![]() |
Trwa³o¶æ p³yt Blu-Ray - przyadtno¶æ do archiwizacji danych
Witam,
Ostatnio czêsto spotykam siê z opiniami, ¿e do archiwizacji danych o wiele lepiej nadaj± siê p³ytki DVD (szczególnie jednostronne), ni¿ p³yty Blu-Ray. Ile w tym prawdy? P³ytki BD nie s± ju¿ tak± nowink±, pewnie macie w kolekcji "wypa³y" starsze ni¿ kilkana¶cie miesiêcy. Jak znosz± up³yw czasu? Ze stopnia wp³ywu up³ywu czasu na p³yty DVD (tak¿e 2-stronne) jestem bardzo zadowolony. Mam p³ytki DVD prawie 8-9-letnie i ich testy pokazuj± wyniki PIE/PIF pokazuj± wyniki bardzo zbli¿one do tych, które zanotowa³em ¶wie¿o po ich wypaleniu. Jest to kilkadziesi±t p³yt (ró¿nych), wiêc próba do¶æ du¿a. Najbardziej (choæ i tak nie tak bardzo) z czasem psuj± siê wyniki dla tych p³ytek, które od razy po wypaleniu mia³y marne wyniki. Wyniki dla moich p³ytek BD te¿ s± "stabilne", ale tych p³ytek jest u mnie tylko kilka, a najstarsza ma ledwie 2 lata, wiêc trudno porównywaæ. Dziêki, latet |
Cytat:
ja tam nie znam nikogo kto by wa¿ne dane archiwizowa³ na p³ytach ale na mój 'musk' to p³yty dvd to ju¿ prze¿ytek i producenci do produkcji u¿ywaj± byle czego i tez p³yty wychodz± byle jakie a o blray jednak trzeba powalczyæ o klienta bo i ceny wy¿sze a i coraz wiêcej na tym no¶niku wychodzi co do jednostronnych dvd to chyba chodzi³o Ci o jednowarstwowe ..bo dwustronne dvd op ile jeszcze gdzie¶ jeszcze sa to na pewno sa z³ym pomys³em na archiwizacje |
Dlaczego dwustronne jednowarstwowe mia³by byæ z³ym pomys³em? Takim samym jak ka¿de inne DVD-/+R.
Latetowi raczej chodzi³o o jednostronne dwuwarstwowe ni¿ dwustronne jedno lub dwuwarstwowe. ;) - - - BD nie mam, ale do do archiwizacji bardzo wa¿nych danych u¿ywam (jeszcze ;]) DVD-RAM. Ciekaw± technologi± wydaje siê te¿ byæ M-DISC. Jak widzisz DVD, DVD nie równe. ;) |
Cytat:
|
Pewnie masz racjê, ale spójrz na to z takiej strony: ju¿ abstrahuj±c od tego, ¿e o p³yty siê dba, to o p³yty z wa¿nymi danymi tym bardziej. To raz, a dwa ¿e przechowuje siê je w miejscu bez dostêpu ¶wiat³a.
|
Cytat:
Natomiast przewag± BD jest wykorzystanie nieorganicznego barwnika dziêki czemu ¿ywotno¶æ dysku jest o wiele wiêksza ni¿ w przypadku DVD. Cytat:
Wystarczy tylko dbaæ o p³yty - trzymaæ w suchym i ciemnym miejscu. Wracaj±c do g³ównego pytania. Je¿eli chcesz archiwizowaæ dane na no¶nikach optycznych, i masz wybór miêdzy DVD a BD to wybierz BD. Je¿eli bêdziesz zawsze kupowa³ no¶niki najlepszej jako¶ci (dla mnie za takie uchodz± obecnie Panasoniki) to nie powiniene¶ mieæ problemu z odczytem danych po kilku latach. |
Cytat:
Obecnie to najlepsza medoda do archiwizacji. |
@slawekj no na moim opakowaniu tego nie by³o akurat ;)
DVD bra³em od Verbatima i do dzisiaj nie ¿a³ujê, ¿e p³aci³em po 1.5z³ za no¶nik. Dane z pierwszych p³ytek odczytujê bez najmniejszego problemu - oczywi¶cie o p³ytki trzeba dbaæ, suche i ciemnie miejsce. Co¶ czujê, ¿e w przypadku BD od Panasonic bêdzie to samo. Tak siê prezentuje Panas zaraz po nagraniu: http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...12-212-bdr.png |
Tak, chodzi³o mi o dwuwarstwowe, czeski b³±d. Dwustronnych nagrywalnych w ¿yciu nie widzia³em (tylko t³oczone - ale to trochê niewygodne).
