Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Karty, karnety, dokumenty, portfele, pieniądze... Czyli co i gdzie trzymacie? :) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/karty-karnety-dokumenty-portfele-pieniadze-czyli-co-gdzie-trzymacie-92340/)

joujoujou 13.04.2013 22:08

Tu gdzie mieszkam nie ma dowodów rejestracyjnych. :nieee:

Papieru ubezpieczenia wozić ze sobą nie ma potrzeby.

Portfel i tak mam gruby od bezużytecznych kart, więc noszę go ze sobą dość rzadko. Najczęściej po prostu leży w schowku, w samochodzie, dzień i noc. :]

andrzejj9 13.04.2013 20:21

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1248472)
Aktualnie mam jakiś skórzany portfel, który dostałem w prezencie ze dwa lata temu...
Przypomniało mi się, bo właśnie zakładam kolejne konto bankowe i przecież dojdzie kolejna karta VISA, mam już dwie z mBanku, jakieś karty rabatowe do różnych sklepów, karnet na basen, siłownię, prawo jazdy, dowód osobisty, dokumenty od samochodu (dowód rejestracyjny i OC)... i z portfela robi się cegiełka.
Jest duży, wszystko mieści, owszem, ale jak takie wypchane po brzegi cudo trzymać w kieszeniach? Ciąży, niewygodne toto i w ogóle...

Są jakieś, powiedzmy, etui na same karty? Nosiłbym je sobie osobno, często mam taką sytuację, że nie potrzebuję zabierać gdzieś ze sobą gotówki, a potrzebuję kart/dokumentów, może by to rozdzielić?

Jak Wy sobie z tym radzicie? :>

W tych stoiskach z firmowymi portfelami w galeriach handlowych jest trochę modeli z wyciąganym etui na karty. Całkiem nieźle to wygląda.

Co do dowodu rejestracyjnego, to ja przez kilka miesięcy szukałem portfela, który z jednej strony jest mały, z drugiej mieści się w nim dowód. W końcu znalazłem po to, żeby.. dowodu jednak nie nosić (bo portfel robi się za gruby, a tego nie lubię). Tak więc polecałbym raczej kupno jakiegoś małego (a przynajmniej płaskiego) portffela, a z dowodem.. sam nie wiem. Dojdzie pewnie do tego, że zostawię go gdzieś schowany w samochodzie (robiąc wcześniej ksero).

Jarson 13.04.2013 18:28

Nigdy nie trzymałem dowodu rejestracyjnego w portfelu - za duży i zbyt nie poręczny, a jak jeszcze dojdzie do tego poskładana na sto części karteczka z ubezpieczeniem... Zamiast tego trzymam go w plecaku, który zawsze noszę ze sobą kiedy gdzieś jadę :haha: Tyle, ze ten plecak i tak zwykle ze sobą noszę :)

W portfelu mam tylko niezbędne dokumenty. Co ciekawe, większość drobnych pieniędzy noszę po kieszeniach - tego już się chyba nie oduczę :D W portfelu zostaje jeden-kilka banknotów i to właściwie wszystko.

Jedyną portfelową ekstrawagancją jest zalegająca tam legitymacja krwiodawcy. Noszę ją ze względu na to, że prawie nigdy nie planuję oddania krwi z wyprzedzeniem - po prostu jak się jakiegoś dnia okazuje, że mam niespodziewanie trochę czasu a przypominam sobie, że powinno minąć już dwa miesiące, upewniam się i idę. Kiedy trzymałem książeczkę w domu, wizyta przesuwała się o miesiąc, bo musiałem być pewien że już mogę oddać, a po powrocie do domu wieczorem już nie pamiętałem że miałem to sprawdzić. A kiedy w końcu szedłem to bez dokumentu i potem musiałem pamiętać żeby uzupełnić wpis itd...

Co do kart, to po pierwsze nie mam ich znowu tak wiele, a po drugie nie wszystkie noszę ze sobą. Mam np. teoretycznie możliwość wypłacania pieniędzy z konta oszczędnościowego, na którym odsetki kapitalizują się co jakiś tam czas, ale po to robić, skoro wtedy te odsetki tracę, a wypłacać opłaca mi się dzień po kapitalizacji?

ed hunter 13.04.2013 17:27

Rozmieniasz stówę na piątaki i waży. :szczerb:

- Deckard - 13.04.2013 17:18

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1248472)

nie mamy tylu kart płatniczych ,rabatowych,karnetów na basen itp :P

a portfel powinien swoje ważyć co by go czuć było :)

ed hunter 13.04.2013 10:56

Nie wiem dokładnie, w Niemczech jest tak samo źle.

Smartek 13.04.2013 10:06

Te dowody rejestracyjne winny być w innej formie... jak to jest z nimi zagranicą?

ed hunter 13.04.2013 10:03

Taki wielki portfel trzymać za rozporkiem! :P

Można by mieć maleńki portfelik z przegródkami na karty, dokumenty, ale przeklęty dowód rejestracyjny skutecznie załatwia sprawę odmownie.

Smartek 13.04.2013 09:51

Karty, karnety, dokumenty, portfele, pieniądze... Czyli co i gdzie trzymacie? :)

Aktualnie mam jakiś skórzany portfel, który dostałem w prezencie ze dwa lata temu...
Przypomniało mi się, bo właśnie zakładam kolejne konto bankowe i przecież dojdzie kolejna karta VISA, mam już dwie z mBanku, jakieś karty rabatowe do różnych sklepów, karnet na basen, siłownię, prawo jazdy, dowód osobisty, dokumenty od samochodu (dowód rejestracyjny i OC)... i z portfela robi się cegiełka.
Jest duży, wszystko mieści, owszem, ale jak takie wypchane po brzegi cudo trzymać w kieszeniach? Ciąży, niewygodne toto i w ogóle...

Są jakieś, powiedzmy, etui na same karty? Nosiłbym je sobie osobno, często mam taką sytuację, że nie potrzebuję zabierać gdzieś ze sobą gotówki, a potrzebuję kart/dokumentów, może by to rozdzielić?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:23.