![]() |
Journey to gra casualowa, a przy tym artystyczna, można się nawet zastanawiać czy to w ogóle gra - i w takich kategoriach należy ją rozpatrywać.
|
Zagrałem w demo i szczerze mówiąc nie zrobiło na mnie wielkiego wrażenia. Faktycznie oprawa muzyczna tworzy miły nastrój, ale sama gra to dla mnie nic ciekawego.
|
Cytat:
|
Journey jest obecnie najpopularniejszą grą w PSS i kosztuje 49 zł. Zdobyła też jakąś nagrodę BAFTA, cokolwiek to znaczy ;)
|
Grałem u koleżanki przeszło jakieś 1,5h - cudowne i miodne, a przede wszystkim klimat. Brakuje mi w dzisiejszych czasach gier z klimatem ;)
Z tego typu gier (czyli te które zapadają w pamięć przez klimat) polecam dwie platformówki: *Braid - zagadki - "zabawa" czasem, fabuła, klimat, *LIMBO - klimat, klimat, i jeszcze raz klimat na który składa się oprawa audio-wizualna, oraz pomysły twórców. |
Journey
Ilość załączników: 1
Trzecia gra z pod dłuta That Game Company. Równie casualowa, równie artystyczna i równie nietypowa jak poprzednie. Gra z cyklu wąż zjada swój ogon i tak naprawdę trudno powiedzieć o czym jest. O podróży? Nieustannej? Tak, po pustyni. :)
Kierujemy bliżej nieokreślonym humanoidem, którego celem jest dotarcie na szczyt góry majaczącej gdzieś tam na horyzoncie w oddali. Odziany w kapokę, której długość paska decyduje o możliwości ilości skoków, szybowania etc. Moc peleryny ładujemy poprzez kontakt z... dywanami lub z towarzyszącym nam online kompanem. Brzmi to absurdalnie, ale gra się bardzo przyjemnie. Kilka poziomów, na żadnym nie da się zginąć (w zasadzie brak jakichkolwiek przeciwników), są znajdźki, coś w rodzaju warproomu - platformówka niemal w starym stylu. :) Niestety bardzo krótka. Można też nie grać, usadowić tyłek w piasku, pomedytować i popodziwiać ciekawy design świata przy relaksujących ambientach i szumie wiatru. Aha, 65zł to jakiś ponury dowcip. Nie wiem ile obecnie kosztuje Podróż, ale taką cenę ta "gra" miała w dniu premiery. Zdecydowanie lepiej zaopatrzyć się w trójpaka: flOw + Flower + Journey. I na płycie - i taniej. ;) http://thatgamecompany.com/games/journey/ |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:14. |