Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f107/)
-   -   Nagrywarka Slim-Load do laptopa (https://forum.cdrinfo.pl/f107/nagrywarka-slim-load-laptopa-91948/)

czary2mary 23.01.2013 21:02

Cytat:

Napisany przez NinaN (Post 1239197)

Zgoda, informacji jest niewiele. Klada jednak nacisk na duze nosniki, lacznie z takimi, ktorych jeszcze nie ma. A na forum nt. wypalania znalazlam duzo narzekan na plyty 50GB. :D

Laptopowe napędy bardzo marnie wypalają drugie warstwy płyt DL a żeby uświadomić sobie dlaczego wystarczy porównać sobie soczewki laserów wewnętrznych napędów z laptopowymi:)

- Deckard - 23.01.2013 16:12

Cytat:

Napisany przez NinaN (Post 1239198)
Zgoda, informacji jest niewiele. Klada jednak nacisk na duze nosniki, lacznie z takimi, ktorych jeszcze nie ma. A na forum nt. wypalania znalazlam duzo narzekan na plyty 50GB. :D

płyty DL BRay kosztują ~X3 razy więcej niż SL BRay ,poza tym z wielowarstwowymi płytami

zarówno blu jak i dvd jest jeden 'myk' - większość wypalarek ma problemy podczas wypału przy zmianie warstwy

np tu tak zachwalany super hiper verbatim
:szczerb:

chcesz wiedzieć czy warto pakować się w wewnętrzna nagrywarkę ? - zrób test 3 płyt wypalanych przez Ciebie w rożnych okresach

najlepiej programem opti drive control

Berion 23.01.2013 15:32

Jak nie ma? Tak zwane BDXL (czyli trój i czterowarstwowe BD-R/RE) są na rynku od co najmniej roku. To, ze u nas ich nie ma to tylko dlatego, że ludzie teraz mniej wypalają, płyty są absurdalnie drogie i mało kto je kupuje. DVD M-DISC też nigdzie nie znajdziesz. DVD-RAM też stają się rarytasem... Smutna rzeczywistość. ;)

Staraj się nie pisać dwóch postów pod rząd. Można w jednym użyć więcej niż jednego [QUOTE]. ;)

NinaN 23.01.2013 13:39

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1239175)
nie chodzi o zmianę softu do authoringu itd, chodzi o to że soft na którym pracujesz ma możliwość przygotowania materiału na dysku i wypaleniu innym softem , podejrzewam że nawet lepszym pod względem wypału
[bo dedykowanym tylko do wypalania]

Ok. M@X sugerowal AViD, ktorego nie znam. Uzywalam tez, oprocz DVDA, ImgBurn, glownie do wypalania BD5, ale istotnej roznicy nie zauwazylam. Oczywiscie nie wiem, jak bedzie z Blu rayami. (BD5 za to nie widzial PowerDVD, zainwestowalam wiec w ArcSoft Totalmedia Theatre)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1239194)
Rzuciłem jedynie z ciekawości. Żadnych istotnych informacji tam nie ma, po za obsługiwanymi nośnikami i prędkościami.

Berion 23.01.2013 12:06

Cytat:

Napisany przez NinaN (Post 1239173)
Moze jestem upierdliwa, ale czy nie jest tak, ze im dluzsze wypalanie, tym wieksze prawdopodobienstwo wystapienia bledow? Pewnie to zalezy tez od tego, co sie w tym czasie dzieje z komputerem i w ogole jaki jest?

Nie rozumiem Twojego pytania. Co to znaczy dłuższe? Na osi czasu, w sensie że dłużej będzie się palić na x2 niż np. x4, czy może dłuższe mając na uwadze różne ilości danych? Jak to drugie to oczywiście, że tak bo jest... więcej danych. ;)

Cytat:

A czy rzuciles okiem na te wypalarke od ktorej rozpoczelam watek (PAN UJ 265)?:nie:
Rzuciłem jedynie z ciekawości. Żadnych istotnych informacji tam nie ma, po za obsługiwanymi nośnikami i prędkościami.

sobrus 23.01.2013 08:16

Jakość jak najbardziej zależy od tego czy slim czy nie.
Slim wypalają i gorzej i zazwyczaj wolniej, pewnie przez większe upakowanie elementów.

Interface nie ma znaczenia, o ile pracuje prawidłowo. Każda nagrywarka i tak nie nagrywa bezpośrednio z komputera, ale z własnej wewnętrznej pamięci (bufor).

