![]() |
Cytat:
|
Czyli zakupię 3X4, a aktualne sprzedam. Dzięki wszystkim za dobre rady.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
To, że obecnie pamięci są tanie nie znaczy, że tak będzie już zawsze... imo łatwiej i korzystniej będzie pozbyć się/sprzedać za jakiś tam czas (2-3 lata i więcej) kości 8GB niż 4GB, tak jak dzisiaj jest małe zainteresowanie kościami 2GB czy 1GB.
Z tego co się orientuję nic ci z pamięci 1600MHz bo kręci się tylko mnożnikiem... chyba, że korzystasz z igpu i igpu chcesz kręcić. |
Cytat:
|
no i okej, Twoje pieniądze, Twój komputer... tyle, że jak widać nie ma różnicy pomiędzy single i triple channel poza zajętym jednym lub trzema zajętymi bankami pamięci i wyrażenie "chciałbym skorzystać" traci tutaj sens ;)
|
Czytałem, ogólnie można stwierdzić, że większość testów syntetycznych jest do bani. Różnice są tak marginalne, że powinny być pomijane. Skoro jednak producent przewidział opcję 3 pamięci, to po prostu chcę z niej korzystać.
|
pierwsze dwa wykresy to realna różnica w praktyce w transkodowaniu plików audio i kompilacji apache/php, a trzeci wykres to test syntetyczny najmniej istotny... przeczytaj konkluzje (na samym dole)
A przewagi (znacznej) nie ma na tych pierwszych dwóch wykresach, bo jej po prostu nie ma albo jest pomijalna... |
No właśnie na przykładzie wyżej widać jaka to realna moc. Ostatni, trzeci wykres, pokazuje zdecydowaną przewagę i7-1 nad i7-3. Tylko dlaczego nie ma tej przewagi na pierwszych dwóch wykresach ? Po prostu totalne bzdety i tyle. 8-)
|
Słupski to realna moc, a nie jakieś bzdety specyfikacji ;).
|
Cytat:
Skoro piszą, że trzy kanały, to dla mnie albo trzy kości albo sześć. :spoko: Słupki można sobie o kant d..... rozbić. ;) |
no, skoro wypada mieć to oczywiście...
http://www.aselabs.com/articles.php?id=284&page=2 |
Cytat:
|
a nie lepiej 2x8GB? lub 1x8GB i jak stwierdzisz, że 8 to mało dokupić drugą kość. Pamięci cl9 zawsze możesz spróbować przetaktować na cl7 - bardzo możliwe że dadzą rady.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:15. |