![]() |
I da się wyegzekwować i ten dysk ma 2 lata gwarancji - w oficjalnej dystrybucji.
|
To spróbuj to potem wyegzekwować. :P
|
Co nie zmienia faktu, że warto pomyśleć nad taką gwarancją. Wtedy ma się pewność może nie co do tego, że nasze dane nie przepadną (od takiej pewności to mamy backupy a nie gwarancje), ale że przez pięć następnych lat nie zapłacimy ani grosza za posiadanie sprawnego dysku.
ST1000DM003 może sobie mieć rok gwarancji, ale prawo polskie mówi tu jasno - produkt ma działać przez dwa lata, bo przez tyle czasu obowiązuje zgodność towaru z umową. |
Dokładnie tak. Różnica w cenie nie wynika z zastosowania lepszych technologii produkcji, czy bardziej wytrzymałych materiałów, a z długości udzielanej gwarancji. Statystyki zwrotów u producenta wskazują, że zwiększenie ceny dysku o kilkanaście dolarów pokryje koszta ewentualnych wymian serwisowych, a czasami nawet da się na tym dodatkowo zarobić. Często spotyka się wydłużenie gwarancji o rok, czy nawet 3 lata, jako płatna, dodatkowa opcja i jest to, jak zauważyłem, stosowane nie tylko przez producentów, ale także przez sprzedawców. Dodatkowy zarobek teraz, a przecież i tak 100% sprzętu nie pada.
|
Dyski (IDE/SATA) padają bardzo często. Producentów HDD jest coraz mniej, więc doszli do wniosku (a może porozumienia), że długi okres gwarancji działa na ich szkodę i go skrócili do obecnego poziomu. A jak chcesz mieć dłuższą gwarancję, to musisz więcej zapłacić. I wg mnie nie ma żadnej pewności, że dysk objęty 5 letnią gwarancją będzie bardziej niezawodny niż dysk objęty gwarancją 2 letnią.
|
HDD na lata ? ?
Patrzyłem szukałem na nie jednym forum i nie znalazłem nic lepszego jak
WD1002FAEX bo 5 lat gwarancji 350 zł ST1000DM003 rok gwarancji 260 zł Obydwa ponoć bardzo szybkie ale to dla mnie i tak niema znaczenia bo obydwa będą lepsze od obecnego z którego jestem zadowolony Jeśli jest coś co daje 5 lat gwarancji i to dobrej działającej gwarancji nie tak ze ktoś mi powie za te 5 lat zapłaciłeś to ssij pale, nie znam się na tym ale u wd ten system gwarancji ponoć jest sprawny. Bardzo bym chciał kupić coś co spełnia 5 lat gwarancji ale było by tańsze :) Bardzo mi się nie podoba planowana żywotność sprzętu i wole zapłacić drożej ale zapłacić raz. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:42. |