Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Kupię/Sprzedam/Zamienię (https://forum.cdrinfo.pl/f4/)
-   -   [Sprzedam] samsung le26r8 -uszkodzony (https://forum.cdrinfo.pl/f4/samsung-le26r8-uszkodzony-92211/)

Jarson 20.04.2013 16:02

W takim razie na pohybel t-conom! :piwo:

superrrmario 19.04.2013 18:33

Nie ma możliwości zamówienia takiego elementu. Każdy zamawialny element ma swój "part number".

Jarson 19.04.2013 18:20

We Francji już powstał pomysł obligatoryjnego dawania gwarancji na pięć lat przez wszystkich producentów, którzy cokolwiek w tym kraju zechcą sprzedać oraz udostępniania części zamiennych przez dziesięć lat, w tym braku możliwości łączenia tych części w całe drogie zespoły (tam były podawane zintegrowane baterie, ale pomysł był szerszy i dotyczył różnych połączeń). Takie podejście na pierwszy rzut oka wydaje się radykalne, ale tylko do momentu w którym się nad nim głębiej zastanowimy - przecież w gruncie rzeczy jest to jedynie legitymizacja oczekiwań każdego klienta (bo nie ma chyba takiego, który oczekuje od nowo kupionego TV czy innego urządzenia, że podziała 24 miesiące i szlus...

Wbrew pozorom rozumiem tok rozumowania pracowników serwisu - przecież z jednej strony nie chcą tracić klienta odsyłając go gdzie indziej (a coraz większy odsetek napraw właśnie tak wygląda i trzeba byłoby odsyłać - psuje się drobnostka, jednak połączona z połową urządzenia), z drugiej z kolei nie mogą proponować naprawy tańszą metodą, bo im producent autoryzację zabierze. Winę w głównej mierze ponosi producent, który woli używać kleju niż śrubek. Serwis trochę też, bo czasem warto zrezygnować z zysku ale utrzymać dzięki temu renomę.

Nie ulega wątpliwości, że dopóki prawo jest jakie jest serwisy tego typu prząść będą cienko. Tu jednak odzywa się nieubłagane prawo rynku - albo u nich będzie z kasą cienko albo u klienta i niech się nie dziwią, że klient jednak woli opcję nr 1...

Swoją drogą zastanawiam się, czy gdyby to była naprawa w ramach gwarancji to producent nie wygrzebałby ze swoich magazynów samego modułu t-con, przypadkiem nie połączonego z inwerterem i matrycą...

superrrmario 19.04.2013 17:50

Ich mail do Ciebie pokrywa się dokładnie z tym co napisałem jakiś czas temu :(

- Deckard - 19.04.2013 17:07

Cytat:

Witam,
>
> W n/w telewizorze stwierdziliśmy uszkodzenie matrycy LCD i nadal podtrzymujemy naszą diagnozę. Ekran LCD w Samsung Polska jest dostępny razem z płytą invertera oraz modułem T-con. Uszkodzenie jakie zdiagnozowalismy dotyczyło modułu T-con, który osobno nie był dostępny, tylko z całym panelem LCD, natomiast "płytka przekaźnikowa" nie jest nam znana jako moduł występujący w tym odbiorniku. Pozostałe moduły to płyta główna oraz zasilacz i te płyty były sprawne.
> Taka naprawa jaką wykonał inny serwis jest możliwa tylko z częścią " z odzysku ", a my jako autoryzowany serwis używanych części do napraw nie stosujemy.
>
>
> Pozdrawiam
> Małgorzata Stach
> Elton Katowice
>
sprawa zakonczona , kosztów diagnozy jak wynika z tekstu nie oddali ale
będę omijać szerokim łukiem autoryzowane serwisy ,maszynki do robienia kasy
szkoda bo ogólnie byłem z nich zadowolony

mój pożegnalny mail
Cytat:

Witam.

Tak ,przyznaje serwis wykonał naprawę na regenerowanej części co w przypadku kolosalnej różnicy kosztów naprawy ma dla mnie w sensie 'klienta' znaczenie.
Dlaczego że nikt w serwisie nie poinformował mnie o możliwości takiej naprawy gdzie indziej tylko zaproponował naprawę za 1600zł ? [pytanie retoryczne]

Kilka ładnych lat moja rodzina jak i znajomi serwisowali u Państwa markowy sprzęt na i po gwarancji ,niestety po tym zdarzeniu 'autoryzowane 'serwisy będziemy omijać szerokim łukiem.

W/w sprawę opisałem na kilku popularnych forach internetowych o tematyce elektronicznej, gdzie jednogłośnie doradzono mi omijanie serwisów autoryzowanych
które nie dają w dzisiejszych czasach możliwości naprawy podzespołu zespolonego [tcon-inverter-matryca] tylko wymiana na nowy.

