![]() |
Kiedy zostanę sam oddam wszystkie telewizory, za darmo. Wystarczy mi do szczęścia PC.
Jeśli opodatkują pecety, zrezygnuję z komputera i zacznę czytać książki, gazety. |
A tak mi się przypomniało: ostatnio ludzie dostają wezwania do zapłaty zaległego abonamentu, w kwocie do 1600 zł (więcej nie mogą, bo maks. 5 lat i przedawnione), wysyłane bodajże przez Departament Ekonomiczny w Biurze KRRiT.
Moim zdaniem jest to taka sama logika, jak wezwania do zapłaty za leczenie. Kiedyś jak akurat raz nie miałem ubezpieczenia, to trafiłem do szpitala i prawnik poradził mi, abym wezwania od NFZ wyrzucał do kosza. Konstytucja. Zresztą abo też jest niekonstytucyjny, walczył o to przed TK Kochanowski. Gdzieś pewnie w sieci jest uzasadnienie jego słusznego poglądu. Nikt tej stajni Augiasza nie chce tykać, bo za dużo sępów siedzi na telewizji publicznej. Cały TVN zbudowano na publicznym majątku. |
Wiem o oknach:)
|
Zwróć uwagę na proporcje okien, jakie tam masz :) To zaszłości podatkowe.
A w Niemczech płaci się opłatę dla kominiarza liczoną od ilości kominów, obojętnie czy zamurowane czy nie. |
Dobrze ze nie mieszkam w PL, ale u nas sie placi czy sie oglada tv czy nie i w Polsce jest tak samo. Tylko w UK maja inaczej - jak nie masz anteny w domu i tylko grasz to nie placisz.
|
W PL kilka lat temu już były projekty ustaw, np. wliczanie abo do energii elektr. - ale nigdy nie weszły pod laskę, bo biuro prawne Sejmu doskonale wiedziało, że się nie da z powodów jak na wstępie - spółka prawa handlowego.
|
Twierdzenie, że telewizja naziemna jest bezpłatna jest tak samo kłamliwe, jak bezpłatna droga, bezpłatna szkoła, bezpłatny lekarz, bezpłatne studia, etc.
|
Cytat:
Bo na tej zasadzie, to trzeba wszystkim narzucić abonament GSM (w końcu każdy może korzystać), internetowy itd. Tylko po co komplikować? Ktoś ma oczy - niech płaci abonament TV (w końcu może oglądać jak nie w domu, to w knajpie czy sklepie z TV). Ktoś ma uszy - niech płaci abonament radiowy. W końcu może słuchać gdziekolwiek. Ale bądźmy konsekwentni - jak ktoś ma coś między nogami, to trzeba go skazać za gwałt (w końcu może) ale też wypłacić becikowe ;) Ale wracając do meritum - czyli reklama kłamie. Abonament płacić trzeba nie tylko przy TV analogowej, ale też przy cyfrowej naziemnej? |
Tylko ile oni mają programów a ile my... i jaka jest jakość ich programów.
|
W Niemczech od tego roku wszyscy (każde gospodarstwo domowe) płacą równo abonament niezależnie czy posiada tv/radio czy nie. http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...abonament-rtv#
"Naszym" bardzo się to podoba i będą chcieli to samo zrobić u nas http://biznes.interia.pl/media/news/...3339314144633d |
O to się pytaj KRRiT.
Zgodnie z ustawą obowiązek jest, gdy ktoś ma odbiornik w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór. Teraz pytanie - co to jest ten 'natychmiastowy odbiór'. Czy jest to przełączenie programu na pilocie czy szybkie podłączenie anteny pokojowej. Kiedyś KRRiT twierdziła, że jak ktoś ma prąd w domu, to powinien płacić, a Niemczech z kolei posiadanie komputera miało obligować do płacenia abonamentu (czy tak jest nie wiem). |
Cytat:
|
Dokładnie jak grzeniu mówi. Co ciekawe, kiedyś było odwrotnie: samochód stojący w garażu nie musiał mieć OC. Jakoś z dekadę temu zostało to zmienione. Nowe przepisy pełnią w istocie funkcję ochrony środowiska.
Prezesik, nie wiem o jakie ci wstawki chodzi, ale nie miałem zamiaru ciebie urażać i z góry przepraszam serdecznie. Jeśli o tego Lwa ci chodzi, to jednak myślę że mam rację. |
Samochód możesz nawet wstawić sobie do salonu jako mebel. On cały czas jest samochodem i płacisz OC i nikogo nie obchodzi, że on nie jeździ.
|
Pali wyraźnie zaznaczyłem, że mogę się mylić, więc daruj sobie takie wstawki.
W odróżnieniu od Ciebie nie uzurpuję sobie prawa do prawdziwszej prawdy. Max, serio? Mnie pytasz? Spytaj ustawodawcy lub ubezpieczyciela. Co ja Ci poradzę, że tak jest? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:03. |