![]() |
Podłączenie internetu.
Witam!Witam! Posiadam komputer stacjonarny PC z kartą sieciową Edimax, oraz internet Netia po kablu TPSA. Na końcu kabla w domu mam gniazdko telefoniczne RJ11. Dostałem router CERBERUS P6381-3, który ma gniazdko WAN typu RJ45 na podłączenie internetu. Moje pytanie jest takie: jak mam podłączyć tego routera do sieci internetu żeby zadziałał. Chciał bym z niego uzyskać internet na kompie poprzez przesył radiowy, bo karta w kompie ma antenkę i router też na wyposażeniu ją posiada. Za odpowiedzi serdecznie dziękuję.
|
A tego Cerberusa dostałeś od Netii? Bo coś brakuje mi w nim modemu aDSL...
|
Cytat:
|
Musisz więc poczekać ;)
|
Czyli nie ma możliwości podłączenia tego routera do sieci? A może jakaś przelotka lub cosik innego?
|
Nie ma. Router do TP SA badz Netii musi miec wbudowany modem ADSL - ten go nie posiada.
|
To w takim wypadku trzeba by było dokupić modem?Jeżeli tak to jaki?
|
Jak Netia Ci przyśle, to nie musisz kupować.
Poczekaj aż przyjdzie. |
A jak bym chciał już mieć internet to co mam zrobić?
|
Musiałbyś mieć modem/router, dane (nazwa użytkownika i hasło) potrzebne do usługi i przede wszystkim aktywną usługę na łączu.
|
I umieć sobie to jeszcze skonfigurować.
Przy okazji, jak chcesz zrobić sieć domową na Wi-Fi to polecam poradnik: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/k...sieci-domowej/ chyba, że jesteś zwolennikiem idei: "darmowy internet dla sąsiadów". ;) |
Witam! Dziękuję za odpowiedzi, ale nie wiele wniosły do mojego pytania i będę musiał niestety czekać aż dostanę routera od Netii(około dwóch tygodni). I w ten sposób muszę chodzić po znajomych ,żeby skorzystać z dobrodziejstwa internetu.
|
Odpowiedzi owszem wniosły.
Ty po prostu nie masz modemu (ewent rutera z modemem adsl) i tu jest szkopuł. Czyli albo coś skombinujesz, albo czekasz na netię. A w ogóle masz aktywną usługę i znasz dane do logowania się? Bo jesli nie, to nic nie zrobisz. |
Witam! Mam już aktywną usługę, znam wszystkie dane do konfiguracji internetu, a chodziło mi o to - co jeszcze potrzebne aby uruchomić internet na kompie przy zastosowaniu tego routera i pytałem o modem jaki typ by był dobry do netii i do tego routera.
|
Przecież dostałeś odpowiedź na każde pytanie..
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:23. |