![]() |
Złudzenie optyczne
Ilość załączników: 1
Takie coś odkryłem. ;P Dwa prostokąty o tej samej długości boków, w różnych kolorach. Który wystaje za który?
Ja widzę dłuższy niebieski. Reszta rodziny dłuższy czerwony. Od czego to może zależeć? Temat jest poważny. ;) |
niebieski wystaje z prawej, czerwony z lewej,tak mi się wydaje.
|
Ja widzę takie same wymiary, ale czerwone pole przesunięte w lewo - to przez astygmatyzm.
Efekt Purkiniego. Podkręć jasność monitora, a będzie zanikać; mózg dokona korekty. Do tego postaraj się nie ruszać, przytrzymaj nawet głowę dłońmi i wtedy patrz, też będzie zanikać. Efekt Dopplera. Aha, dlaczego rodzina. Oko ma 3 rodzaje czopków, które odpowiadają za widzenie barw. Jedne odpowiadają za fale krótkie, drugie za średnie, trzecie za długie. Niebieski to krótkie fale, czerwone długie. Każdy ma to inaczej zbudowane i inaczej korelują z pręcikami, które odpowiadają za widzenie jako takie, bez kolorów. Dodatkowo z wiekiem zanika zdolność różnicowania barw, bo czopki są coraz gorsze. Wydaje mi się, że nie ma jednego wyjaśnienia, to zespół czynników. Ale mogę mylić się. |
niezaleznie od przyczyn ja widze tak samo jak Patrix :)
|
Czerwony wydaje się szerszy, błękitny jest taki sam na wielkość, ale dałem z tym błękitnym, może jeszcze ktoś dokładniej określi ten czerwony? :D
|
U mnie niebieski (tak, niebieski, nie błękitny) wystaje z obu stron. Niezależnie co bym robił to zawsze tak jest i nic nie znika. Po dłuższym wpatrywaniu zaczyna pływać, a ja widzę już wszystko na czerwono od dołu, nawet poza monitorem.
Takie niby bzdury, a pokazują jak skomplikowany jest ten świat. :) |
Biedron, to jak Ty grasz w te piksele na zabytkach? ;)
|
stary numer, to samo się dzieje z czerwonymi napisami na niebieskim tle
i odwrotnie. |
Cytat:
|
Też widzę to jak Patrix i pali.
Choć ten czerwony jakby bardziej z lewej wystaje (w sumie niewiele), a niebieski z prawej minimalnie (tak prawie na równo). |
Ilość załączników: 1
|
Przeczytałem bez kłopotu :)
|
Dla mnie są równe szerokością. Za to czerwony wydaje się być wysunięty w moją stronę. :szczerb:
|
Cytat:
|
nie piję ...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:19. |