Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Nazywanie kolorów (https://forum.cdrinfo.pl/f113/nazywanie-kolorow-91522/)

sobrus 31.10.2012 15:27

Ilość załączników: 1
Niestety nie mam, chciałem żeby było po polsku - dlatego napisałem swój na podstawie wikipedii.

Aktualnie zawiera 162 wzorce w formacie R,G,B,NAZWA (więc tyle potrafi teraz mój program rozpoznać).

Dałem go do załącznika.

Załącznik 60627

Program działa pod windows też, odpala się tak jak na Linuksie - tzn "mono.exe Kolory.exe", przy czym mono.exe jest gdzieś w program files/mono/bin

pali 31.10.2012 15:13

Aha, rozumiem :)

Gdzieś tam w konf X masz jakiś plik z kolorami - kiedyś był.
Ja nie mam roota na linux, nie wyciągnę.

sobrus 31.10.2012 15:01

No to tak działa przecież :hmm:.
Wybierasz dowolny kolor przez RGB a on mówi : to jest "bordowy" i pokazuje w drugim kwadracie wzór bordowego, żeby można było ocenić podobieństwo :taktak:

Program dostosowuje się do wielkości bazy, jak się ją okroi - będzie bardziej generalizował.

Według mojego programu z aktualną niekompletną bazą piewszy odcień o który pytałeś to "limonkowy" a drugi to "grafitowy" i chyba trafnie zgadł.

Na pewno lepiej niż ja ;)

pali 31.10.2012 14:57

Mi chodziło, że podaję dowolny odcień, a soft mówi: to jest czerwony ;)

Zrobiłem swój, w wolnej chwili dorobię interfejs i zapodam.

sobrus 31.10.2012 09:25

Jednak niezaleznie od platformy trzeba zainstalowac Mono. Nie zadziała na zwykłym gołym .NET.
http://www.go-mono.com/mono-downloads/download.html

Na służbowym windowsie XP bez mono mi działac nie chce :nie:
Pewnie dlatego że program jest w GTK# a nie w WinForms.

PS.
W drugą stronę to byłoby zwykłe przeszukanie "bazy" danych kolorów. Ale musiałaby być obszerna, bo kreatywność pań w nazywaniu kolorów jest bardzo duża.
Ale to da się zrobić.

sobrus 31.10.2012 00:23

Z tego co zrozumiałem Pali chciał tylko w tę stronę :hmm:.

W drugą stronę to będzie wersja komercyjna w cenie photoshopa.
:w00t:
bo jestem leniwy

Jak się komuś uruchomi to ..ma szczęście
pisane na debianie pod mono 2.10.8, czyli chyba .NET4.0
pod linuksem odpala się przez "mono Kolory.exe", pod Windą może pójdzie normalnie :hmm:

Załącznik 60626

źródło wstyd pokazać :rotfl:

Plik z kolorami można sobie uzupełnić, ma bardzo prosty format, ja doszedłem do litery M i mi się odechciało.
I tak jestem z siebie dumny :P

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_kolor%C3%B3w

Ide spać...

PS. Instrukcja obsługi :>
w lewym przycisku z kolorem można wybrać kolor , albo przez RGB.
w prawym pokazuje się najbliższy znaleziony z "bazy" i to jego nazwa jest wyświetlana. Można go też wcisnąć i zobaczyć jakieś szczegóły HSV itd.
:taktak:

M@X 31.10.2012 00:06

Ale to jeszcze w druga strone powinno dzialac, tj. zeby nazwe mozna bylo wpisac...

Zebysmy mogli zrozumiec i w locie przetlumaczyc o czym one do nas rozmawiaja...

sobrus 31.10.2012 00:02

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1227837)
Piszesz ten program czy będziesz mi tu narzeczoną wciskał, jak całe otoczenie? :)

Program już o dziwo jest.
I mimo bezczelnej prostoty i tak potrafi już nazwać więcej kolorów niż dowolny facet.
Nie chce mi się tylko uzupełniać bazy danych kolorów...

Załącznik 60625

ed hunter 30.10.2012 21:59

Gdybyś byś kobietą, to zabiłbyś się za to co piszesz, natychmiast.

Berion 30.10.2012 20:58

Takie nazewnictwo też jest bez sensu. Kolorów jest zbyt wiele, żeby je wszystkie ponazwać. Także, na ten przykład ja, używam tylko podstawowych typu: czerwony, ciemno czerwony, jasno czerwony, zaś na hasła: karmazyn robię wielkie oczy.

Nie jestem daltonistą, cały czas podkreślam. ;) Chodzi mi o zbędną nomenklaturę.

pali 30.10.2012 20:54

No tak, na początku napisałem, żeby różne odcienie przyporządkować do zielony, czerwony, biały, szary, różowy itd jak w tej tabeli: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolory_w_Internecie Szukam do którego odcienia pasuje, a potem sprawdzam do której grupy odcień należy i wychodzi np.: czerwony. Mam tylko 10 kolorów w ten sposób.

A karmazyn to masz rację, każdy wyobrazi sobie coś innego ;)

Berion 30.10.2012 20:50

Mnie chodzi o coś innego. Wymyślne nazwy typu karmazyn czy inny granat uważam za całkowicie zbędne. Karmazyn to ciemny czerwony, a ciemnych czerwonych jest wiele więcej niż "ciemny czerwony" i "karmazyn" o kilka rzędów wielkości i nie sposób ich wszystkich nazwać.

pali 30.10.2012 20:42

Jak już Berionu dorośniesz, to zrozumiesz, że jak piszesz w ogłoszeniu, że masz żółtego charta, to nie możesz klientowi podpalanego jamnika przyprowadzić ;)

Zrobiłem tak, że liczy średnią odległości od każdego rgb z palety x11 i najmniejsza średnia jest wynikiem- niby działa, ale matematycznie to jakiś feler ;) Może co sobrusi wymyśli lepszego.

Berion 30.10.2012 19:54

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1227812)
Klikam sobie w GIMP na kolory i widzę:
1) 8fff36 (RGB 143, 255, 54)
2) 39545b (RGB 57, 84, 91)

Pierwszy to dla mnie zielony, drugi czarny - ale po składowych widzę że niekoniecznie.

Pierwszy to jaskrawa, jasna zieleń. Drugi to ciemny morski.

Kolory rozpoznaję, gorzej z ich nazwaniem bo tak naprawdę komu to potrzebne? :D

pali 30.10.2012 18:30

sobrus,
masz może gdzieś w tym linuxie jakiś normalny plik z paletą X11 RGB? Nie chce mi się tego parsować z HTML, aby zaimportować do programu.

Co do programu, nie za bardzo rozumiem ten trójkąt Maxwella...
Jak myślisz, poniższy prosty algo będzie dobry?

1. Importuj paletę kolorów (dowolną w formacie rgb)
2. Pobierz dane wejściowe użytkownika (r,g,b)
3. Wyszukaj dla r równe lub najbliższe r w palecie
4. Odrzuć pozostałe z palety
5. Powtórz krok 3 i 4 dla g i b
6. Podaj wynik (najbliższy kolor z palety)

//edit
do bani ten algorytm :)
nie mam pojęcia jak to napisać, może coś później wymyślę

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:55.