Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   BitTorrent Sync (https://forum.cdrinfo.pl/f113/bittorrent-sync-92363/)

andy 12.03.2015 10:50

https://play.google.com/store/apps/d....rsync4android?

Automatyzacja:
Locale/Tasker/Llama integration

You can run one of your configured rsync backup for Android profiles as an action in Locale and Tasker (look under plug-ins).

sobrus 12.03.2015 10:37

Jakaś ta nowa wersja do kitu. Zamierzam wywalić btsync z moich urządzeń.

Andy czy znasz program który umożliwiłby bezbolesną automatyczną codziennią synchronizację plików (może być w jedną stronę - backup) z Androida na serwer nfs/cifs/ftp ? Chodzi o synchronizację całych kart pamieci (wewnętrznej i microsd).

Synchronize Ultimate działa, ale nie ma automatycznych kopii i wszystko kopiuje najpierw do katalogu tymczasowego - prędkość kuleje i niepotrzebnie zajeżdża flash w telefonie. Odpada.

andy 04.03.2015 14:30

Sync wyszedł z wersji beta. Szkoda, że wersja darmowa ma limit do 10 folderów :-/

andy 20.07.2013 23:00

Pojawiła się aplikacja dla systemu Android - https://play.google.com/store/apps/d...ittorrent.sync

andy 01.05.2013 23:53

Cytat:

Napisany przez Yossi
Jeżeli już musisz odnosić się do moich postów, to proszę, czytaj to, co JA napisałem i do tego się odnieś. To, co Ty sobie wyobrażasz i co TY próbujesz odnaleźć "między wierszami"to naprawdę mało mnie interesuje i wybacz - nie bedę tego komentować.
Masz coś do mnie? Zacytuj i do tego się odnieś.

Ależ czytam to co napisałeś. Z tej wypowiedzi:
Cytat:

Technologia jest fajna, ale czy nie prościej używać do synchronizacji prostszych i działających narzędzi jak SkyDrive , czy też - w ograniczonym zakresie - iCloud?
wywnioskować można tylko jedno: BTSync nie jest prosty, oraz nie działa i lepiej używać SkyDrive od MS.

Cytat:

Zacytuj proszę, gdzir to ja napisałem, że NIE jest banalne i że NIE działa
j.w

Cytat:

Rozumiem, że trollem jest każdy, kto nie wychwala pod niebiosa Twoich opinii. Nawet, jeśli ten ktoś tylko zadaje pytania bo nie zna zagadnienia i chce się czegoś dowiedzieć?
Już zrozumiałem, że od Ciebie nie dowiem sie niczego.
Z mojej strony EOT.
I zastanów się 2 razy, zanim napiszesz kolejne wyzwiska.
Ale tu nie chodzi o to że nie masz takiego samego zdania co ja. Po prostu trollujesz. Twój pierwszy post to przykład trollowania.
Oceniasz coś o czym nie masz nawet najmniejszego pojęcia - a wnioskuję to po twoim pierwszym poście w tym temacie w którym mijasz się z prawdą.

Yossi 29.04.2013 11:59

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1249541)
Między wierszami się to czyta tak. Lepiej sobie zainstalować coś co działa, najlepiej SkyDrive, które jest bardzo proste...

Jeżeli już musisz odnosić się do moich postów, to proszę, czytaj to, co JA napisałem i do tego się odnieś. To, co Ty sobie wyobrażasz i co TY próbujesz odnaleźć "między wierszami"to naprawdę mało mnie interesuje i wybacz - nie bedę tego komentować.
Masz coś do mnie? Zacytuj i do tego się odnieś.

Cytat:

BTSync jest BANALNE i DZIAŁA.

Zacytuj proszę, gdzir to ja napisałem, że NIE jest banalne i że NIE działa

Cytat:

Zawsze tak reaguję na trollowanie.

Rozumiem, że trollem jest każdy, kto nie wychwala pod niebiosa Twoich opinii. Nawet, jeśli ten ktoś tylko zadaje pytania bo nie zna zagadnienia i chce się czegoś dowiedzieć?
Już zrozumiałem, że od Ciebie nie dowiem sie niczego.
Z mojej strony EOT.
I zastanów się 2 razy, zanim napiszesz kolejne wyzwiska.

sobrus 27.04.2013 22:48

Podziwiam autora za samozaparcie ...

andy 27.04.2013 21:27

Na razie nie ma dedykowanej wersji dla systemu Android, JEDNAK... :D
https://matt.bionicmessage.net/blog/...droid%20device

Cytat:

BitTorrent, Inc came out with the beta of Sync - a peer to peer file sync tool this week. It came at the right time for me as I was looking for something to sync files across multiple machines, both across LAN and the internet, while using my own infrastructure.
The only issue I have with it is that there is no Android client yet. And I really want one - I use my Android tablet to write notes/annotate lecture slides and I want to ensure these are available on both my PCs and on my server.
Thankfully, while we wait for Sync to come to Android, there is a way to run Sync on your Android device right now, thanks to the fact that the BitTorrent folks have been awesome and released binaries for Linux on multiple architectures (including ARM, which is what 99% of the Android install base is running).
The way this is acheived is to use a chroot to run the Sync Linux binary. We do this by:
  1. Creating a minimal chroot environment, with only the libraries needed to run Sync
  2. Bundling this up into a filesystem image so we can run it off /sdcard on our Android device
  3. Using a small script to start Sync, and make the contents of /sdcard available to it under chroot
You will need a rooted Android device with loop filesystem mounts and busybox available. Most CyanogenMod ROMs should satisfy these requirements, if not, go out and recompile the kernel for your device so it does (horray for Open Source!)

