![]() |
To co podaje revolver też powinno działać, ale nigdy tego nie próbowałem na gościu-linuksie, bo linuks jest zawsze hostem :) Na gościu-windows działa na 100%.
To mój domowy smb.conf działa na 100% na debianie. Jakby co pytaj. Nie zapomnij dodać swojego linuksowego użytkownika do samby jako root: "smbpasswd ***8211;a berion" (poprosi o hasło) Kod:
[global] |
Mi chodziło o zainstalowanie na gościu Guest Additions, i wtedy można montować ten folder który nas interesuje. shared folder 1 shared folder 2
|
/etc/samba
smb.conf wkleje Ci potem jak to wygląda u mnie i działa od dwóch lat na dwóch komputerach. Nie lubie programów z GUI bo jak one wypełnią configi to raz że to wcale nie działa, a dwa że g...o potem można z pliku zrozumieć. Sprawdz też czy pracują oba procesy smbd oraz nmbd, oraz czy masz zainstalowany pakiet samba winbind (jeżeli chcesz z poziomu windows widzieć komputer pod jego windowsową nazwą - inaczej sambę będziesz musiał podłączyć przez adres IP!). |
Właśnie dalej jest źle.
I gdzie to jest? w /etc? u mnie nie ma takiego pliku. Czyli mam zrobić samemu i wypełnić. |
Rozumiem że w ustawieniach VirtualBoxa ustawiłeś kartę sieciową na "bridged"?
Bo inaczej komputery się nie zobaczą :nie:, a domyślnie jest NAT A jeżeli dalej będzie źle - napisz sobie ręcznie smb.conf. 5 minut roboty i święty spokój. |
No właśnie nie lepiej, z tego względu że nie potrafię zmusić ich do wymiany plików po SMB. ;) Także jakoś trzeba sobie radzić, a szkoda mi było czasu na walkę z tym (po stronie Win7 dostawałem komunikat o bardzo wiele mówiącym error bodajże 57 ;]).
|
Nie lepiej podmontować folder i tam udostępniać pliki?
|
Karkołomne dzielenie zasobów pomiędzy hostem a gościem
Host Win7, gość Mint na VB. Ni cholery nie mogłem tego spiąć sambą. I wymyśliłem coś głupiego, ale przynajmniej działa...
Wirtualny dysk jako *.vhd i partycja z NTFS montowana w home. A z poziomu Windowsa zaglądam tam 7-Zipem. :haha: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43. |