![]() |
Ale to i tak ma sens w przypadku ataków słownikowych. To chyba oczywiste. W każdym innym przypadku trzeba poczekać na komputery kwantowe. ;]
|
Powodzenia w łamaniu haseł (nawet na GPU) powyżej 8 znaków (255 kombinacji / znak) :D
Swego czasu łamałem na oclHashCat (genialne narzędzie do "testowania" haseł) skróty NTLM. O ile pamiętam dla 0-9, a-z, A-Z, oraz []~!@#$%^&**()_+:;"'|}{\,./<>? chyba 8 znaków na moim GPU (Radeon 7730) to było maks. Później całkowity czas przeszukiwania leci tak wysoko, że NIE WARTO :D btw, mój pendrive który jest zabezpieczony TC posiada hasło złożone z pseudolosowego 63 znakowego ciągu znaków :D POWODZENIA. |
Starzeje się. ;)
Tego nie wiem, wiem że kilka miesięcy temu ktoś wydał do kart bruteforcer haseł w TC i w readme twierdził, że działa tylko z AES i Whirpool. |
Szyfrowany kontener to najlepszy pomysł. Obok niego binarka TC i skrypt autouruchamiania, który wywołuje TC a ten prosi o hasło do kontenerka.
Cytat:
Zajawka poniżej: Cytat:
|
Cytat:
TC jest darmowy, ze względy na to że otwarto źródłowy, można mieć pewność że nie ma nigdzie w nim backdoora, zaś szyfrowanie kontenerów lub partycji jest znacznie bardziej skomplikowane niż w przypadku archiwów (zip, 7zip, rar itd.). Dla Rimped160 to dziś nie ma dobrej aplikacji do bruteforce. |
Można też wrzucić dane w postach zaszyfrowanego archiwum (7z, rar). Może być w formie SFX. Wtedy odpada konieczność instalowania truecrypta - dane będzie można odczytać na każdym komputerze po podaniu hasła. Aby umożliwić szybszy dostęp do konkretnego pliku należy wyłączyć kompresję typu "solid", użyć starszego formatu zip lub wyłączyć kompresję całkowicie (store).
|
Tylko w jaki sposb nagrac szyfrowane, a co z odczytywaniem? bedzie komunikat o wprwadzeniu hasla przed odczytem danych?
|
Wrzuć do kontenera True Crypta i nagraj go na płytę, najlepiej też razem z programem (przy instalacji wybierasz czy chcesz wersję normalną czy portable - interesuje Ciebie portable).
Wszelkie domowe zabezpieczenia przeciw kopiowaniu na nic się nie zdadzą. Zostaje Ci albo zwykłe szyfrowanie albo steganografia. Kopiować oczywiście można, ale bez znajomości hasła, położenia, nikt tego nie odczyta. |
zabezpieczenie płyty z danymi
Witam
Czy istnieje sposób aby zabezpieczyć pliki które są na płycie (głównie są to dokumenty worda) tak aby nikt ich sobie na komputer nie mógł zrzucić? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:36. |