![]() |
Program do partycji EXT3
Potrzebuje jakiś program którym sformatuje pendrive pod partycje EXT3 w Windows 8 .
Próbowałem programu Easeus i Arconis ale za każdym razem formatuje się do pewnego momentu i staje. Dodatkowo trwa to kilka godzin. Pendrive bez problemu formatuje się na partycje windowsowe. |
Zerknij na ext2fsd, ewentualnie GParted Live CD.
|
Odpal sobie z zewnątrz GParted.
|
Niektóre pendrive'y w ogóle są bardzo niechętne tego typu operacjom. Radziłbym próbować z poziomu jakiegoś live CD.
|
Jak pendrive może być niechętny? ;) On nie wie co jest na nim zapisywane, a więc system plików nie ma żadnego znaczenia.
|
Pendrive'y bywaja niechetne - widzialem u znajomego sytuacje ze posadzony tam instalator Windows 7 na dwoch nie chcial bootowac a zaskoczyl dopiero na trzecim. Pendrive jak baba - trzeba miec cierpliwosc i nadzieje.
|
Przy bootcie ważny jest też timming, a tutaj jest kwestia wyłącznie danych, które ów pendrive przechowuje.
|
Dzięki koledzy za pomoc, GParted live cd poradził sobie z problemem. Jednak samo formatownie trwało też bardzo długo. Może problem w tym że pendrive miał 64gb pojemności. Potrzebowałem takiej partycji by wykorzystać pendrive w routerze Asus RT-N66U.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Wiele różnych urządzeń linuksowych ma nieudokumentowaną obsługę systemu plików o nazwie minix: http://en.wikipedia.org/wiki/MINIX_file_system
Warto spróbować, jeśli nie potrzeba funkcjonalności ext4 czy podobnych. Minix jest szybki i prosty jak FAT. Cytat:
Wspomniany minix był jedynym nadającym się na dyskietki. ext2 ubijał je natychmiast ;) |
Ale minix ma chyba jakiś idiotycznie mały maksymalny rozmiar partycji.
|
Wydaje mi się, że:
partycja maks. 4 GB urządzenia do 2 TB http://minix1.woodhull.com/faq/filesize.html (na dole strony wyjaśnienie). Może sprawdzisz w praktyce? :) Ja ciągle nie mam linuksa na localu (ale mam już piękną obudowę AD 1997 z nowym zasilaczem Tagan!) |
Sprawdzę, ale żeby sobie nie formatować dysków to na pendrive 32GB.
Z resztą i tak nie mam nic większego niż 500GB, więc tego 2TB nie dałbym rady. To i tak powinno wystarczyć do takich zastosowań. :) |
Cytat:
Niestety maksymalny rozmiar partycji to... 64MB k***a |
ver.2?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:31. |