aaa to ty chcesz defragmentować pliki na pendraku, tak?
|
niestety nie jestem w posiadaniu tak dużego pendriva :(
jak pisałem w pierwszym poście "...miejsca na dysku lecz..." ; "...zdefragmentować cały dysk..." |
"Dysk" może być wymienny, twardy, optyczny itd. więc... :P
|
heh :) może być :) Ale oczywiście chodziło mi o tzw HDD podpięty przez złącze SATA do płyty głównej i na "stałe" zamontowany w obudowie laptopa :) Przepraszam że za słabo określiłem co miałem na myśli pisząc "dysk" :)
Wracając do tematu, dalej stoję w miejscu. Ma ktoś jakiś pomysł czym to może być spowodowane? |
Ja nie wiem, ale skoro chcesz aby żadne dane na pendraku nie były pofragmentowane to jego zawartość wrzuć na HDD, sformatuj pendrive i wgraj ponownie starą zawartość.
|
tak zrobiłem na samym początku. Po zbotowaniu z pena wyskoczył mi komunikat:
"Error 60: File for drive emulation must be in one contiguous disk arena Press any key to continue..." Więc zastosowałem się do porady w artykule: "W przypadku wystąpienia fragmentacji można skorzystać z darmowego programu WinContig." resztę już znasz |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:06. |