Nie wiedzia³em o tym, ¿e BD u¿ywaj± barwników nieorganicznych, teoretycznie bardziej trwa³ych. Dobra wiadomo¶æ. O wiêkszej podatno¶ci na mechaniczne uszkodzenia czyta³em, ale nie wydaje mi siê, aby ta warstwa górna by³a a¿ tak delikatna jak przy CD - tam je¿d¿±c paznokciem od strony dla nadruku/opisu a patrz±c od do³u, by³o widaæ jak paznokieæ wygina, wciska siê w warstwy. Na BD chyba a¿ tak bardzo nie - choæ mo¿e odruchowo u¿ywa³em mniejszej si³y, bo p³ytki drogie :) Co do tych b. dobrych Panasoników - wynik powy¿szej - rewelka - czy mo¿esz podaæ namiary sklepu, abym móg³ zamówiæ? Po ile teraz chodz±? Pali³em tylko na Verbatimach 4x (VerbatimC 000) i te¿ by³o OK. Ale jest te¿ inny aspekt. Nie wydaje siê Wam, ¿e Blu-Ray w pecetach wci±¿ (i stale!) jest rzadko¶ci± i mo¿liwe, ¿e nigdy siê nie upowszechni, a mo¿e nawet zacznie zanikaæ? Niezale¿nie od tego co siê stanie w ¶wiecie odtwarzaczy stacjonarnych. Czy nie bêdzie tak, ¿e za 10-20 lat moj± p³ytkê BD z cennymi danymi bêdê móg³ sobie wsadziæ... co najwy¿ej w odtwarzacz stacjonarny, który nic tam nie zobaczy, bo dane zawsze archiwizujê spakowane i/lub zaszyfrowane... latet |
Zgadzam sie. Od ponad roku trabie ze nosniki optyczne jako metoda archiwizacji danych zaniknie calkowicie. Dane juz dzis trzymamy na dyskach - niewazne czy to dysk wewnetrzny/USB/FireWire/Thunderbolt czy jeszcze cos innego. Nie znam nikogo kto posiada nagrywarke BD. Ludzie maja nagrywarki DVD ale i tak dane nosza na pendrive'ach badz korzystaja z folderow wspoldzielonych w Dropboxie (taka moja mala sugestia).
Dyski do spolki z chmura jeszcze przez pare lat. Potem - tylko chmura. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Za 25 sztuk zap³±ci³em 119z³ co daje 575GB (25szt x 23GB). Jaki dysk kupie za 120zl? :) Cytat:
Za 10 lat pewnie powszechne w u¿ytku bêd± no¶niki holograficzne. Stosowanie dysków do archiwizacji statycznej jest obecnie zbyt drogie, takie dyski s± równie¿ zbyt awaryjne. P³yty to jedyne wyj¶cie, nawet pamiêci flash na chwilê obecn± nie nadaj± siê do statycznej archiwizacji - stosunek ceny do pojemno¶ci jest jeszcze gorszy ni¿ dla dysków magnetycznych. Cytat:
U siebie lokalnie archiwizuje dane, które nie bêd± pó¼niej modyfikowane w 24 minuty. Mówiê o 23GB. Ile czasu zajmie Ci wys³anie tego w ¶wiat? Zak³adaj±c ¿e mo¿esz przes³aæ 10Mb/s i uda Ci siê stabilnie utrzymaæ tak± prêdko¶æ to wys³anie takiej ilo¶ci danych zajmie Ci.... 5h! Nie wspomnê o konieczno¶ci bycia online, ¿eby siê do takich danych dobraæ, oraz o przymusu ich szyfrowania. Do tego dochodzi koszt trzymania - jaki serwis zagwarantuje Ci w miarê tanio wirtualny dysk o pojemno¶ci 2-5TB? Na koniec zostaje samo ³±cze. Poka¿ mi ISP, który za rozs±dn± cenê oferuje wysy³anie na poziomie 10Mb/s. 1) Dla kopii, które czêsto siê zmieniaj± (kopie dysków itp) to dyski HDD, czy pamiêci flash. 2) Dla kopii danych, które po archiwizacji nie ulegaj± zmianie tylko no¶niki optyczne. 3) Chmura do archiwizacji ma³ej ilo¶ci danych, do wymiany drobnych plików z innymi osobami. |
U¿ywam BD-R 25GB i BD-RE 50GB do archiwizacji i nie widzê, aby w niedalekiej przysz³o¶ci (2-3 lata) mia³o siê to zmieniæ.
Oczywi¶cie kiedy¶ te p³yty, tak jak CD i DVD, bêd± za ma³e i przestarza³e, ale póki co nic lepszego nie ma. pamiêci flash - musia³yby bardzo stanieæ, zawodne. retencja danych. Najgorsza mo¿liwa opcja. dyski twarde - zawodne, delikatne, do szybkiego dostêpu spoko - ale nie do archiwizacji. chmura - powolna, brak zaufania, wymaga sieci. jak dla mnie zupe³nie bezu¿yteczna. BluRay s± rzadko¶ci±, poniewa¿ istniej± prostsze sposoby na trzymanie danych. Co nie znaczy, ¿e lepsze. PS. P³ytki BD s± na odwrót w stosunku do CD - niezniszczalne z góry ale od do³u warstwa jest do¶æ cienka i no¿em, tudzie¿ ¶rubokrêtem, mo¿na do¶æ ³atwo j± przebiæ. Ale w sumie to wielkiej tragedii nie robi, bo zmasakrowane od do³u CD/DVD te¿ do niczego siê nie nadaj±. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:14. |