Dziwna to polityka gdzie serwis z taką historia renomą traktuje się jak maszynkę do robienia kasy.
Pozdrawiam

loki7777 30.03.2013 22:41

Niemiecki urzad do spraw konsumentow juz sie tym zajal - bo sprzet specjalnie jest robiony na czas gwarancji i smietnik, czesci sa plastikowe zeby sie zuzywaly i narazane na wysokie temperatury.

joujoujou 30.03.2013 09:28

I właśnie dlatego większość obecnie produkowanego sprzętu nie jest naprawiana, tylko wyrzucana (o czym zresztą niejeden raz już dyskutowaliśmy). No ale interes się kręci. :mruga:

superrrmario 30.03.2013 07:50

W wielu sprzętach panel jest zintegrowany z kontrolerem matrycy (T-con) i sterownikiem podświetlenia (inverter). Uszkodzenie któregokolwiek z tych elementów może powodować diagnozę "uszkodzony panel". Elementy te, są najczęściej niezamawialne osobno. Mogą być również uszkodzone jakieś elementy w samym sterowaniu matrycy. Też niezamawialne :( Autoryzowane serwisy muszą trzymać się procedur producenta. Diagnoza może być poprawna. Niektóre z uszkodzeń na tych modułach da się usunąć "na piechotę", wtedy da się sprzęt uruchomić za nieduże pieniądze, ale jest to naprawa nietechnologiczna. Smutne, nielogiczne, ale prawdziwe :(

Berion 29.03.2013 22:50

Ja bym się tylko przyczepił do tej spacji przed przecinkiem. :D

Patrix 29.03.2013 18:54

drivery matrycy - może termin nie trafiony, ale istnieje coś takiego, elektronika lcd ma eeprom jakiś,
który się programuje pod konkretne gpu,
wiem bo są osoby, które próbują sobie wymienić matryce w lapach aby podbić rozdzielczość.

- Deckard - 29.03.2013 16:48

Sprawy telewizora CDN :D
Poinformowałem serwis o 'wadliwej diagnozie' celem zwrotu jej kosztów , kierownik obiecał sprawę wyjaśnić po świętach.

Napomkną coś o 'driverach' matrycy , że takie podrzedne serwisy moga sobie tak naprawiać oni nie .

Nie zrozumiałem o co chodzi no ale.

Może coś mądrego napisze w tej sprawie ktoś z forum - a nóż widelec mamy jakiegoś serwisanta elektronika , chętnie poczytam.

Jarson 27.03.2013 13:58

No gdyby się Twój znajomy rzeczywiście udał do sądu, to ten rachunek wraz z opisem naprawy byłby nader przydatny :)

Na takich naciągaczy (ew. ignorantów, ale to raczej mniej prawdopodobne) innego wyjścia raczej nie ma. Na zachodzie sądzenie się ze wszystkimi o wszystko przerosło wszelkie normy, ale gdyby w Pl nie popadać aż w taką przesadę i po prostu sądzić się wszędzie tam, gdzie ktoś zamiast uczciwie pracować próbuje być cwaniakiem, to szybko zaczęlibyśmy równać do jakichś akceptowalnych standardów. Inna sprawa, że kto ma na to pieniądze i czas...

- Deckard - 27.03.2013 12:55

No i sprawa telewizora wróciła jak śmierdzący boomerang ,kupił go serwisant z gliwic.

Co się okazało po wymianie 'płytki przekaźnikowej' [koszt regenerowanej plus wymiana 220zł
telewizor działa .

Były właściciel telewizora zdeczka mówiąc zdenerwowany myśli nad oddaniem sprawy do sądu bo ma raport diagnostyczny gdzie pisze ze jest matryca do wymiany za 1600zł [sam raport kosztował 60zł]
a obecny właściciel telewizora może w ramach pocieszenia wystawić rachunek wraz z opisem naprawy :D

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1246495)
No gdyby się Twój znajomy rzeczywiście udał do sądu, to ten rachunek wraz z opisem naprawy byłby nader przydatny :)

Na takich naciągaczy (ew. ignorantów, ale to raczej mniej prawdopodobne) innego wyjścia raczej nie ma. Na zachodzie sądzenie się ze wszystkimi o wszystko przerosło wszelkie normy, ale gdyby w Pl nie popadać aż w taką przesadę i po prostu sądzić się wszędzie tam, gdzie ktoś zamiast uczciwie pracować próbuje być cwaniakiem, to szybko zaczęlibyśmy równać do jakichś akceptowalnych standardów. Inna sprawa, że kto ma na to pieniądze i czas...

no właśnie , kto ma na to czas i kase, a znając nasz piekny kraj i sadownictwo to co do wyniku sprawy nie byłbym taki pewny,

najgorsze jest to że to mnie znajomy poprosił [bo ma sztajchnietą nogę ] o zawiezienie tego Tv do serwisu ... ogólnie kupa i tyle

no a serwis ten z Katowic jest dość znany i istnieje już długo to nie żaden serwis pana mietka....

dumpmuzgu 21.03.2013 02:35

Za moich czasów decydowało serce.

- Deckard - 20.03.2013 20:38

Cytat:

Napisany przez dumpmuzgu (Post 1245424)
hmm?

.

40 to za mało żeby za widniała tęcza...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:18.