Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Upgrade pamięci do 12GB. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/upgrade-pamieci-12gb-92154/)

dumpmuzgu 03.03.2013 03:09

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1243308)
.
W takim razie, skoro chcesz mieć te triple channel, dokładałbym 3x4. Jeśli tylko zakupisz markowe pamięci, musiałbyś mieć ogromnego pecha, żeby coś nie zadziałało. Co najwyżej pamiątki szybsze dostosują się do wolniejszych i będą pracowały z zegarami 1333. Ale za to wówczas CL tez spadnie do 7. Istnieje też szansa, że te wolniejsze automatycznie zostaną przetaktowane do 1600. U mnie tak było kiedy dołożyłem nowe pamięci, płyta główna sama podniosła taktowanie starych do poziomu nowych. Kości działają bez zarzutu z podniesionymi zegarami drugi rok, więc im raczej ten overclocking nie zaszkodził.

JEDEC

rcobex 01.03.2013 10:19

Czyli zakupię 3X4, a aktualne sprzedam. Dzięki wszystkim za dobre rady.

Jarson 01.03.2013 03:05

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1243143)
Pozostaje jeszcze opcja sprzedaży aktualnych pamięci, i zakup 3X4GB. Tyle, że one mają CL9.

Wyższe opóźnienia wynikają z wyższego taktowania, czasowo wychodzi na to samo.

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1243193)
Nie wierzę w syntetyki. Jestem po prostu nauczony robić to, co pisze w instrukcji. :D
Skoro piszą, że trzy kanały, to dla mnie albo trzy kości albo sześć. :spoko:
Słupki można sobie o kant d..... rozbić. ;)

W takim razie, skoro chcesz mieć te triple channel, dokładałbym 3x4. Jeśli tylko zakupisz markowe pamięci, musiałbyś mieć ogromnego pecha, żeby coś nie zadziałało. Co najwyżej pamiątki szybsze dostosują się do wolniejszych i będą pracowały z zegarami 1333. Ale za to wówczas CL tez spadnie do 7. Istnieje też szansa, że te wolniejsze automatycznie zostaną przetaktowane do 1600. U mnie tak było kiedy dołożyłem nowe pamięci, płyta główna sama podniosła taktowanie starych do poziomu nowych. Kości działają bez zarzutu z podniesionymi zegarami drugi rok, więc im raczej ten overclocking nie zaszkodził.

rcobex 01.03.2013 00:39

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1243300)
To, że obecnie pamięci są tanie nie znaczy, że tak będzie już zawsze... imo łatwiej i korzystniej będzie pozbyć się/sprzedać za jakiś tam czas (2-3 lata i więcej) kości 8GB niż 4GB, tak jak dzisiaj jest małe zainteresowanie kościami 2GB czy 1GB.

Z tego co się orientuję nic ci z pamięci 1600MHz bo kręci się tylko mnożnikiem... chyba, że korzystasz z igpu i igpu chcesz kręcić.

Aby nie blokować szyny pamięci względem procesora, dobrze mieć pamięci minimum 1600. Przynajmniej zauważyłem to u mnie.

Pierwszy 01.03.2013 00:22

To, że obecnie pamięci są tanie nie znaczy, że tak będzie już zawsze... imo łatwiej i korzystniej będzie pozbyć się/sprzedać za jakiś tam czas (2-3 lata i więcej) kości 8GB niż 4GB, tak jak dzisiaj jest małe zainteresowanie kościami 2GB czy 1GB.

Z tego co się orientuję nic ci z pamięci 1600MHz bo kręci się tylko mnożnikiem... chyba, że korzystasz z igpu i igpu chcesz kręcić.

rcobex 28.02.2013 21:06

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1243267)
no i okej, Twoje pieniądze, Twój komputer... tyle, że jak widać nie ma różnicy pomiędzy single i triple channel poza zajętym jednym lub trzema zajętymi bankami pamięci i wyrażenie "chciałbym skorzystać" traci tutaj sens ;)

Przy aktualnych cenach pamięci to naprawdę nie jest problem. Można sprzedawać, kupować, mieszać, sporo się nie straci a samopoczucie lepsze. Poza tym, przydały by się 1600MHz. Odkryłem właśnie, że jest coś takiego jak overclocking. :wow:

Pierwszy 28.02.2013 18:04

no i okej, Twoje pieniądze, Twój komputer... tyle, że jak widać nie ma różnicy pomiędzy single i triple channel poza zajętym jednym lub trzema zajętymi bankami pamięci i wyrażenie "chciałbym skorzystać" traci tutaj sens ;)

rcobex 28.02.2013 17:41

Czytałem, ogólnie można stwierdzić, że większość testów syntetycznych jest do bani. Różnice są tak marginalne, że powinny być pomijane. Skoro jednak producent przewidział opcję 3 pamięci, to po prostu chcę z niej korzystać.

Pierwszy 28.02.2013 17:33

pierwsze dwa wykresy to realna różnica w praktyce w transkodowaniu plików audio i kompilacji apache/php, a trzeci wykres to test syntetyczny najmniej istotny... przeczytaj konkluzje (na samym dole)
A przewagi (znacznej) nie ma na tych pierwszych dwóch wykresach, bo jej po prostu nie ma albo jest pomijalna...

rcobex 28.02.2013 15:21

No właśnie na przykładzie wyżej widać jaka to realna moc. Ostatni, trzeci wykres, pokazuje zdecydowaną przewagę i7-1 nad i7-3. Tylko dlaczego nie ma tej przewagi na pierwszych dwóch wykresach ? Po prostu totalne bzdety i tyle. 8-)

Smartek 28.02.2013 14:20

Słupski to realna moc, a nie jakieś bzdety specyfikacji ;).

rcobex 27.02.2013 18:23

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1243163)
no, skoro wypada mieć to oczywiście...
http://www.aselabs.com/articles.php?id=284&page=2

Nie wierzę w syntetyki. Jestem po prostu nauczony robić to, co pisze w instrukcji. :D
Skoro piszą, że trzy kanały, to dla mnie albo trzy kości albo sześć. :spoko:
Słupki można sobie o kant d..... rozbić. ;)

Pierwszy 27.02.2013 16:39

no, skoro wypada mieć to oczywiście...
http://www.aselabs.com/articles.php?id=284&page=2

rcobex 27.02.2013 14:45

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1243152)
a nie lepiej 2x8GB? lub 1x8GB i jak stwierdzisz, że 8 to mało dokupić drugą kość. Pamięci cl9 zawsze możesz spróbować przetaktować na cl7 - bardzo możliwe że dadzą rady.

Platforma i7 więc wypada mieć trzy kości.

Pierwszy 27.02.2013 13:47

a nie lepiej 2x8GB? lub 1x8GB i jak stwierdzisz, że 8 to mało dokupić drugą kość. Pamięci cl9 zawsze możesz spróbować przetaktować na cl7 - bardzo możliwe że dadzą rady.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:15.