- Deckard - 23.01.2013 07:27

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1239163)
I maja troche racji - to nadal chyba najlepsze nosniki na rynku.

na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski ? poczytaj i pooglądaj testy z cdrinfo i u konkurencji :taktak:

Cytat:

Napisany przez NinaN (Post 1239161)
Po prostu od dawna uzywam tego software, i do montowania, i do authoringu, a takze z dvda wypalalam plyty dvd oraz bd5, dlatego o doswiadczenia wspoluzytkownikow najpierw pytalam. A jesli chodzi o plyty Blu ray to oni np. uwazaja, ze tylko verbatim (?!)

nie chodzi o zmianę softu do authoringu itd, chodzi o to że soft na którym pracujesz ma możliwość przygotowania materiału na dysku i wypaleniu innym softem , podejrzewam że nawet lepszym pod względem wypału
[bo dedykowanym tylko do wypalania]

NinaN 23.01.2013 01:12

Moze jestem upierdliwa, ale czy nie jest tak, ze im dluzsze wypalanie, tym wieksze prawdopodobienstwo wystapienia bledow? Pewnie to zalezy tez od tego, co sie w tym czasie dzieje z komputerem i w ogole jaki jest?
A czy rzuciles okiem na te wypalarke od ktorej rozpoczelam watek (PAN UJ 265)?:nie:

Berion 23.01.2013 00:09

Nie. Interface to jest coś czym przesyłasz dane. Jeśli wybierzesz USB 2.0 to nie nagrasz płyty szybciej niż jest to łącze w stanie przesłać i kontroler obsłużyć. Dlatego napisałem, abyś sobie porównała prędkości USB 2.0 z wypalaniem BD np. x4. :P

Jakość nie zależy tez od tego czy nagrywarka to slim czy gruba, ale tak już jest że slimy są zwykle niżej jakości. A jakość wypalenia to się sprawdza nie na ucho tylko ilości błędów.

NinaN 22.01.2013 23:34

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1239163)

A co do montazu - jesli Windows, to pomysl o AVIDzie... :-)

Do zmiany software'u mnie nie przekonasz. Sorry. Przyzwyczajenie ... Najwazniejsze teraz, abym wreszcie sie uporala z wyborem wypalarki:)

M@X 22.01.2013 23:27

A co do montazu - jesli Windows, to pomysl o AVIDzie... :-)

NinaN 22.01.2013 23:20

Po prostu od dawna uzywam tego software, i do montowania, i do authoringu, a takze z dvda wypalalam plyty dvd oraz bd5, dlatego o doswiadczenia wspoluzytkownikow najpierw pytalam. A jesli chodzi o plyty Blu ray to oni np. uwazaja, ze tylko verbatim (?!)

- Deckard - 22.01.2013 23:01

Cytat:

Napisany przez NinaN (Post 1239151)
Syn (fundator) podziela opinie większości. Ja poza estetycznymi mam nadal też inne wątpliwości. Chodzi mi oczywiście przede wszystkim o jakość, nie o szybkość wypalania. Jednak na mój babski rozum ta jakość chyba zależy nie tylko od tego, czy wypalarka jest slim czy "gruba", ale także od interfejsu. Jeśli będzie na zewnątrz, mogę ją podłączyć albo przez usb 2.0, albo przez eSata. Dlatego, ci, którzy używają tego samego vegasowego software co ja, radzą jednak wewnętrzną. Nie mają racji?:wow:

soft nie ma nic do rzeczy, można przygotować materiał na dysku i wypalić dowolnym programem

poczytaj forum, jest wiele tematów opisujących problemy z wypałem czy odczytem na laptopowkach

obecnie najlepsze sa płyty Blu Panasonica który daje 50 lat gwarancji

oczywiście zależy to również od jakości wypału,odpowiednim przechowywaniu i użytkowaniu nośnika

co do prędkości wypału to x4 spokojnie wypalisz na usb 2.0 czy eSata,

sam z taka prędkością w stacjonarnym wypalam i wielu użytkowników - testy można wyszukać na forum

NinaN 22.01.2013 22:44

Chodzi o jakość

Syn (fundator) podziela opinie większości. Ja poza estetycznymi mam nadal też inne wątpliwości. Chodzi mi oczywiście przede wszystkim o jakość, nie o szybkość wypalania. Jednak na mój babski rozum ta jakość chyba zależy nie tylko od tego, czy wypalarka jest slim czy "gruba", ale także od interfejsu. Jeśli będzie na zewnątrz, mogę ją podłączyć albo przez usb 2.0, albo przez eSata. Dlatego, ci, którzy używają tego samego vegasowego software co ja, radzą jednak wewnętrzną. Nie mają racji?:wow:

sobrus 22.01.2013 20:27

Właśnie dlatego nie zamieniłbym mojej na żadnego, nawet najpiękniejszego i najwygodniejszego slima.
Nagrywarka nie jest do podziwiania, nie jest dekoracją, ona ma nagrywać.
Podziwiać będę nagrany film :idea:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:17.