![]() |
Sprawa już nieaktualna ale dzięki!
Zrobiłem to troszeczkę inaczej :) |
@andy
A pomiędzy tymi ciągami są spacje? Jeżeli tak, to można to pociąć względem spacji: Kod:
$arr = explode(" ", $zmienna);Kod:
if(count($arr)==5)Kod:
echo $arr[3].' '.$arr[4] |
Potrzebuję w PHP za pomocą wyrażeń regularnych wyciągnąć dla pierwszego przypadku Napis4 i Napis5, i dla drugiego przypadku Napis2 i Napis3. Ktoś ma pomysł jak się do tego zabrać? Dodam, że zmienną którą chcę obrobić może mieć raz pierwszą formę, a raz drugą. Dodam jeszcze, że w pierwszym jak i w drugim przypadku Napis1 jest zawsze stały. |
Bartez i Nimal zrozumieli poprawnie :). Bartez, dziękuję za pomoc.
|
Smartek, przed operacją na XML możesz otworzyć plik w Opera. Dość dobrze sprawdza poprawność XML i dzięki temu regexp niczego nie utnie.
|
Smartek raczej chcial wyszukac wszystkie wyrazenia w danych tagach i usunac to, co jest pomiedzy tagami
dlatego potrzebowal uzycia wyrazen globalnych ;) tym samym wyszukiwanie fragmentu taga raczej nie pomoze ;) |
Chodzi mi o to, że Smartek szukał "<Telefon>xxx</Telefon>" (rozumiem, że w miejsce xxx coś wpisał). Ale skoro takie wyrażenie może w pliku nie występować we właśnie takiej postaci, powinien więc poszukać jedynie po jego kawałku, czyli np. "<telefon".
|
Co rozumiesz przez część? Jakiś przykład?
|
Po co szukałeś całego wyrażenia? Trzeba było poszukać jego część.
I chyba można zamienić na <Telefon />. |
W Twoim przypadku:
Szukaj: <Telefon>[^<]*</Telefon> Zamień: <Telefon></Telefon> lub bardziej ogólnie, bez podawania taga: Szukaj: <(.*)>[^<]*</(.*)> Zamień: <\1></\2> |
Wyrażenia regularne i zamienianie...
Mam pliczek .xml, w którym chciałbym zmienić wyrażenia:
<Telefon>xxx</Telefon> na: <Telefon></Telefon> Czyli po prostu usunąć zawartość tagów. Ściągnąłem do tego celu Notepad++, bo podobno ma rozbudowaną szukajkę. Wpisywałem na różne sposoby, zaznaczając wyrażenia regularne... <Telefon>.</Telefon> i <Telefon>*.</Telefon> i <Telefon>.*</Telefon> Ale nic nie pomaga, a w którejś opcji sprawił, że ucinał mi dalszą część pliku od pewnego momentu... Nie wiem jak to ugryźć :(. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:09. |