M@X 27.04.2013 13:27

Wlasnie przy uzyciu tego narzedzia zsynchronizowalem moja biblioteke iPhoto (~50 GB) pomiedzy wszystkimi moimi Makami. Uzylem poki co klucza tylko-do-odczytu - nie chce by cos sie w niej namieszalo przez zmiane komputera, ale moze kiedys przetestuje. Narzedzie zajmuje malo zasobow, jest proste w uzyciu (choc mogloby byc po polsku) a przede wszystkim ma to czego wymagam od kazdego sftware i hardware - po prostu DZIALA! Dzieki za informacje, andy!

andy 26.04.2013 21:56

Cytat:

Napisany przez Yossi
Nie mogę twierdzić, że coś nie działa, jeśli tego nie znam i nie używałem. Jeśli coś takiego napisałem, to poproszę o cytat. Napisałem o swoich wątpliwościach, a to chyba wolno- nie?

Wątpliwościach? Hmmm.

Cytat:

Technologia jest fajna, ale czy nie prościej używać do synchronizacji prostszych i działających narzędzi jak SkyDrive , czy też - w ograniczonym zakresie - iCloud?
Między wierszami się to czyta tak. Lepiej sobie zainstalować coś co działa, najlepiej SkyDrive, które jest bardzo proste...

BTSync jest BANALNE i DZIAŁA. Przed momentem sprawdziłem synchronizację po LAN między Ubuntu a Windows Viśta, i wiesz co? :) Działa za***iście szybko, i niewidocznie dla użytkownika.

Komputerem, który udostępniał był Ubuntu. Na Windows Vista po zainstalowaniu (~700KB!!) i uruchomieniu pokazuje się okienko w którym albo wpisujemy sekret do już udostępnionego zasobu, albo tworzymy nowy. Po wpisaniu istniejącego pyta się gdzie synchronizować dane, po wybraniu się synchronizuje.

Z tego co widzę to będą wersje dla MIPS - czyli pewnie mój router będzie w stanie to odpalić :)
http://forum.bittorrent.com/topic/18...-build-please/

Cytat:

Napisany przez yossi
Mam wrażenie, że w wielu tematach zbyt szybko się zaperzasz, nawet, jeśłi mamy na ten temat identyczne zdanie. (a najczęściej mam takie jak Ty).
Melissę zamiast kawy może?

Zawsze tak reaguję na trollowanie.

Wracając do samej technologii. W taki sposób np. developerzy mogą udostępniać swoje builidy z Androidem, studenci dzielić się notatkami.

Yossi 26.04.2013 09:42

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1249452)
Oczywiście nie napisałeś tego wprost, ale tak skonstruowałeś wypowiedź, że zabrzmiało jakby BTSync nie działało - co jest nieprawdą.

Nie mogę twierdzić, że coś nie działa, jeśli tego nie znam i nie używałem. Jeśli coś takiego napisałem, to poproszę o cytat. Napisałem o swoich wątpliwościach, a to chyba wolno- nie?
Mam wrażenie, że w wielu tematach zbyt szybko się zaperzasz, nawet, jeśłi mamy na ten temat identyczne zdanie. (a najczęściej mam takie jak Ty).
Melissę zamiast kawy może?

andy 25.04.2013 21:31

Pełna treść to:
Cytat:

@Yossi nie wiem skąd się urwałeś, ale BTSync działa i JEST PROSTE.
Wcześniej napisałeś, że nie działa wiec chciałem pokazać, że się (łagodnie to ujmując) mylisz.
Oczywiście nie napisałeś tego wprost, ale tak skonstruowałeś wypowiedź, że zabrzmiało jakby BTSync nie działało - co jest nieprawdą.

Do czego można stosować BTSync, jego przewagę nad np. wynalazkiem od MS, oraz wady opisałem wyżej.

W tej całej usłudze brakuje jeszcze aplikacji na urządzenia mobilne, oraz dla mojego routera ;p Wtedy będzie dla mnie aplikacją godną zainteresowania się na poważnie.

Yossi 25.04.2013 12:49

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1249405)

@Yossi nie wiem skąd się urwałeś...

No, tego typu odzywki uważam za - co najmniej - niegrzeczne. Jeśli masz do mnie pisać w ten sposób, to najlepiej nie odpowiadaj wcale - obowiązku nie ma.

andy 25.04.2013 09:29

@Sobrus no ma ogracznienia - chociażby koniecznośc uruchomienia przynajmniej jednoego źróła, jednak sama technologia w wielu przypadkach jest lepsza niż chmura.

Przy synchronizacji danych między wieloma komputerami BT bije na głowe, bo rownomiernie rozbija transfery, przez co jest mniejsze obciążenie sieciowe.

Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to się nie wypowiem bo nie wiem dokładnie jak to działa i czy nie umieścili tylnych furtek :D

Na pewno fajna sprawa jak np. posiadamy jakiegoś NASa. Wrzucamy tam klienta i mamy non stop czynną jedną końcówkę. Dane lokalnie transmitują się po sieci LAN, a nie jak w przypadku DropBoksa i innych podobnych lecą do góry.

@Yossi nie wiem skąd się urwałeś, ale BTSync działa i JEST PROSTE. Wskazujesz folder do udostępnienia, kopiujesz skrót i dajesz dalej. Osoba wskazuje u siebie folder, wkleja skrót i już. Snychronizacja się wykonuje.
Gdzie tu trudność?

Dodatkowo ta technologia nie ogranicza Cię rozmiarem na plik tak jak np. SkyDrive, który ma 100MB na plik...

Oczywiście nie da się jej wdrożyć wszędzie, ale uważam że w wielu sytuacjach sprawdzi się lepiej niż obecnie stosowane rozwiązania.

Yossi 25.04.2013 08:50

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:39.