![]() |
Naprawa MBR/FS
Trafił mi się dziwny przypadek. Jest to netbook Eee PC 1001PXD z Windows 7 Starter.
Przy próbie uruchamiania systemu, wyrzuca 0x000000e9 (i/o error). Tak samo przy próbie uruchomienia w trybie awaryjnym. Zabootowałem Partedmagic żeby sprawdzić co tam w ogóle się dzieje z tym HDD. Przy próbie zamontowania sda2 (sda1 montuje się ok, czyli ta 100MB ukryta partycja), dostaję komunikat o uszkodzonym systemie plików (nie kojarzę już dokładnej treści komunikatu). S.M.A.R.T (gsmartcontrol) wskazuje na niezwłoczną wymianę HDD i pewnie stąd te uszkodzenia logiczne: Kod:
SMART Attributes Data Structure revision number: 10 Kod:
ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error Odpaliłem instalator Windows 7 Home, uruchomiłem wiersz poleceń i wklepałem to co niżej. Niestety nie znajduje takiej partycji. Kod:
chkdsk C: /f Trochę ryzykowne, ale później spróbowałem ntfsfix. Kod:
root@partedmagic:~# ntfsfix /dev/sda1 Nie chciałbym wyjmować tego HDD bo wiąże się to rozebraniem... całego komputera. Ma ktoś jakieś pomysły? |
a probowales formatowac na niskim poziomie tylko potem przebyny moze byc jakis firmware do tego dysku bo moze wyzerowac go kompletnie ale to nie jest lekarstwo moze pomoc na krotko lub na dlugo na dwoje babka wrozy :) albo nic nie pomorze dysk do wymiany
|
Nie da się zrobić niskopoziomowego formatu na aktualnie produkowanych HDD. Nie ma zresztą sensu.
Ten dysk jest do wymiany. Mało co go w ogóle widzi, więc nie sądzę aby format wpłynął na widzenie. Już się pogodziłem, że będę musiał go rozebrać na kawałki. :| |
Jednak wydłubałem drania. Nie dało rady nawet zrobić posektorowego obrazu (zrobiłem nawet ntfsfix -d) na moim desktopie. Wstawiłem swój HDD i wszystko jest ok.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:02. |