![]() |
Systemowy program do nagrywania czy nero?
Witam,
Pytanie na pierwszy rzut oka glupie ale moze okaze sie ze nie do konca. Otoz od kilku lat nagrywam wszystko systemowym narzedziem do nagrywania ktore jest w Windows Vista i sie zastanawiam czy jest sens instalowac Nero i nim nagrywac? Chodzi mi o to czy lepsza jakosc nagrania uzyskamy uzywajac nero, bo ma np jakies systemy korygujace jakies bledy czy cos, czy tez moze wiekszej roznicy nie bedzie? |
zainstaluj nero, wypal, użyj programu testującego o ile twoja nagrywarka go obsługuje
sprawdź płytę nagrywaną systemowym narzędziem i sprawdź tą wypalana nero |
Czyli ze bedzie roznica :D Jest jakas najlepsza wersja Bero czy wszystkie sa udane i im nowsza tym lepsza?
|
Systemowe w XP/Vista/7 nie weryfikują danych po nagraniu i nie masz żadnej kontroli nad tym procesem.
Także warto używać zewnętrznych programów. Polecam Img Burn, a z takich kolorowych ;] to Nero Burning Rom i Ahampoo Burning cośtam. |
Chyba nadal nie ma lepszego i dającego tyle możliwości programu, co ImgBurn, w dodatku za darmo, jak ktoś nie przedkłada wyglądu UI nad działaniem, to nie ma nawet sensu się zastanawiać.
|
W zasadzie tak, ale np. takie Nero BR posiada unikalne funkcje, których Img Burn nie posiada i posiadać nie będzie (ponieważ LightingUK, programisty one nie interesują). Pierwsze z brzegu: kompilacje hybrydowe (np. normalny system plików i jabłkowy HFS, albo ISO9660/Joliet/UDF z CDDA). W Img Burn brakuje mi też posektorowego odczytu, swapowania TOC, wybierania sesji, tracków a które oferuje np. CDRWin.
Cukierkowe GUI jest potrzebne zwykłemu użytkownikowi. Z doświadczenia wiem, że każdego Img Burn przeraża - brak opisów, tryliona ostrzeżeń, enigmatyczne skróty jak UDF itd. itd. Zwykły użytkownik wymaga przycisku wypal i tyle. Nie zrozumie i nie będzie chciał zrozumieć czym różni się np. UDF 1.02 od UDF 2.50, dlaczego ISO9660/Joliet to relikty etc. etc. |
Ale te unikalne funkcje nie są zwykłemu użytszkodnikowi potrzebne, a ImgBurn jest na starcie skonfigurowany dla zwykłego Kowalskiego. ;)
|
Tys prowda ;)
|
Systemowy program do nagrywania czy nero?
Nie sa potrzebne? HFS+ to podstawa :-)! Moj stary soft to wypalal, nie wypalal za to UDF, ale to nie moj problem - niech sobie odbiorca plyty kupi Maka i odczyta HFS'a :-). Dzis nie mam tego problemu - napedow plytowych pozbylem sie na zawsze na rzecz dyskow, pendrive'ow i chmury...
|
Nie chcę Ciebie martwić, ale UDF jest standardem, to raz. Dwa, że HFS+ to tak samo przestarzały system plików jak bliźniaczy NTFS. ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:39. |