![]() |
Kopiowanie Junction Link - zamiast zawartości folderu do którego prowadzi
Mamy dwa komputery z dwoma userami X i Y. Ale jako rodzaj backupu profile użyszkodników korzystając z Allway Sync są kopiowane "na krzyż". Więc w razie potrzeby X może usiąść przy kompie Y i odwrotnie i popracować.
Pod XP wszystko pięknie. Ale w Windows 7 MS powtykał junction pointy do katalogów userów zapętplając je tak, przy zwykłym kopiowaniu czy synchronizacji te same pliki są kopiowane do różnych katalogów. Jak do tego dołożymy katalog na innym dysku/partycji z muzyką czy filmami jako junction w katalogu usera, to robi się kłopot ze skopiowaniem czy to na drugi komp, czy jako backup na dysku przenośnym. Więc pytanie jest takie - czy znacie narzędzie, które skopiuje junction linki zamiast kopiować zawartość folderu do którego prowadzi? Czyli jak mam katalog z c:/users/user/ a w nim junction "Moja Muzyka" prowadzący do d:/muza, to żeby po skopiowaniu był tam dalej junction prowadzący na dysk D:/muza ? Nie chcę robić obrazów partycji - wolałbym mieć kopię plików i katalogów. |
Nie da się tak, a przynajmniej ja takowego nie znam. Więc jedyna rada to obraz partycji lub całego dysku.
|
Jest jeszcze jedna rada , powrot do starego poczciwego xp :)
|
Obydwie opcje są mało kuszące.
1. Image nie umożliwi zsynchronizowanie kompów. No i trzeba mieć partycję wyłącznie na profile, żeby nie kopiować śmieci. 2. Jeden z kompów jest za nowy - problemy ze sterownikami. No i polubiłem już 7 ;) Wychodzi na to, że muszę poświęcić sporo czasu na poustawianie wyjątków w AllwaySync i ręcznie pokazać mu, żeby nie synchronizował katalogów będących tak naprawdę junction. Jeszcze muszę obadać, jak windowsowy backup sobie z tym radzi. |
To prawda, dlatego ja nigdy nie żenię systemu ze swoimi danymi. Jeśli koniecznie chcesz mieć np. muzykę w katalogu users to zrób tam zwykły skrót. Mniej wygodne i mało estetyczne, to prawda.
|
Spróbuj rozkazu
copy /B z tym ze działa on tylko na dowiązania symboliczne, nie wiem czy na junkcje też. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:37. |