![]() |
Problem z Pioneer DVR-TD08
Witam, posiadam w laptopie Acer Emachines E520 napęd PIONEER DVD-RW DVRTD08RS.
Problem w tym że nie czyta on żadnej płyty. Słychać jak pracuje ale nic więcej. W biosie wykrywalny, w systemie też, pracuję na WIN XP, dodam że się wszystko sypło po zmianie systemu. Rozważałem aktualizacje firmware za pomocą DVRFlash, jednak nie wiem jak do cholery się go dokładnie obsługuje. Wpisuję komende: Cytat:
Pisze że nie może otworzyć firmware'u: Cytat:
|
no ale to ty masz ten bios? chcesz wbić dwa pliki na raz :hmm: bo rozumiem że R5100004.133 i R5100104.133 to dwa biosy
|
Cytat:
Rozumiem że muszę pierw znaleźć bios a potem DVRFlashem go po prostu wgrać ? Skoro tak to prosiłbym o pomoc w znalezieniu biosa do tego napędu bo szukałem 2h i nie znalazlem. |
szukałem tak sobie ale chyba nie ma
to może coś da http://www.justanswer.com/computer/3...lls-files.html |
Kolego, jeśli napęd nie czyta żadnych płyt, to nie jest kwestia biosu.
Nowe biosy z reguły mają aktualizację strategii zapisu nowych nośników. Jeśli to się stało po zmianie systemu, to tu szukaj przyczyny. Kwestia sterów do tego modelu lapka pod ten system. |
Cytat:
Cytat:
Być może napęd walnął bo windowsa tez musialem instalowac z przenosnego napedu. A jeszcze przed formatem naped wewnetrzny dzialal poprawnie bo nagrywałem zdjecia. |
Sterów do laptopa pod system który teraz masz (bo zmieniłeś).
Sterowników do napędu jako takiego nie ma i nie znajdziesz. A i możliwe, że napęd padł.... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:21. |